Klaipėdos dramos teatre – pilvo chirurgai iš viso pasaulio

Į uostamiestį susirinkę pilvo chirurgai  iš įvairių pasaulio vietovių sustiprino savo draugystę, kuri, kaip tikimasi, "dividendų" duos ir eiliniams klaipėdiečiams. Gydytojai kasmet galės semtis patirties technologinėmis naujovėmis lyderiaujančioje šalyje.

Didžiausia delegacija – iš Korėjos

Praėjusį penktadienį Klaipėdos dramos teatre vyko neeilinis renginys – tarptautinė kolorektalinė konferencija, sukvietusi chirurgus iš Pietų Korėjos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Valstijų, Šveicarijos ir Lietuvos.

Uostamiestyje toks renginys suorganizuotas pirmą kartą. Panašaus tipo tarptautinės koloproktologų konferencijos iki tol vyko tik Vilniuje.

Koloproktologai tiria, gydo ir operuoja storosios žarnos ir išeinamosios angos ligas.

Konferencijos tema taip pat buvo skirta žarnyno ligų gydymo aktualijoms bei siekiui sustiprinti tarptautinį bendradarbiavimą.

Klaipėdoje sulaukta gana gausaus gydytojų pilvo chirurgų būrio iš Pietų Korėjos sostinės Seulo. Tarp 14 delegacijos narių daugiausia būta Seulo universitetinių ligoninių klinikų, departamentų, skyrių vadovų.

Vyksta stažuotis

Kaip sakė vienas iš organizatorių Klaipėdos universitetinės ligoninės Chirurgijos departamento vadovas, Lietuvos koloproktologų draugijos prezidentas ir Tarptautinės universiteto kolorektalinių chirurgų draugijos generalinis direktorius Narimantas Evaldas Samalavičius, ši konferencija – labai svarbi Lietuvos ir Pietų Korėjos medicinos draugystės chirurgijos srityje tąsa.

Korėjiečiai sudaro visas sąlygas chirurgams iš Lietuvos stažuotis jų šalyje po keletą mėnesių. Pagal šią, korėjiečių finansuojamą, programą pasisemti patirties jau buvo išvykę 20 mūsų šalies gydytojų.

Planuojama, kad kasmet stažuotės į Korėją išvyks mažiausiai po du gydytojus, bet kurios srities chirurgus, iš Klaipėdos.

N.E.Samalavičiaus teigimu, mūsų gydytojams galimybė Korėjoje pasisemti patirties – neįkainojama. Jis pateikė pavyzdį, kodėl taip mano.

Daugiausia onkologinių paslaugų mūsų šalyje teikiančiame Nacionaliniame vėžio institute Vilniuje, kur N.E.Samalavičius anksčiau dirbo Chirurgijos klinikos vadovu, per metus tam tikrų pilvo chirurgijos operacijų atliekama apie 200, o štai viena iš Seulo universitetinių ligoninių tokių pat operacijų per tą patį laikotarpį padaro apie 2 tūkst.

Tad ten nuvykęs Lietuvos gydytojas per trumpą laiką gali pasisemti tokios patirties, kuriai įgyti mūsų šalyje prireiktų 10 metų.

Sustiprino draugystę

Pasak N.E.Samalavičiaus, lietuviams Pietų Korėja pirmiausia patraukli kaip technologiškai gerokai toliau už daugelį pasaulio valstybių pažengusi šalis.

Pietų Korėja ir Japonija pagal technologijos lygį, sprendimus ir įrangą yra tarp lyderių ir lenkia tokias valstybes kaip Jungtinės Valstijos, Anglija ar Prancūzija.

Pietų Korėja pirmauja robotinėje chirurgijoje, tad tikimasi, kad šios technologijos pasieks ir Lietuvą.

"Turėti korėjiečius kaip partnerius, mokytojus yra neįkainojamas turtas. Smagu, kad tokios didelės šalies chirurgų bendruomenė mato prasmę bendrauti su Klaipėda. Tai didžiulė nauda mūsų miestui", – N.E.Samalavičius paaiškino, kodėl konferencijoje daug dėmesio skirta būtent Lietuvos ir Korėjos bendradarbiavimui.

Iš 20 pranešimus skaičiusių gydytojų pusė jų buvo būtent iš Pietų Korėjos. Likę lektoriai atvyko iš Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos, Šveicarijos ir Lietuvos. Trys pranešėjai buvo iš Klaipėdos universitetinės ligoninės.

Pasiekimas Lietuvai

Tikimasi, kad konferencija padės sustiprinti ryšius bei tarptautinį bendradarbiavimą su Didžiąja Britanija, kur lietuviai taip pat važiuoja gerinti profesinių žinių.

Renginyje pranešimą skaitė ir Tarptautinės universiteto kolorektalinių chirurgų draugijos prezidentas profesorius Philas Caushajus iš Jungtinių Valstijų.

N.E.Samalavičius yra šios draugijos generalinis direktorius.

Pastarasis faktas esąs Lietuvos laimėjimas, nes iki šiol nė vienas atstovas iš Lietuvos nevadovavo tokiai pasaulinei organizacijai.

Paklaustas, kodėl konferencijai buvo pasirinktas Klaipėdos dramos teatras, vienas iš organizatorių paaiškino, kad neeiliniam renginiui norėjosi parinkti ypatingą vietą, reprezentuojančią Klaipėdą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių