Kepenų ligos – nesukeliančios skausmo ir klastingos

  • Teksto dydis:

Dažnai manoma, jog pirmasis bet kokios ligos požymis – skausmas, tačiau mūsų organizme yra ir skausmo receptorių neturintis „tylusis“ organas, kurio veiklos sutrikimai dažnai lieka nepastebėti. Tai – kepenys. Specialistų teigimu, pradinėse ligų stadijose gali nepasireikšti jokie simptomai, tačiau, sutrikus kepenų veiklai, ilgainiui sutrikdomos ir gyvybiškai svarbios organizmo funkcijos.

Kepenys – didžiausias vidaus organas, dalyvaujantis medžiagų apykaitos procesuose ir saugantis organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio, teršalų. Kauno klinikų gastroenterologės Sigitos Gelman teigimu, pastebėti tam tikrus funkcijų sutrikimus yra labai sudėtinga, nes kepenų ligos – itin klastingos, o ryškūs simptomai pasireiškia tik ligai įsibėgėjus.

„Kepenų ligomis sergantys pacientai į medikus dažniausiai kreipiasi jau vėlyvosiose ligų stadijose, kai pasireiškia ryškūs, nemalonius pojūčius sukeliantys simptomai: akių ir odos pageltimas, kraujosrūvos, pilvo apimties padidėjimas. Pastarieji simptomai gali pasireikšti esant ūmiai, žaibinei kepenų ligos eigai, pavyzdžiui, užsikrėtus ūmiu virusiniu hepatitu, apsinuodijus paracetamoliu, alkoholiu. Visgi dažniausios lėtinės kepenų ligos – lėtiniai virusiniai hepatitai, suriebėjusių kepenų liga ar kitos kilmės uždegimas – pradžioje pasireiškia nedideliais negalavimais, kuriuos žmonės linkę ignoruoti. O į medikus kreipiamasi tuomet, kai liga jau būna progresavusi ir pažeidusi svarbiausias kepenų funkcijas“, – apgailestavo specialistė.

Vaistininkės Žydrūnės Muzikevičiūtės teigimu, didžiausia problema ta, jog dauguma segančių asmenų ieško būdų, kaip pašalinti simptomus, nedidelė dalis – negalavimus sukeliančių priežasčių, o dar mažesnė imasi prevencijos priemonių, kurios galėtų padėti apsisaugoti nuo kepenų ligų.

„Kepenų ligos yra vienos apgaulingiausių. Jų požymius pastebėti sunku, todėl pacientai neretai net neįtaria turintys sutrikimų. Paprastai žmonės linkę gydyti simptomus ir užsiimti savigyda – tai dažniausiai lemia laiko stoka. Retas kuris susimąsto, jog odos niežėjimas, virškinimo, svorio pakitimai gali būti rimtos ligos požymiai. Todėl, pacientui pasiūlę kreiptis į medikus, dažniausiai sulaukiame nuostabos: stebimasi, kad sąlyginai gera savijauta neatskleidžia didelių sveikatos problemų“, – perspėjo vaistininkė.

Vis dėlto Ž. Muzikevičiūtė neabejoja, jog atidus ir sveikata besirūpinantis žmogus gali laiku pastebėti sutrikusios kepenų veiklos požymius. Pradiniai kepenų ligų simptomai dažniausiai nejuntami, tačiau, atidžiai stebint kūno pokyčius, ligas galima įtarti dar ankstyvoje stadijoje. Išsitirti vertėtų pajutus šiuos simptomus: bendrą kūno silpnumą, lengvą nuovargį, pablogėjusį fizinio krūvio toleravimą, suprastėjusį apetitą, pykinimą, maudimą dešiniajame šone arba epigastrio srityje, sąnarių, raumenų skausmus, niežulį.

„Ypač svarbu į šiuos simptomus dėmesį atkreipti tiems, kurie yra buvę kraujo donorais, kam operacijų metu buvo perpiltas kraujas, kurie intensyviai sportuoja, vartoja daug vaistų, besilaukiančioms moterims. Taip pat turintiems ar turėjusiems kepenų ligomis sergančių artimųjų“, – teigė vaistininkė.

Pasak gydytojos S. Gelman, siekiant išsaugoti sveikas kepenis, reikia nuolat rūpintis organizmu, nepiktnaudžiauti alkoholiu, maistu ir profilaktiškai tikrintis: „Visiems gerai žinoma, jog kepenims itin žalingas alkoholis. Saikingai vartojant kepenys jį nukenksmina, tačiau ilgainiui pradeda žūti kepenų ląstelės, daugėti jungiamojo bei riebalinio audinio ir vystytis lėtinė kepenų liga, sutrikdanti kepenų funkcijas. Kita itin aktuali kepenų pažeidimo priežastis yra suriebėjusios kepenys: tuomet, dėl kepenyse besikaupiančių riebalų lašelių, vystosi kepenų uždegimas ir formuojasi jungiamasis audinys“.

Gydytojos teigimu, svarbu reguliariai ir subalansuotai maitintis bei vengti riebaus, daug sočiųjų riebalų rūgščių turinčio maisto, palaikyti normalų kūno svorį, būti fiziškai aktyviems. Kepenų pažeidimą gali lemti ir neracionalus vaistų vartojimas. Todėl medikamentus reikėtų vartoti tik tuomet, jeigu juos paskiria gydytojas arba jų vartojimas yra neišvengiamas dėl kitų organizmo sutrikimų.

„Vis dėlto, jei žmogus pajunta pirmuosius, iš pirmo žvilgsnio didelio diskomforto nesukeliančius kepenų pažeidimo požymius, svarbu kreiptis į medikus. Anksti pastebėjus kepenų pažeidimą ir pritaikius savalaikes gydymo bei gyvenimo būdo keitimo priemones galima kur kas ilgiau išsaugoti sveikas kepenis ir gerą savijautą“, – sakė S. Gelman.

Vaistininkė Ž. Muzikevičiūtė pritarė, kad rūpintis savo organizmu – labai svarbu. Sutrikus kepenų veiklai ir laiku tai pastebėjus, tikrai galima pasveikti: juk kepenys – tai organas turintis dižiausią galią regeneruoti. Net po dalies kepenų audinio pašalinimo ar sunykimo jos atgauna savo pradinę masę, bei funkcijas.

„Kepenys yra būtent tas vidaus organas, kuris, tinkamai prižiūrimas, gali atsistatyti. Todėl, esant padidėjusiai rizikai susirgti kepenų ligomis, tereikia sveikai maitintis, sportuoti ar vartoti esencinius fosfolipidus, aminorūgštis, margainio ar citrinvyčio ekstraktus, kurie palengvina pažeisto kepenų audinio regeneraciją. Profilaktika yra pagrindinis būdas, padedantis išsaugoti gerą sveikatą bei sutaupyti pinigų, kurių nemažai išleistumėte susirgę  kepenų ligomis“, – teigė vaistininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių