Kraujo tyrimo autoriai perspėja dėl cheminių medžiagų pavojaus

Kraujo tyrimą atlikęs Baltijos aplinkos forumas antradienį perspėjo, kad žmonių organizmuose gausiai kaupiasi pavojingos medžiagos, kurios gaminiuose kol kas nėra griežtai reglamentuojamos.

Pavojingų cheminių medžiagų buvo rasta visų 10 savanorių kraujyje, kuris ištirtas laboratorijoje Olandijoje.

Tyrimo autoriai paragino vartotojus atidžiau rinktis prekes, nes tik 2020 metais įsigalios Europos Sąjungos (ES) teisės aktas, pagal kurį chemines medžiagas naudoti galima tik įrodžius, kad jos nėra žalingos.

„Visų savanorių kraujas užterštas pavojingų cheminių medžiagų kokteiliu“, - spaudos konferencijoje Vilniuje sakė Baltijos aplinkos forumo atstovė Justė Buzelytė.

ES finansuoto tyrimo metu ieškota trijų medžiagų grupių: ftalatų, kurie naudojami plastmasės gaminiuose, kvepaluose ir statybinėse medžiagose; degumą mažinančių medžiagų, kurios naudotos elektronikos prietaisuose, balduose ir tekstilės gaminiuose; perfluorintų junginių, kurie naudojami neprisvylančiuose induose.

Anot tyrimo iniciatorių, šios medžiagos siejamos su įvairiomis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, vėžiu, autoimuninėmis ligomis, vaisingumo problemomis, nors kol kas nėra bendro sutarimo, koks šių medžiagų kiekis laikytinas pavojingu sveikatai.

Pavojingų cheminių medžiagų kokteilis buvo rastas ir namų dulkių mėginiuose bei prekėse prekybos centruose - staltiesėje, žaislinėse lėlėse, tapetuose, vaikams skirtame gimnastikos kamuolyje, plastikinėje avalynėje.

Organizacijos atstovė Laura Stančė sakė, kad ES apsisprendė dėl teisės akto, kuriuo remiantis chemines medžiagas naudoti galima tik įrodžius, kad jos nėra žalingos sveikatai ir aplinkai, tačiau iki 2020 metų numatytas pereinamasis laikotarpis.

Vienas iš tyrimo savanorių muzikantas Jurgis Didžiulis pabrėžė, kad domėtis naudojamų gaminių sudėtimi turi turi patys vartotojai: „Labai svarbu, kad kiekvienas iš jūsų prisiimtų atsakomybę už save ir savo šeimą, ir pasiskaitytų. Pavojus yra tikras“.

Baltijos aplinkos forumas parengė atmintines, kuriose pateikia informacija apie pavojingas chemines medžiagas žaisluose, statybinėse medžiagose ir balduose, kūno priežiūros ir buitinės chemijos priemonėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
Rinkis ar nesirink, skaityk tas etiketes ar neskaityk. Žmogus pasirinkimo neturi. Valgyt reikia, baldų reikia, prietaisų reikia-neišsiversi be viso šito. O prekių pasirinkimo nėra visiškai. Ką bepaimsi-visur visko prikišta. Veža verslininkai tik visokias antrarūšes prekes, pirkėjas tiesiog negali rinktis, ir yra priverstas pirkti tą nuodą. Būtų galima kalbėti apie tai ko reikėtų vengti ir ko nepirkti, jei būtų ir galimybė pasirinkti kitokią, nenuodingą (ar mažiau nuodingą) prekę. O dabar tai tokie straipsniai tik pilstymas iš tuščio į kiaurą.

mes negalim isirinkt produktu

mes negalim isirinkt produktu portretas
valdzia turi tikrint imones kas gamina maista.turi but didelem raidem sudetis parasyta.visas maistas xeminis.gal geriau kad mes sirgsim pirksim vaistus.visi sau naudos ziuri.visi laukia kad pensininkai ismirtu.bet jie valgo kukliai kruopas bulves.jie nevalgo desru visokiu kur xemija.dirbantios zmogus neturi kada rinktis atejo nusipirko kas pakliuvo isbego.vyrai greit mirsta

...

... portretas
O kur tos baltijos aplinkos atmintines???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių