Koks vanduo baseine yra saugus sveikatai?

  • Teksto dydis:

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad pagrindinius baseinų įrengimo, priežiūros ir kontrolės reikalavimus, taip pat kokybės reikalavimus vandeniui, naudojamam visų tipų baseinuose, išskyrus asmeninio naudojimo, nustato Lietuvos higienos norma HN 109:2005 „Baseinai. Įrengimo ir priežiūros saugos sveikatai reikalavimai“. Šios higienos normos tikslas yra užtikrinti baseinų vandens kokybę, apsaugoti paslaugos vartotojus nuo neigiamo poveikio sveikatai, sumažinti pašalinį dezinfekcijos medžiagų poveikį sveikatai.

Higienos norma reglamentuoja, kad juridinis ar fizinis asmuo, prieš pradėdamas teikti baseinų paslaugas, turi gauti leidimą-higienos pasą. Kėdainių rajone yra trys baseinai, kurie šiai veiklai turi leidimus – higienos pasus: Kėdainių “Aušros” sveikatinimo ir sporto pagrindinė mokykla (Chemikų g. 30, Kėdainiai), Kėdainių sporto mokykla (Parko g. 6, Vilainių k., Kėdainių r.), VšĮ Kėdainių ligoninė (K. Budrio g. 5, Kėdainiai). Šiais metais patikrinti du baseinai, vienas iš jų pagal paslaugos gavėjo skundą. Operatyviosios kontrolės metu nustatytų pažeidimų pobūdis: automatiniai laisvojo chloro ir pH dydžio nustatymo įrenginiai atliekant kontrolinius matavimus tikrinami rečiau kaip du kartus per dieną, nepašalinti atsiradę eksploatavimo metu priepirčio patalpų sienų, lubų defektai (drėgmės dėmės), moterų duše į dvi praustuvės netiekiamas šaltas ir karštas vanduo.

Baseinai gali būti sporto, plaukimo, maudymosi su čiuožimo kalneliais, vaikų, karšto vandens, sūkuriniai (sūkurinės vonios), terapiniai, vėsinamieji. Tačiau, kad ir kokios paskirties būtų uždaras baseinas, turi būti atliekami jo vandens mikrobiologiniai bei parazitologiniai tyrimai ir nustatinėjamas amoniako kiekis ne rečiau kaip kartą per mėnesį, o chloroformo kiekis nustatomas kas ketvirtį. Baseinų vandens cheminiai tyrimai turi būti atliekami vieną kartą per pusmetį, o automatiniai laisvojo chloro ir pH dydžio nustatymo įrenginiai turi būti tikrinami ne rečiau kaip du kartus per dieną, atliekant kontrolinius matavimus.

Baseinų lankytojai visada turi teisę žinoti, kokie yra baseino vandens, kuriame jie maudosi, parametrai (temperatūra, pH, liekamojo aktyvaus chloro arba kitos vandens dezinfekcijai naudojamos medžiagos liekamasis kiekis). Šie duomenys turi būti pateikiami viešai.

Tam, kad baseinų lankytojai galėtų drąsiai mėgautis baseino paslaugomis, vanduo turi būti atitinkamai paruoštas: koaguliuojamas, filtruojamas, dezinfekuojamas. Baseinų vandeniui filtruoti turi veikti ne mažiau kaip 2 filtrai su autonominiais siurbliais. Vanduo būtinai turėtų būti dezinfekuojamas. Tam leidžiama naudoti ultravioletinius spindulius, ozoną, chlorą ir jo junginius, bromą ir jo junginius, vandeninį vandenilio peroksido tirpalą su sidabro nitratu bei kitus registruotus ar autorizuotus biocidus. Dažniausiai baseinų vanduo dezinfekuojamas chloru.

Leistinos chloro koncentracijos ribos – gana plačios. Vaikų baseinuose leidžiama nuo 0,3 iki 1 mg chloro litrui, uždaruose baseinuose – nuo 0,5 iki 2 mg. Šios koncentracijos sunaikina daugumą bakterijų, o žmonėms, kurie nėra ypatingai jautrūs, nesukelia sveikatos pakenkimų. Neigiamą chloro poveikį greičiausiai pajaučia aplinkos poveikiams jautresni žmonės. Verta žinoti, kad akis ir kvėpavimo takus dažnai dirgina ne pats chloras, bet jo junginiai: chloras jungiasi su žmonių prakaitu, šlapimu, muilo, kosmetikos likučiais. Kai kurie šių junginių turi ypač dirginantį poveikį. Todėl prieš lipant į baseiną kiekvienas lankytojas privalo nusiprausti po dušu


Šiame straipsnyje: baseinashigienachlorasšvara

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių