Ko bijo uostamiesčio mamos: skiepų ar vėžio?

Klaipėdietės neskuba skiepyti savo dukrų nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), sukeliančio gimdos kaklelio vėžį – vienuolikmečių mergaičių paskiepijama mažiau nei pusė. Mamos neslepia abejonių dėl gana neseniai skiepų kalendoriuje atsiradusios vakcinos, o štai gydytojai tvirtina, kad tokių abejonių kaina – itin brangi.

Pasigenda ilgalaikių tyrimų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento duomenimis, per dvejus metus nemokama vakcina nuo žmogaus papilomos viruso Klaipėdos apskrityje paskiepyta beveik 2 300 mergaičių iki 17 metų, Klaipėdoje – per 980.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad paskiepyta ne tiek ir mažai, tačiau, peržvelgus gyventojų statistinius duomenis pagal amžių Klaipėdos apskrityje, akivaizdu, kad paskiepytų mergaičių galėtų būti kur kas daugiau.

Šia vakcina nemokamai dažniausiai skiepijamos 11 metų mergaitės.

Dešimtmetes dukras auginančios mamos neslepia abejonių, ar verta skiepytis. Jų manymu, vakcina nuo žmogaus papilomos viruso – dar gana "jauna", tad nežinia, kaip organizmas į vakciną reaguos po 10 ar 20 metų.

O gal ši vakcina "įjungs" kitos onkologinės ligos mechanizmą? Tuo labiau kad esą tenka išgirsti prieštaringų vertinimų net iš medikų lūpų. Skiepais besidominčios mamos pasigenda ilgalaikių vakcinos tyrimų.

Kai kurios mamos mano, kad jei pačios užaugo be šių skiepų ir nieko nenutiko, kodėl turėtų skiepyti savo vaiką?

Gavo Nobelio premiją

Mamos, kurios abejoja dėl skiepų, greičiausiai niekada nebuvo susidūrusios su onkologinėmis ligomis.

"Tos mamos, kurios abejoja dėl skiepų, greičiausiai niekada nebuvo susidūrusios su onkologinėmis ligomis. Jų šeimoje arba giminėje niekas tuo nesirgo, tad joms sunku įvertinti, koks tas skiepas svarbus", – mano Respublikinės Klaipėdos ligoninės Dienos chirurgijos centro gydytoja akušerė ginekologė Jovita Kaunaitė.

Gydytoja priminė, kad mokslininkas, nustatęs, jog būtent žmogaus papilomos virusas sukelia gimdos kaklelio vėžį, daugiau nei prieš 10 metų buvo apdovanotas Nobelio premija. Tai buvo perversmas nemažai moterų gyvybių nusinešančio gimdos kaklelio vėžio gydyme.

Pasak J.Kaunaitės, jei mamos žinotų, kaip gydomos šia liga sergančios moterys, kaip jos kenčia, tikrai neabejotų skiepų nauda.

Ką pasakytų sergančiosios?

Kasmet nuo gimdos kaklelio vėžio Lietuvoje miršta iki 300 moterų. Šis skaičius būtų gerokai mažesnis, jei ikivėžiniai ir vėžiniai susirgimai būtų nustatomi anksčiau.

Gydytoja abejojančioms mamoms siūlo pakalbėti su šia liga susidūrusiomis moterimis ir jų paklausti, ar jos skiepytų savo dukras ir anūkes.

"Taip, nuo gimdos kaklelio vėžio skiepijama ne taip seniai. Bet kiekviena šalutinė reakcija atidžiai registruojama, niekas nepraleidžiama pro akis. Komplikacijos niekuo nesiskiria nuo kitų skiepų. Tai labiau vietinės reakcijos: odos paraudimas, patinimas. Ypatingų komplikacijų būtent dėl ŽPV viruso nebuvo užregistruota", – nerimaujančias mamas dėl gana neseniai atsiradusių skiepų ramino akušerė ginekologė.

J.Kaunaitė paaiškino, kad ŽPV virusų yra per 200, bet gimdos kaklelio vėžį sukelia tik tam tikri aukštos rizikos virusai, nuo kurių ir apsaugo skiepas.

Gydymas – ilgas ir varginantis

Pasak J.Kaunaitės, profilaktika labiau užsiima pirminės sveikatos priežiūros centrai, Dienos chirurgijos centre dažniau tenka susidurti su ligų pasekmėmis – jau sergančiomis pacientėmis.

Nustačius gimdos kaklelio vėžį, jeigu jis dar nėra pažengęs, dažniausiai prireikia operacijos. Jos metu sprendžiama, kiek galima pašalinti gimdos kaklelio.

Tačiau dažniausiai liga nustatoma vėlyvosiose stadijose, tad ir operacijos būna gerokai sudėtingesnės. Moteris tai traumuoja ir fiziškai, ir emociškai. Jos patiria daug skausmo.

Dažniausiai tik operacijos neužtenka, sergančių pacienčių laukia chemoterapija – tai ilgas ir varginantis gydymas, dėl kurio kenčia moterų gyvenimo kokybė.

Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad gimdos kaklelio vėžiu serga vis jaunesnės moterys – vidutiniškai apie 45–50 metų.

Kuo anksčiau, tuo geriau

Pasitaiko pacienčių, kurios ir Dienos chirurgijos centro gydytojų pasiteirauja apie skiepus nuo gimdos kaklelio vėžio.

"Skiepytis rekomenduojama bet kokio amžiaus moterims, tačiau vyresniame amžiuje skiepas jau nebus toks efektyvus kaip mergaitėms, neturėjusioms lytinių santykių. Atlikti tyrimai rodo, kad kuo jaunesniame amžiuje paskiepijama, tuo didesnis imuninis atsakas – organizmas geriau kovoja su virusu, patekusiu į organizmą. Būtent dėl šios priežasties rekomenduojama skiepyti 11 metų mergaites", – aiškino J.Kaunaitė.

Pasak gydytojos, švietimu apie skiepus nuo gimdos kaklelio vėžio turėtų užsiimti pirminė sveikatos priežiūros grandis – šeimos gydytojai. Tačiau ji apgailestavo, kad kolegos dėl didelio darbo krūvio nespėja skirti daug dėmesio profilaktikai.

"Gal galėtų prisidėti ir lytinis švietimas mokyklose, mokyklų slaugytojos?" – siūlė akušerė ginekologė.

Skiepai duoda efektą

Paprašyta pasidalyti įžvalgomis dėl nemokamai skiepijamų mergaičių, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė sakė, jog dar negali vertinti situacijos.

"Nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. pradėjus nemokamai skiepyti 11 metų amžiaus mergaites nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos, paskiepijimų skaičius yra apskaičiuotas tik už 2017 m.", – paaiškino ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesa

Tiesa  portretas
Minimas skiepas ir yra vėžio užkratas ir beveik garantuoja nevaisingumą

Roberta

Roberta portretas
Skiepai – tiesiausias kelias į nusilpusį žmogaus imunitetą ir ligas. Tik dabar medikai pripažįsta, kad chemoterapijos ar švitinimo naudojimas nebuvo tinkamas būdas gydyti vėžį. Dabar tam pradedama naudoti imunologija. O kiek žmonių buvo "nugydyta" miriop! Su skiepais lygiai ta pati situacija. Po 50 metų medikai vėl pasakys, kad naudojosi tais skiepais ir informacija, kuri jiems buvo prieinama tuo metu ir vėl nusiplaus rankas. Žmonės, būkit sąmoningi!

Evaldas

Evaldas portretas
Evaldui ji ne merga.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių