Kuo mums naudingi šparagai?

Viena vertingiausių pavasario daržovių šparagai (smidrai), kažkada nepatikliai vertinti dėl keistos išvaizdos, šiuo metu vis dažniau užkariauja ne tik virtuvės šefų, bet ir paprastų šeimininkių dėmesį.

Baltieji ir žalieji

Mažai kalorijų, tačiau daugybę naudingų medžiagų turinti daržovė kulinarijos ekspertų traukiama į karališkų produktų sąrašus. Šioje stiebinėje daržovėje gausu augalinių baltymų, kalio, cinko, geležies, A, B, C ir kitų grupių vitaminų, todėl tikro skonio gurmanai pavasario pabaigoje nepraleidžia progos pasimėgauti šviežiais šparagais.

Baltieji šparagai auga po žeme, jų ūgliai švelnesnio skonio nei žaliųjų šparagų. Tačiau žaliuosiuose daugiau vitaminų. Jų dažniau galima aptikti ir parduotuvių lentynose.

Šparaguose itin daug baltymų, ląstelienos, vitaminų (A, B, C, T, K) ir mineralų (vario, mangano, magnio), karotino, folio rūgšties. Dėl naudingųjų medžiagų gausos šparagai suteikia mums energijos, gerina nuotaiką, padeda įveikti vitaminų trūkumą. Ši daržovė teigiamai veikia širdį ir kraujagysles, stabdo trombų susidarymą.

Šparagai ypač naudingi tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio, nes ši daržovė mažai kaloringa. Dar viduramžiais šparagai laikyti meilės daržove, t.y. afrodiziaku. Jie aktyvina seksualinę energiją, teigiamai veikia vyrų sveikatą. Tiesa, šparagai naudingi ne tik vyrams. Indijoje ši daržovė vadinama „šatavari" – turinti šimtą vyrų. Šparagai teigiamai veikia hormonų apykaitą, pasižymi jauninamuoju poveikiu.

Kaip gaminti

Dažniausiai šparagai yra verdami, o po to jų dedama į salotas, pyragus, jie valgomi ir vieni, pagardinus kokiu nors padažu. Tačiau pirmiausia šparagus reikia nuplauti ir nuvalyti. Žalieji nuvalomi nuo stiebo vidurio žemyn. Po to reikia nupjauti kotų galiukus (apie 1,5 cm).

Verdami smidrai šiek tiek neįprastai – pastatyti. Tam naudojamas specialus įrankis arba galima juos surišti į ryšelį. Vandens reikia įpilti tiek, kad viršūnės nebūtų apsemtos, taip jos virs garuose. Dėti šparagus reikia į jau verdantį pasūdytą vandenį, galima išspausti truputį citrinos sulčių. Žalieji šparagai verda apie 8-10 min., baltieji – 15 min. Išvirtas daržoves reikia sudėti į kiaurasamtį ir nuplauti šaltu vandeniu. Taip bus išsaugota šparagų spalva, jie išliks traškūs.

Šparagai dažniausiai patiekiami su švelnaus skonio ir tekstūros produktais, tokiais kaip kiaušiniai, bulvės ar sviestiniai padažai. Tačiau šparagai žavi universalumu – sunku būtų sugalvoti produktą, kuris „nedraugautų" su šparagais viename patiekale.

Siekdami įdomesnio derinio, šparagų galite dėti į salotas su džiovintais vaisiais ir riešutais bei aviečių ar kitų uogų padažu. Šparagai taip pat maloniai derės su kanapių sviestu, atskleis skonį, pašlakstyti trumų aliejumi.

Verta žinoti:

Šparaguose esantys fenolio junginiai didina kraujagyslių sienelių tvirtumą ir elastingumą. Liaudie medicinoje šparagai naudojami kaip kraują valanti priemonė, gydantis nuo spuogų, bėrimų, egzemų (valgoma ir kartu taikoma kaip išorinė priemonė pavilgų ir šlapių kompresų pavidalu). Didina maitinančių motinų pieno išsiskyrimą.

Verdami šparagai šiek tiek neįprastai – pastatyti. Tam naudojamas specialus įrankis arba galima juos surišti į ryšelį. Vandens reikia įpilti tiek, kad viršūnės nebūtų apsemtos, taip jos virs garuose, taigi bus išsaugota daugiau naudingųjų medžiagų.


Šiame straipsnyje: šparagaimitybasveika mityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių