Kokios maisto medžiagos būtinos vaikams?

Pastaruoju metu daug kalbama apie sveiką mitybą. Ja susidomi vis didesnė žmonių dalis. Tačiau yra žmonių grupė, kuriai tinkama mityba gyvybiškai būtina, tai – vaikai. Gydytojas Alvydas Unikauskas paaiškina, kokios maisto medžiagos ir kodėl yra būtinos mažiesiems. 

Pasak gydytojo, vaikams ypač reikalingos omega-3 riebiosios rūgštys. „Smegenyse yra informacijos perdavėjai, kurie perduoda cheminius signalus iš vienos nervinės ląstelės į kitą. Smegenų veikla priklauso nuo to, kaip greitai perduodamas šis signalas. Dėl tyrimų žinome, kad vaikai, valgantys maistą su mažu omega-3 kiekiu, patiria elgesio problemų ir turi netgi šiek tiek žemesnį intelekto koeficientą“, – teigia A. Unikauskas. 

Specialisto žodžiais, vaikams taip pat būtinas yra kalcis, nes vystosi jų kaulai ir dantys. 

„Vitaminai A, C ir D – svarbūs vaiko imuninei sistemai, regėjimai, odai, kaulams, kraujagyslėms ir t. t.“, – vardija A. Unikauskas.  

Ne mažiau svarbu ne tik, ką vaikai valgo, bet ir tai, ką geria, tinkamiausias jiems – vanduo. Ir ne tik todėl, kad saldūs gėrimai kenkia vaiko sveikatai. 

„Kai vaiko organizme trūksta vandens, sutrinka dėmesio koncentracija ir psichinė veikla, todėl vietoj saldžių gėrimų tėvai vaikams turėtų siūlyti vandenį“, – įsitikinęs A. Unikauskas. 

Gydytojas atkreipia dėmesį, kad baltųjų miltų produktai tukina. „Egzistuoja jaunystės efektas, kol mes jauni visos organizmo sistemos funkcionuoja puikiai ir neigiamo poveikio nejaučiame, tačiau netinkama mityba atsilieps, sulaukus 40 metų“, – tvirtina jis. 

Plačiau apie vaikų mitybą – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.


Šiame straipsnyje: maisto medžiagosvaikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių