Kokias mirtinas klaidas darome vartodami vaistus?

  • Teksto dydis:

„Lietuviai sėdi „ant“ vaistų, kaip narkomanai sėdi „ant“ narkotikų“, – teigia LSMU profesorius Alvydas Unikauskas. Gydytojas pasakoja apie penkias mirtinas vaistų vartojimo klaidas, kurias nuolat daro žmonės.

Kasmet Lietuvoje parduodama apie 72 mln. vaistų pakuočių. Pagal suvartojamų vaistų vidutinę paros dozę Lietuva priskiriama prie daugiausiai vaistų suvartojančių Europos Sąjungos šalių. Sveikatos specialistai teigia, kad šiam skaičiui įtakos turi tai, kad dažnai Lietuvos gyventojai nesistengia kuo daugiau sužinoti apie šalutinį vaistų poveikį ir kaip reikėtų juos vartoti.

Pasak gydytojo A. Unikausko, vartodami vaistus žmonės dažniausiai daro šias klaidas:

1. Geria panašaus pavadinimo ar panašiai atrodančius vaistus. Tyrimais nustatyta, kad 25 proc. žmonių išgeria netinkamą vaistą dėl panašiai skambančio vaistų pavadinimo arba dėl to, kad šios tabletės panašiai atrodo.

2. Perdozuoja vaistų. Kiekvienam žmogui žinoma, kad vaistus reikia gerti tokiomis dozėmis, kokias paskiria gydytojas. Nepaisant to, netyčinė mirtis nuo vaistų perdozavimo pagal aukų skaičių yra antra po automobilių avarijų. Gydytojas A. Unikauskas akcentuoja, kad ši problema labiausiai susijusi su nereceptinių vaistų vartojimu.

3. Vaistai vartojami kartu su netinkamais maisto produktais. Pavyzdžiui, jei vartojami vaistai cholesterolio kiekiui mažinti ir tuo metu valgomi greipfrutai, norimas tabletės poveikis gali pasireikšti vėliau, nei įprasta. Pasak A. Unikausko, greipfrutas vienų vaistų įsisavinimą gali sutrikdyti, o kitų veiksmingumą pavojingai suaktyvinti.

4. Žmonės maišo vaistažoles ir papildus su įprastais vaistais. Gydytojo teigimu, vaistažolės taip pat yra vaistas ir veikia kaip vaistas, o kai kurie vaistai gaminami iš vaistažolių. Taigi vaistažolės ir papildai gali sustiprinti vaistų poveikį arba jį iškreipti.

5. Tai pačiai problemai spręsti vartojami keli to paties poveikio vaistai.

Kokį pavojų kelia šios vaistų vartojimo klaidos ir kaip jų išvengti, sužinokite laidos „Klauskite daktaro“ įraše.


Šiame straipsnyje: vaistaigydymasgydymo klaidos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių