Kokie pavojai tyko mūsų pačių namuose?

Namai yra ta vieta, į kurią kaskart sugrįžę jaučiamės atradę ramybę ir saugumą. Deja, iš tiesų net ir namuose nesame visiškai saugūs. Kodėl?

Jungikliai ir rankenos

Kiekviename namų kambaryje mūsų sveikatai pavojų gali sukelti mikrobai. Šie mažyčiai, plika akimi nematomi mikroorganizmai veisiasi ant kasdien naudojamų daiktų.

Kurie iš jų yra ideali terpė mikrobams plisti ir kaip išvengti jų žalos?

Neretai grįžę namo pirmiausia įjungiame šviesą. Jei vasarą to nereikia daryti vestibiulyje, tai einant plautis rankų į vonią ar tualetą, kurie dažnai yra be langų, tampa neišvengiama. Nenuostabu, kad būtent jungikliai yra vieni nešvariausių daiktų visuose namuose: juos liečiame neplautomis rankomis, ant kurių po dienos yra susikaupę pačių įvairiausių mikrobų.

Liesdami durų rankenas ir šviesos jungiklius neplautomis rankomis, sau ir savo artimiesiems sukeliame riziką apsikrėsti tokiomis bakterijomis, kaip E.coli, Girdia lamblia ir Balantidium coli. Jos sukelia įvairias žarnyno infekcijas.

Kaip to išvengti? Tvarkant namus derėtų prisiminti ir išvalyti šias, neretai pamirštamas, vietas paprasčiausia dezinfekuojančia šluoste.

Klaviatūra, pultelis, telefonas

Mobilusis telefonas, nuotolinio valdymo pultelis ir kompiuterio klaviatūra – be šių trijų daiktų tikriausiai jau nebeįsivaizduojame savo kasdienybės. Ant jų, kaip ir šviesos jungiklių bei durų rankenų, paliekame įvairių mikrobų.

Siekiant apsisaugoti nuo mikrobų dera dažniau plauti rankas ir vėlgi valyti šias priemones dezinfekuojančiomis šluostėmis ar servetėlėmis.

Ko gero, būtų pravartu atskirai pakalbėti apie kompiuterio klaviatūrą. Remiantis Čikagos Šiaurės Vakarų memorialinės ligoninės atliktu tyrimu, ant kompiuterio klaviatūros net 24 valandas gali išgyventi dvi mirtinai pavojingos bakterijų rūšys: Enterococcus faecium (gali sukelti odos, kraujotakos, šlapimtakių infekcijas) ir Staphylococcus aureus.

Mikrobai ant klaviatūros patenka ne tik nuo mūsų rankų. Nemažai žmonių, dirbdami kompiuteriu, neretai suderina valgymo ir gėrimo procesus. Patys to nepastebėdami trupina, išteplioja maistu ar apipila įvairiais skysčiais savo kompiuterio klaviatūrą. Palaipsniui tai sudaro idealias sąlygas plisti įvairiems mikroorganizmams.

Specialistai rekomenduoja imtis atsargumo priemonių ir apsaugoti save bei techniką nuo žalingo poveikio: periodiškai išvalyti klaviatūrą šluoste ar išsiurbti dulkių siurbliu ir vengti valgyti ar gerti dirbant kompiuteriu.

Pjaustymo lentelės

Pjaustymo lentelė – tai vienas tų daiktų, kuriuos gaminantieji maistą naudoja kasdien ir net kelis kartus per dieną.

Mikrobų ant pjaustymo lentelių atsiranda nuo žalios mėsos, daržovių ar kitų maisto produktų, taip pat ilgai jas mirkius vandenyje su kitais nešvariais indais.
Verta įsidėmėti, kad pjaustymo lenteles geriausia nuplauti karštu vandeniu šiurkščia ir muiluota kempinėle atskirai nuo plaunamų indų. Panaudojus lentelę vienam produktui, reikia ją nuplauti ir nusausinti, kad grėsmę keliantys mikroorganizmai nepatektų ant kitų maisto produktų.

Be to, pjaustymo lenteles rekomenduojama periodiškai pakeisti naujomis, nes nuo dažno pjaustymo jų paviršiuje atsiranda įpjovų, kuriose kaupiasi mikrobai ir juos yra labai sunku išvalyti.

Plautuvė ir kempinėlė

Patys nešvariausi daiktai visoje virtuvėje – kempinėlė ir plautuvė. Pastaroji savo nešvarumu prilygsta klozetui.

Nešvarūs indai, įvairaus maisto likučiai yra idealios sąlygos plautuvėje veistis E.coli ar salmonelių bakterijoms. Jos gali patekti ant rankų ar net maisto, o vėliau ir į organizmą, kur gali sukelti žarnyno negalavimų.

Siekiant išvengti šių sveikatos sutrikimų, patartina plauti virtuvės kriauklę specialiomis priemonėmis. Rekomenduojama naudoti specialias priemones ir vamzdžiams valyti bei dezinfekuoti, nes ten taip pat kaupiasi įvairių sveikatą žalojančių mikrobų.

Kempinėlė – nešvariausias, pavojingiausias sveikatai daiktas namuose. Kempinėlės struktūra yra ypatinga tuo, kad ne tik plauna indus, bet ir yra puiki terpė mikrobams daugintis.

Plaudami nešvarius indus mes siekiame jų švaros, o perbraukę nešvaria kempinėle jų paviršių padengiame mikrobais. Nešvari kempinėlė, kaip ir kriauklė, didina riziką apsikrėsti salmonelėmis, E.coli ir stafilokoko (sukelia žarnyno sutrikimų) bakterijomis.

Būtina reguliariai keisti senąją kempinėlę nauja. Senąją galima dezinfekuoti, ją sušlapinus ir pakaitinus mikrobangų krosnelėje kelias minutes.

Kilimai

Ar jūsų kilimas švarus? Plika akimi žiūrint gali pasirodyti kaip tik taip, tačiau iš tikrųjų purvas, o kartu su juo ir įvairūs pavojai mūsų sveikatai slepiasi gilesniame kilimo sluoksnyje.

Kilimą galima apibūdinti kaip filtrą, kuris sugeria nešvarumus, bakterijas, alergenus. Kiekvieną dieną, būdami namie, mes tai įkvepiame, o tinkamai neprižiūrėdami kilimų galime išprovokuoti alergiją, akių perštėjimą ar netgi astmą.

Kaip nuo to apsidrausti? Tereikia reguliariai siurbti kilimą ir kartkartėmis išvalyti profesionaliai valykloje ar namuose.

Klozetas ir vonia

Palaikyti klozeto švarą šiais laikais nėra sudėtinga – tam skirta daugybė įvairių priemonių. Valant kartą per savaitę ar bet kada, kai tik to prireikia, užkertamas kelias pavojingiems mikrobams plisti.

Vonią reikia plauti kiekvieną kartą joje išsimaudžius. Svarbu ne tik išplauti, bet po to ir nusausinti.

Kas gresia, jeigu to nedarysite? Pasak specialistų, vonioje ir ant klozeto dažnai aptinkama stafilokoko, E.coli, salmonelių ir streptokoko bakterijų.

Rankšluosčiai

Kas kartą išsimaudę ir nusišluostę rankšluosčiu, mes pašaliname mikrobus nuo savo kūno.

Vis dėlto ant savo rankšluosčių mes taip pat paliekame ir negyvos odos gabalėlių, kurie tampa maistu įvairioms bakterijoms. Ir kiekvieną kartą pasinaudodami tuo rankšluosčiu mes tas pačias bakterijas pernešame ant savo kūno.

Rankšluosčių savybė sugerti vandenį, prastas jų džiovinimas ir drėgmė vonios kambaryje – visa tai yra idealios sąlygos mikrobams daugintis. Rankšluosčius reikia skalbti pasinaudojus vieną kartą ir užtikrinti gerą vonios kambario ventiliaciją.

Žmogus

Žmogus nėra daiktas, bet mes taip pat esame nešvarioji mūsų namų dalis.

Ant savo kūno mes pernešame milijonus mikrobų kiekvieną dieną. Daugiausia jų susikaupia ant mūsų rankų, nes liečiame pačius įvairiausius daiktus, todėl rankoms turi būti skiriamas ypatingas dėmesys.


Šiame straipsnyje: bakterijosnešvarainfekcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktorija

Viktorija portretas
Supratau uzduotis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių