Kupranugarių pienas: ar nauda sveikatai reali?

Šiandien vis daugiau dėmesio susilaukia vadinamasis „supermaistas“, pasižymintis išskirtine maistine verte. Neseniai kalbėjome apie avižų, migdolų ar kokosų pieno naudą sveikatai, o šiandien pasvarstysime apie viešojoje erdvėje vis dažniau girdimą naująjį „supermaistą“ – kupranugarių pieną.

„Kardiolitos“ klinikų gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė teigia, jog nors kupranugarių pienui pradedama klijuoti „supermaisto“ etiketė, nauju produktu jo nepavadinsi: „Klajoklės gentys jį gerdavo jau prieš keletą tūkstantmečių metų. Šis pienas geriamas Šiaurės Amerikoje ir Vidurio Rytuose, populiarėja JAV ir Australijoje.“

Panašus į ožkos pieną

Pasidomėjus, kuo pasižymi kupranugarių pienas, gydytoja dietologė komentuoja, jog gėrimo kokybė labai priklauso nuo gyvūno išgeriamo vandens kiekio bei mitybos, o maistinė vertė panaši į ožkos pieną.

Kol kas moksliškai nepatvirtinta, kad kupranugarių pienas gydo tam tikras ligas. Tačiau jis sėkmingai naudojamas grožio industrijoje.

„Lyginant su karvės, kupranugarių pienas mažiau kaloringas: stiklinėje (apie 250 ml) yra apie 110 kilokalorijų ir 4,5 gramų riebalų, iš kurių tris gramus sudaro sočiosios riebalų rūgštys (atitinkamai natūraliame karvės piene – 150 kilokalorijų ir 8 gramai sočiųjų riebalų). Be to, jame yra daugiau geležies, B grupės vitaminų bei vitamino C, šiek tiek mažiau laktozės“, – palygina E.Časaitytė, pridurdama, jog asilės pienas turi dar daugiau vitamino C. „Tai ypač svarbu tuose regionuose, kur trūksta vaisių bei daržovių“, – sako specialistė.

Primena kopūstus

Dietologė aiškina, jog baltymų kiekis kupranugarių piene svyruoja nuo 2 iki 5,5 proc., ir nors panašus kiekis randamas karvės piene, kupranugarių piene yra daugiau baltymo albumino ir kitų nepakeičiamų aminorūgščių.

„Šiame piene taip pat daugiau natrio chlorido, todėl jo skonis šiek tiek sūresnis. Kartais kupranugarių pieno skonis primena kopūstų“, – sako E. Časaitytė, pabrėždama, jog pieno skoninės savybės priklauso nuo kilmės regiono.

„Šio pieno kaina yra pakankamai didelė, kadangi nėra daug kupranugarių ūkių. Be to, šių gyvūnų melžimo procesas ilgas, jie duoda mažiau pieno nei karvės“, – sako dietologė.

Gydomosios savybės kol kas neįrodytos

Nors yra šaltinių, skelbiančių apie kupranugarių pieno gydomąsias savybes (pavyzdžiui, teigiama, jog šis pienas gydo autizmą, Krono ligą, hepatitą ar cukrinį diabetą), E. Časaitytė teigia, jog mokslinių įrodymų apie šio pieno gydomąjį poveikį nėra.

„Yra duomenų, kad šis pienas mažina oksidacinį stresą vaikams, turintiems autizmo sutrikimą. Kol kas moksliškai nepatvirtinta, kad kupranugarių pienas gydo tam tikras ligas. Tačiau jis sėkmingai naudojamas grožio industrijoje – drąsiai bandykite priemones, kurių sudėtyje yra šio pieno. Jei turite galimybę, paragaukite šio gėrimo, tačiau, mano nuomone, turime ir pigesnių alternatyvų“, – pataria medikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Beraščiai jūs

Beraščiai jūs portretas
"Gydomosios savybės kol kas neįrodytos". Gydomoji savybė yra LIGA, višta tu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių