Kodėl nėščiąsias kankina nemiga?

Esu septintą mėnesį nėščia. Tai, kad greičiau tampu pavargusi, natūralu. Tačiau naktimis mane kamuoja nemiga. Beje, ši problema mane kamavo dar ir prieš nėštumą, tačiau tuomet padėjo įvairios raminamos arbatos, maisto papildai ar vaistai. Tačiau dabar nedrįstų jų gerti, nežinau kaip tai gali paveikti  vaikelį. Tačiau ką daryti, taip pat neišmanau. Regina

Atsako gydytoja ginekologė Ingrida Kravčenkienė:

Nėštukės miegas gali sutrikti ir pirmais nėštumo mėnesiais, ir artėjant gimdymui. Taip nutinka beveik 80 procentų nėščiųjų. Nemigos priežasčių gali būti pačių įvairiausių, kaip pavyzdžiui, ilgalaikės ar trumpalaikės psichologinės priežastys, nerimas ir įtampa, o galbūt nutiko kas darbe ar šeimoje. Juk niekam ne paslaptis, kad besilaukiančios moterys į daugelį dalykų reaguoja kur kas jautriau. Tačiau dažniausia sutrikusio nėščiųjų miego priežastys – fiziologinės. nėštumo pradžioje keičiasi hormonų pusiausvyra, todėl dažną moterį vargina mieguistumo protrūkiai. Nėščioji trokšta bent valandą pamiegoti naktį ilgiau nei įprastai, o dieną vis tiek jaučiasi pavargusi, nori prigulti. Tačiau gali būti ir priešingai, kai užmigti sunku.

Miegas dažniausiai sutrinka pirmojo ir trečiojo trimestro metu. Pirmais mėnesiais, kai didėjanti gimda spaudžia šlapimo pūslę ir dažniau kelia iš miego šlapintis. Atsigulusiai vėl reikia įmigti. O tai kartais užtrunka. Užmigti gali trukdyti ir bloga savijauta, jei stipriai pykina.

Trečiąjį nėštumo laiko trečdalį miegas vėl gali sutrikti, nes didėjantis pilvukas spaudžia diafragmą, pradeda trūkti oro, sunku gulėti ant nugaros. Be to, padidėja skrandžio rūgštingumas ir graužia rėmuo. Trukdyti miegui gali vaisius, kuris jau leidžiasi į dubenį ir spaudžia šlapimo pūslę, todėl moteriai vėl tenka dažniau keltis naktį.

Be to, vartytis naktį nuo šono ant šono kartais verčia neramių kojų sindromas. Jis pasitaiko apie 15 proc. nėščiųjų. Naktį jos pabunda nuo „sunkumo“ kojose arba mėšlungio. Pajudinus kojas arba pasivaikščiojus tas nemalonus pojūtis praeina savaime. Tačiau šis simptomas gali būti ženklas, jog organizmui trūksta kai kurių mikroelementų. Pavyzdžiui, magnio , geležies ar folio rūgšties. Pajutus tokius simptomus moterims patarčiau atlikti kraujo tyrimus, galbūt prasideda mažakraujystė.

Venkite prieš miegą gausiai, sočiai valgyti. Geriausiai eiti į lovą 2–3 val. po vakarienės. Tačiau nebadaukite, nes alkio jausmas taip pat trukdo užmigti.

Jei nesimiega, atsikelkite ir pavartykite knygą ar žurnalą, paklausykite malonios muzikos, pasivaikščiokite po namus, nes kankinantis vartymasis, noras užmigti gali trukdyti gerai įmigti. Kai apims snaudulys, vėl atsigulkite. Tinka ir liepžiedžių, ramunėlių, apynių arbata, nes ji padeda šiek tiek atsipalaiduoti.

Tarp kitko:

Apie 30 proc. iki nėštumo neknarkusių moterų pradeda knarkti ir todėl negali gerai išsimiegoti. Knarkimas gali būti kai kurių artėjančių ligų požymis. Tokioms nėščiosioms turėtų būti dažniau matuojamas kraujospūdis, nes joms dažniau pasitaiko aukšto kraujospūdžio liga, preeklampsija, jos susilaukia mažesnio svorio naujagimio. Pačios nėščiosios kartais nežino, kad naktį knarkia. Tai joms turėtų pasakyti artimieji.


Šiame straipsnyje: nėštumaslaikiasinemiga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių