Kokių gyvūnų geriau nelaikyti, jei namuose yra mažų vaikų?

  • Teksto dydis:

Laukinių ir egzotinių gyvūnų, turint mažus vaikus, namie laikyti nerekomenduojama, sako Vilniaus savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovė Dovilė Jakubavičiūtė. Anot jos, tinkamiausias gyvūnas mažiesiems – žuvytės.

„Noriu pasiteirauti, kokių gyvūnų geriau nelaikyti, jei namuose yra mažų vaikų? Ar galėčiau savo trimečiam vaikui nupirkti iguaną?“ – teiraujasi Daiva.

Dėl šio klausimo LRT kreipėsi į Vilniaus savivaldybės visuomenės sveikatos biuro l.e.p. stebėsenos skyriaus vedėją D. Jakubavičiūtę.

„Tiek laukinių, tiek egzotinių gyvūnų nėra patartina laikyti turint mažų vaikų, nes tokie gyvūnai yra pavojingi, nenuspėjami, su jais bendrauti ir rūpintis jais yra sudėtinga“, – atsakė D. Jakubavičiūtė.

Be to, bendruosiuose sveikatos saugos reikalavimuose esą nurodyta, kad naminiai gyvūnai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose gali būti laikomi tik atskiroje patalpoje, išskyrus akvariumus su žuvytėmis, kurie saugiai įrengti gali būti laikomi ir vaikų ugdymo patalpose. Laikomi gyvūnai turi būti sveiki, saugūs vaikams ir suaugusiesiems, lengvai prižiūrimi. „Šiuo atveju laukiniai ir egzotiniai gyvūnai tokie nėra“, – pridūrė D. Jakubavičiūtė.

Taigi, pasak Visuomenės sveikatos centro atstovės, tėvams, turintiems mažus vaikus, žuvytės yra patraukliausias gyvūnas, kurį patartina laikyti. Jos sukelia mažiausiai problemų ir turi mažiausią riziką užsikrėsti kokiu nors susirgimu.

Anot D. Jakubavičiūtės, kartais tėvai vis dėlto nekreipia dėmesio į tokias rekomendacijas, o dažnai atsižvelgia į vaikų norus, todėl dovanoja savo vaikams egzotinius gyvūnus.

***

Laikant naminį gyvūnėlį, svarbi asmens higiena. Suaugusieji turi mokyti mažuosius plauti rankas pažaidus su augintiniu.

Šunis reikėtų vedžioti tik jiems skirtose aikštelėse (tai labai svarbu įteigti ir vaikams, kurie rūpinasi augintiniais, juos vedžioja).

Reikėtų neužmiršti, kad negalima leisti šunims/katėms laižyti veido, lėkščių, valgyti iš tų pačių indų, taip pat neleisti vaikams žaisti su nepažįstamais gyvūnais.

Reikėtų saugoti poilsio vietas, parkus, paplūdimius, vaikų žaidimo bei sporto aikšteles, kiemus, smėlio dėžes nuo šunų ir kačių išmatų.

Reikėtų nešerti naminių gyvūnų veterinarijos tarnyboje nepatikrinta ir termiškai neapdorota skerdiena (sergančio gyvūno skerdiena turi būti neprieinama naminiams gyvūnams (saugiai užkasta ar sudeginta)).

Taip pat, siekiant užkirsti kelią infekcinėms ir parazitinėms ligoms, gyvūnų šeimininkai turėtų patys pasirūpinti gyvūnų sveikata – tirti, ar nėra helmintų, o prireikus augintinius gydyti.

Šių visų rekomendacijų laikytis svarbu ne tik suaugusiems asmenims, bet ir išmokyti viso to savo vaikus, ypač tuos, kurie savo aplinkoje susiduria su gyvūnais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių