Klausos aparato laukti nebereikia

  • Teksto dydis:

Pasikeitus klausos aparatų kompensavimo tvarkai, nuo šiol prastai girdintys žmonės gali jiems reikiamą pagalbą gauti greičiau.

Sutrikus klausai ir norint gauti ligonių kasų kompensuojamą klausos aparatą, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris nusiųs gydytojo specialisto konsultacijai. Nustatęs klausos aparato poreikį ir atsižvelgdamas į neprigirdėjimo laipsnį, gydytojas specialistas nurodys, kokios grupės aparato žmogui reikia: vaikams iš viso yra keturių, o suaugusiesiems – penkių klausos aparatų grupės.

"Iki šiol klausos aparatai buvo perkami centralizuotai ir paskirstomi gydymo įstaigoms, tad žmonės būdavo užregistruojami ir turėdavo laukti, kol ateis jų eilė. Dabar su gydytojo užpildytu medicinos dokumentų išrašu reikia kreiptis tiesiai į klausos aparatais prekiaujančią įmonę, kuri yra sudariusi sutartį su Valstybine ligonių kasa (VLK) dėl kompensuojamųjų klausos aparatų išdavimo" – aiškina VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Gydytojas turi suteikti žmonėms visą reikiamą informaciją apie tai, kokios įmonės gali išduoti klausos aparatą. Jų sąrašas skelbiamas ligonių kasų interneto svetainėje.

Vaikams iki septynerių metų kompensuojami du klausos aparatai ir ausies įdėklai kas trejus metus, suaugusiesiems – vienas klausos aparatas kas penkerius metus. Kartu su klausos aparatu kompensuojamas individualus arba standartinis ausinis įdėklas.

Kompensuojamojo klausos aparato modelį pacientui padės pritaikyti – sureguliuos pagal paciento klausą jo pasirinktos įmonės, prekiaujančios klausos aparatais, specialistas. Šiemet pasirašytos sutartys su dar daugiau sertifikuotų ir Europoje pripažintų Danijos, Šveicarijos, Vokietijos gamintojų klausos aparatų, todėl rinktis tikrai yra iš ko.

Jeigu žmogus pasirenka brangesnį klausos aparatą, nei nurodytas su įmone pasirašytoje sutartyje, jis turi sumokėti kainų skirtumą už technologinius ypatumus.


Šiame straipsnyje: klausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių