Kokia tikroji vokų ir blakstienų nauda?

  • Teksto dydis:

Visi žinome, kad akių vokai ir blakstienos atlieka svarbias funkcijas. Bet kokias? Ar jos tikrai tokios kritiškai svarbios? Kas nutiktų, jei žmogus neturėtų blakstienų ar vokų?

Aišku, jei žmonės apskritai neturėtų blakstienų ar akių vokų, jų akys tiesiog atrodytų ir funkcionuotų kitaip. Evoliucija leidžia prisitaikyti prie įvairių aplinkybių. Tačiau, kad suprastume, kas nutiktų, jei staiga netektume akių vokų ir blakstienų, pirmiausia reikia pažiūrėti, kokias funkcijas šios kūno dalys atlieka.

Blakstienos yra skirtos apsaugoti akis nuo svetimkūnių. Jos neleidžia prakaitui ir įvairioms šiukšlėms kristi tiesiai į akis ir jas sudirginti. Manoma, kad blakstienos taip pat dalyvauja mirksėjimo reflekse. Tai yra, kuomet kas nors paliečia mūsų blakstienas, norisi užsimerkti. Galiausiai, blakstienos šiek tiek pridengia akis nuo tiesioginių saulės spindulių.

Tuo tarpu vokai yra kur kas svarbesni ir atlieka galybę funkcijų. Visų pirma, užmerkti vokai saugo akis ir dengia jas nuo erzinančios ir dirginančios šviesos – tai labai svarbu miegant. Žmogus turi refleksą staiga užsimerkti, jei akis gali gauti smūgį, o tai padeda sumažinti galimą žalą. Pats mirksėjimas drėkina akis, o tai atlieka ir optinę funkciją. Skaidrus ašarų sluoksnis yra visiškai lygus, o tai padeda geriau matyti. Ašarose yra antibakterinių medžiagų ir enzimų, kurie padeda išvalyti akis, o ir patys vokai veikia panašiai kaip automobilio valytuvai – padeda nuvalyti dulkes ir kitas smulkias daleles, kurios akis gali pažeisti ar trukdyti regėjimui.

Taigi, kas nutiktų, jei neturėtume blakstienų? Iš tikrųjų, didelių problemų neturėtų kilti. Įvairiomis ligomis sergantys žmonės dažnai netenka blakstienų, jos gali iškristi ir dėl chemoterapijos, stipraus apsinuodijimo, o kai kurie psichiniai sutrikimai žmones verčia savo blakstienas tiesiog išsirauti. Nors akys nebus taip gerai apsaugotos, sveikatos problemų kilti neturėtų.

Tuo tarpu akių vokų praradimas gali stipriai pakenkti akims. Sergant vėžiu ar po nudegimų akių vokai gali būti pašalinami, tačiau gydytojai juos stengiasi suformuoti iš naujo tos pačios operacijos metu. Tai – labai svarbu, nes be akių vokų akys džiūsta, silpsta regėjimas, jas dirgina dulkės. Ilgainiui žala gali būti ir negrįžtama, jei nebus atkurtas akių drėkinimas ir akių obuolių paviršius bus per daug pažeistas.


Šiame straipsnyje: akysvokaiblakstienosakių vokai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių