Krūties vėžio atvejų Lietuvoje nemažėja

Krūties vėžys vis dar išlieka rimta Lietuvos moterų problema. Tuo galėjo įsitikinti jau vienuoliktą kartą organizuoto sveikatinimo projekto, skirto krūties vėžio profilaktikai, sumanytojai ir prie akcijos prisijungę gydytojai onkologai.

Daugiau susirgimų

Sveikatinimo projekto „Nedelsk“ rožinis autobusėlis praėjusią savaitę baigė vienuoliktą kelionę aplink Lietuvą. Iš viso nemokamai dėl krūties vėžio buvo patikrintos 4856 moterys, iš kurių net 83 buvo nustatyti galimi krūties vėžio atvejai. Beveik devyniems šimtams moterų nustatyti gerybiniai krūtų pakitimai. Per du vasaros mėnesius autobusėlis aplankė 25 šalies rajonus.

„Gauti patikrų rezultatai įrodo, jog šis projektas vis dar reikalingas mūsų šaliai ir, ypač, moterims. Deja, rezultatai nėra džiuginantys: jeigu pernai vasarą aplankėme dvigubai daugiau rajonų ir nustatėme 69 galimus krūties vėžio atvejus, tai šiemet, apkeliavę mažiau miestų bei patikrinę keliais tūkstančiais mažiau moterų, aptikome daugiau galimų vėžio atvejų“, – sakė projekto iniciatorė Agnė Zuokienė. Moteris pastebėjo, kad šalyje veikiančia atrankinės mamografijos programa pasinaudoja tik maža dalis rajonuose gyvenančių moterų, todėl projektas „Nedelsk“ vis dar nepraranda savo reikšmės.

Liga įveikiama

Šių metų kelionę autobusėlis pradėjo gegužės pabaigoje ir baigė rugpjūčio pradžioje. Moteris tikrino nuo pat pirmųjų „Nedelsk“ žingsnių prie projekto prisidėję šalies onkologai ir krūtų ligų specialistai: Pranas Šniuolis, Audronė Lukšytė, Judita Filipauskienė, Donatas Ragaišis, Rasa Dagienė, Sigitas Paškevičius ir kt.

Prieš metus „Nedelsk“ akcijoje dalyvavusi gydytoja Aura Bartaškienė ir pati sulaukė nemalonios žinios. Atsitiktinai nusprendusi išsitirti ji sužinojo, jog pati serga krūties vėžiu. Tačiau tai neužkirto kelio jai prie projekto prisijungti ir  šiemet. Atgavusi jėgas specialistė po Lietuvą keliavo kartu su kitais medikais įrodydama moterims, jog krūties vėžys – įveikiamas.

Nebe pirmus metus akcijoje dalyvaujantis onkologas P. Šniuolis apsilankęs Šilalėje pasakojo, kad ne visi pakitimai krūtyse reiškia vėžį.  „Aptinkama ir dėl neaiškių priežasčių susidariusių cistų,  pagal kurių formos ir kitas savybes sprendžiama apie darinio piktybiškumą. Jeigu cista ovalo formos ir lygiais kraštais, ji nelaikoma priešvėžiniu dariniu. Tiesa, jeigu cista sukelia nepatogumų – tempimo jausmą, skausmą – siūloma atlikti punkciją. Po šios procedūros iš citologinio tyrimo galima tiksliau nustatyti, ar yra didesnės rizikos dėl tokio darinio susirgti krūties vėžiu“, - aiškino specialistas. Gydytojas pastebėjo, jog 2003 metais pradėjus rožinio autobusiuko kelionę po Lietuvą, mūsų šalis rikiavosi vienoje paskutiniųjų vietų Europoje pagal išgyvenimą susirgus krūties vėžiu, tuo tarpu dabar situacija tampa vis geresnė.

Akcijos, skirtos krūties vėžio profilaktikai metu vidutiniškai vienoje gyvenvietėje buvo nustatomi 2-3 galimi krūties vėžio atvejai. Po patikrų moterys, kurioms buvo įtartas onkologinis susirgimas, nukreiptos tolesniems tyrimams bei gydymui. Patikrų metu netrūko ir rastų gerybinių krūtų pakitimų – fibroadenomų, cistų – iš kurių ilgainiui taip pat gali išsivystyti vėžiniai susirgimai.

A. Zuokienė atkreipė moterų dėmesį, jog būtina tikrintis profilaktiškai: „Niekada nežinai, kada liga tykos tavęs. Daugumai projekto metu pasitikrinusių moterų vėžys buvo pastebėtas dar labai ankstyvoje stadijoje, todėl šiandien jos ir toliau gali džiaugtis gyvenimu.“

Tarp kitko

Šiuo metu Lietuvoje gyvena per 10 tūkst. moterų, kurioms buvo nustatytas krūties vėžys ir taikytas gydymas. Kasmet diagnozuojama apie 1300 naujų krūties vėžio susirgimų, mažiausiai dar 5-6 tūkst. moterų serga krūties vėžiu to net nežinodamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazimieras Petraitis

Kazimieras Petraitis portretas
Aš taip pat iki susirgimo vėžiu dalyvauju akcijoje "Nedelsk". Nors mūsų bendruomenėje, žinoma kaip aš, pakeitęs mitybą, išsigydžiau vėžį, - mano patirtis ignoruojama. Aš šimtu procentų įsitikinęs, kad nepakeitus mitybos, vėžio išgydyti neįmanoma, kaip sakoma kova baigsis pralaimėjimu. Aš vis dar neprarandu vilties, kad galų gale žmonės patys supras, kad cukrus yra vėžinės ląstelės maistas. Vis dar dalinuosi savo patirtimi. kazimieras@pku.lt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių