Kokius aliejus rinktis sveikiausia, o kokius – populiariausia?

  • Teksto dydis:

Italai, ispanai, graikai bei kitų Viduržemio regiono šalių gyventojai neįsivaizduoja savo kasdienės virtuvės be alyvuogių aliejaus, kuris yra plačiai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Šį produktą šiandien pamėgęs beveik visas pasaulis, todėl lietuviai – ne išimtis.

Ypatingai tyras šalto spaudimo alyvuogių aliejus – produktas, už kurį ne vienas gurmanas pasiryžęs sumokėti daugiau, tačiau kuris aliejus yra geriausias įmanomas pasirinkimas?

Visų mėgstamas aliejus netinka kepimui

Mitybos sveikatai poveikio tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, alyvuogių aliejus yra laikomas pačiu vertingiausiu augalinės kilmės aliejumi. Specialistė sako, kad jį galima derinti tiek su neapdorotu maistu, tiek pagardinti jau pagamintą ir net atvėsusį patiekalą.

Anot A. Matulevičiūtės, svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog šalto spaudimo nerafinuotas alyvuogių ar kitos augalinės kilmės žaliavos aliejus, kurio lydymosi temperatūra pasiekiama esant maždaug 100 laipsnių, yra netinkamas kepimui.

„Nerafinuotas aliejus kaitinimo metu rūksta ir dega, taip išskirdamas kancerogenus. Toks aliejus nepasižymi geromis skoninėmis savybėmis, o kartu yra žalingesnis sveikatai nei riebaliniai produktai, kurie yra pritaikyti kepimui, pavyzdžiui, saulėgrąžų, kokoso aliejus ar ghi sviestas“, – pabrėžia mitybos sveikatai poveikio tyrėja.

Augalinės kilmės riebalai, kurių lydymosi temperatūra pasiekiama esant 130–180 laipsnių, yra skirti lengvam gruzdinimui, 180–230 laipsnių – tinkami kepimui, o 230–260 laipsnių – tinkami ir kepimui, ir virimui, ir gruzdinimui..

„Tiems, kas dažnai gamina keptą ir gruzdintą maistą, rekomenduoju rinktis specialiai kepimui pritaikytą ekologišką saulėgrąžų arba rapsų aliejų. Puikiai tinka ir karštyje apdoroti taukai, kuriuose maistas lengvai apkepa, bet nedega, todėl kepimui jų reikia kur kas mažiau nei, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejaus, kuris greit susigeria“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Rafinuotas saulėgrąžų aliejus – populiariausias lietuvių pasirinkimas.

Kyla susidomėjimas kanapių ir moliūgų aliejais

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad į populiariausių visoje Lietuvoje perkamų aliejų sąrašą patenka saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių, kokosų ir linų sėmenų aliejai.

„Rafinuotas saulėgrąžų aliejus – populiariausias lietuvių pasirinkimas. Tiek rafinuoto, tiek ir nerafinuoto šio aliejaus pardavimai sudaro net 50 proc. visų aliejų pardavimų. Tiesa, populiarumo nepraranda ir prieš keletą metų itin plačiai pradėtas naudoti kokosų aliejus. Prie lietuvių mėgstamų aliejų dar galima priskirti linų sėmenų, moliūgų ir kanapių aliejus. Visus juos pirkėjai dažnai naudoja salotoms, taip pat vartoja vietoj maisto papildų arba vitaminų“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Šalies parduotuvių lentynose parduodami aliejai atkeliauja ne tik tolimųjų kraštų, bet ir iš Lietuvos gamintojų ūkių.

„Saulėgrąžų aliejus mus pasiekia iš Argentinos, Ukrainos, Rusijos, alyvuogių – iš Viduržemio jūros šalių, daugiausiai – Italijos, Ispanijos, Graikijos ir Tuniso, o kokosų – iš tolimosios Šri Lankos. Taip pat prekiaujame rapsų, linų sėmenų, kanapių aliejumi, kurie yra gaminami iš lietuviškų žaliavų“, – komentuoja prekybos tinklo atstovė.

Ateityje, pasak B. Čaikauskaitės, tikimąsi didesnio susidomėjimo žemės riešutų ir kukurūzų aliejais, kurių panaudojimo galimybės – itin plačios. A. Matulevičiūtė priduria, kad žemės riešutų aliejus turi aukštą lydymosi temperatūrą, todėl gali būti naudojamas tiek skrudinimui, kepimui, tiek ir salotų pagardinimui. Kukurūzų aliejus, kurs yra gaminamas iš šio augalo branduolių ir gemalų, pasak specialistės, dėl aukšto rūkimo laipsnio labiausiai tinka gruzdinimui, kepimui ir virimui.

Atrasti savo skonį eksperimentuojant

A. Matulevičiūtės teigimu, tokie aliejai, kaip sezamų ar kanapių, itin paįvairina kasdienę virtuvę bei pagardina ir papildo mitybos racioną.

„Aliejų, kaip ir kitus maisto produktus, patarčiau rinktis pagal individualų skonį. Atskirti kokybišką produktą nuo nepatikimo, geriausia jusliniu būdu – ragaujant, todėl, esant galimybei, geriausia aliejų paragauti dar pardavimo vietoje arba, įsigijus nedidelį kiekį, išmėginti jo skonines savybes virtuvėje ruošiant skirtingus patiekalus“, – sako A. Matulevičiūtė.

Prieš perkant produktą svarbu įsigilinti į informaciją, pateiktą jo etiketėje: „Stenkitės pirkti kuo grynesnį ir tyresnį produktą, kuriame nebūtų jokių priemaišų – sulfitų ar dažiklių. Jeigu galite skirti laiko, papildomai paskaitykite ar pasižiūrėkite internete, kas yra šio produkto tiekėjas ir gamintojas“.

Tiems, kas ieško naujovių ir nori eksperimentuoti virtuvėje, A. Matulevičiūtė pataria išmėginti alyvuogių aliejų su įvairiais skoniais.

„Tokį aliejų galima įsigyti jau pagamintą – su čili pipirais, bazilikais ir kitomis žolelėmis arba pasigaminti patiems namuose. Į aliejų galite įdėti vanilės ankštį, savo mėgstamų prieskonių ar daržovių ir, sandariai uždarius, kurį laiką palikti stovėti. Svarbu, kad viso ko pagrindas, alyvuogių aliejus – būtų aukščiausios kokybės“, – pataria A. Matulevičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių