Kodėl genda vaikų dantys?

  • Teksto dydis:

Vos vienerių metų vaikas, o priekiniai dantys jau pažeisti ėduonies, likusios tik šaknys. Dviejų metų vaiko dantys apsinešę ir pajuodę. Tai vaizdai, kuriuos savo kabinete gana dažnai išvysta Centro poliklinikos Odontologijos klinikos vedėja, gydytoja odontologė Sigita Vaitkienė.

„Kūdikiams taip nutinka dėl vadinamojo buteliuko karieso, kuris atsiranda tuomet, kai mamos savo mažiesiems duoda gerti saldžius gėrimus prieš miegą, pavyzdžiui, arbatą, kuri pasaldinta medumi ar cukrumi. Vyresniems vaikams dantys genda dėl nuolatos geriamų sulčių, nesvarbu, ar jos naminės ar ne,” – priežastis vardija medikė.

Būklė blogėja?

Dvidešimties metų darbo patirtį turinti gydytoja odontologė tikina, kad pastaraisiais metais daugelio vaikų dantų būklė – itin bloga, tačiau tvirtinti, kad ji blogesnė nei buvo sovietmečiu, nedrįsta, nes tuomet vaikų dantys nebūdavo tikrinami profilaktiškai, duomenys nebūdavo niekur sisteminami, todėl nežinome, kokia buvo tikroji situacija.

Visuomenėje galima išgirsti nuomonę, kad dantų būklė prastėja dėl mineralų ir vitaminų trūkumo, tačiau gydytoja su tuo nesutinka. „Žmonės tiesiog nevalo dantų, ne blogai valo, o iš viso nevalo. Tiek suaugę, tiek vaikai. Gana dažnai susiduriu su paaugliais, kurie atvirai prisipažįsta nevalantys dantų. Gerai, jei vaiko puiki genetika ir dantys nėra linkę gesti, tačiau tokių – mažuma. Daug dažnesni atvejai, kai ateina pas odontologą visi šeimos nariai ir visų jų dantų būklė – tragiška. Aišku, pasitaiko ir tokių, kurie blogai valo, kelias sekundes pamakaluoja burnoje dantų šepetėliu, kuomet reikėtų valyti dvi minutes“.

Nežino, kada valytis dantis

Kai vaikas atsisėda į odontologo kėdę, jo visuomet paklausiama, ar jis valo dantis ryte ir vakare. Daugiau nei 80 proc. atsako, kad valo tik ryte, nors prieš naktį dantis išvalyti – būtina. Tai net svarbiau nei ryte. Kai kurie dvylikamečiai ir vyresni vaikai net nustemba išgirdę, kad dantis reikia valyti vakare.

„Tuomet man kyla klausimas, kodėl jie to nežino. Tikriausiai dantų nevalo ir jų tėvai, kuriuos vaikai mėgdžioja, – spėlioja gydytoja odontologė. – Tėvai vakare turėtų būtinai išvalyti vaikams dantis. Aišku, jiems sunku prisiversti, kai tuo metu per televizorių rodo įdomią laidą ar filmą”.

Pas odontologą vaikus atvedę tėvai dažnai teiraujasi, kokia dantų pasta yra geriausia, tačiau ne pastoje yra esmė. Svarbu mechaniškai gerai išvalyti – „iššluoti“ visą košę, kuri nuo maisto susidaro ant dantų. Dantų pasta, jei dantys bus valomi vos 30 s stebuklo nepadarys ir apnašų nenuvalys, ji tik suteiks gaivumo ir atrodys, kad dantis išsivalėme švariai”.

Kada eiti pas odontologą?

Ateiti pas odontologą pirmą kartą rekomenduojama, kai vaikui prasikala pirmieji dantys, tačiau Lietuvoje ne daug tėvų savo vaikus atveda pas odontologą. Paprastai pirmą kartą į odontologo kėdę mažieji pacientai atsisėda, kai turi pradėti lankyti darželį, kuriam reikia pateikti pažymą apie sveikatos būklę. Pastarojoje turi būti įrašas ir iš odontologo apie vaiko dantų būklę.

„Būtų idealu, jei vaikai pas odontologus profilaktiniam patikrinimui būtų atvedami kas pusę metų. Tuomet galima laiku pastebėti dantukus, kurie jau pradėjo gesti ir juos sutaisyti. Deja, kol kas mažai tėvų du kartus per metus atveda vaikus patikrinti dantis. Paprastai vaikai ateina kartą per metus, prieš rugsėjį, kai reikia naujos sveikatos pažymos į darželį ar mokyklą. Tai, kad dabar yra privaloma ir odontologo apžiūra, norint gauti pažymą, – džiugina. Tikėtina, kad bent dalies vaikų dantys pagerės dėl reguliariai atliekamos profilaktinės patikros, bent dalis tėvų suvoks, kad jie yra atsakingi už savo vaikų dantų būklę”, – tikisi gydytoja odontologė.


Šiame straipsnyje: dantysvaikaigendapriežastys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Viltė

Viltė portretas
Man jau nebegalima padengti krūminių dantų tais silantais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių