Kokios priežastys gali sukelti nugaros skausmą?

„Apklausos rodo, kad visame pasaulyje nugaros skausmas yra dažniausio kreipimosi į gydytojus priežastis“, – sako gydytojas, LSMU profesorius Alvydas Unikauskas. LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ jis kalbėjo apie tai, kaip išvengti nugaros skausmo, o, jam atsiradus, tinkamai įveikti.

Nugaros skausmas gali būti ūmus, poūmis ir lėtinis. Ūmus skausmas tęsiasi ne ilgiau kaip 4 savaites. Poūmis – nuo 4 iki 12 savaičių, o lėtinis nugaros skausmas tęsiasi ilgiau nei 12 savaičių.

Gydytojo A. Unikausko teigimu, skausmas atsiranda, kai nugaros raumenys ar kiti audiniai patiria per didelį krūvį, būna įtempti. Raumenų spazmai, netgi plyšimai gali atsirasti dėl pakitimų stuburo audiniuose. Dauguma žmonių įsitikinę, kad nugarą gali skaudėti tik dėl stuburo patalogijų. Tačiau, gydytojo teigimu, tai toli gražu nėra pagrindinė priežastis.

„Nugarą taip pat gali skaudėti dėl nervinės įtampos ar emocinės būsenos. Jei nuolatos patiriate nervinę įtampą, tai yra klasikinė priežastis atsirasti nugaros skausmui“, – teigia gyd. A. Unikauskas.

Gydytojo teigimu, 85 proc. atvejų lėtinio skausmo priežastis lieka nežinoma. Toks skausmas būna įvardijamas kaip nespecifinis nugaros skausmas.

„Kuo daugiau dirbu su ligoniais, kuriems skauda nugarą, tuo labiau linkstu prie nuomonės, kad, ko gero, pagrindinė nugaros skausmo priežastis yra stresas, kuris sukelia nugaros raumenų spazmą“, – teigia A. Unikauskas.

Gydytojo teigimu, nugaros skausmas yra fizinių (raumenys, stuburas), psichinių (nervinė įtampa, stresas) ir socialinių veiksnių pynė.

Padėti įveikti nugaros skausmą gali įvairios terapijos, judėjimas, manipuliacijos, akupunktūra, masažas.

Daugiau apie nugaros skausmą ir tai, kokie pratimai padės jį numalšinti, – vaizdo įraše.


Šiame straipsnyje: nugaranugaros skausmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių