Kenčiantiems peties skausmus – nauja gydymo galimybė

Peties skausmus kenčiantiems pacientams Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos pasiūlė naują gydymo būdą – popetinį balioną.

Peties sąnaryje 4 sausgyslės sudaro rotatorių manžetę (vadinamąjį sukamąjį varžtį), kuri viršutinius peties raumenis tvirtina prie kaulo, žastikaulio galvos. Šios sausgyslės padeda judinti ranką per peties sąnarį.

Rotatorių manžetės plyšimas yra dažna peties problema, atsirandanti dėl traumos ar su amžiumi. Nustatyta, kad 50-59 metų žmonių populiacijoje 13 proc. turi rotatorių manžetės plyšimą, 60-69 metų amžiaus grupėje - jau 20 proc., žmonėms, kuriems yra 70-79 metų, rotatorių manžetės plyšimas nustatomas 31 proc.

Pasak Santaros klinikų Ortopedijos-traumatologijos centro gydytojo ortopedo traumatologo Remigijaus Valčecko, plyšus rotatorių manžetei, paciento peties sąnario judesiai tampa riboti, jaučiamas skausmas.

Dažnai jis vargina naktį, paryčiais, plinta žemyn į ranką. Pacientus toks skausmas vargina, trukdo miegoti, tad jie kreipiasi į gydytojus. Deja, toks plyšimas savaime nesugyja, dažnu atveju reikia operacijos.

Kai plyšimas didelis ar bloga sausgyslių būklė, sausgyslių prisiūti nėra galimybės, žastikaulio galva trinasi į mentės petinę ataugą. Tokių pacientų gydymas mums - didelis iššūkis.

„Kai plyšimas didelis ar bloga sausgyslių būklė, sausgyslių prisiūti nėra galimybės, žastikaulio galva trinasi į mentės petinę ataugą. Tokių pacientų gydymas mums - didelis iššūkis“, – pasakojo Santaros klinikų Ortopedijos - traumatologijos centro gydytojas ortopedas traumatologas.

Pasaulyje įprastas dvejopas tokių pacientų gydymas - operacinis arba konservatyvusis, kuomet taikomos fizioterapijos procedūros, kineziterapija, kortikosteroidų injekcijos, nuskausminamųjų vaistų vartojimas. Tai turi pašalinį poveikį.

Pasirinkus operacinį problemos sprendimo būdą, iki šiol tokių pacientų laukė sudėtingas sausgyslių perkėlimas iš kitų peties vietų arba sąnario keitimas - endoprotezavimo operacijos.

„Labai džiaugiamės, kad nuo šiol mūsų pacientams galėsime siūlyti ir vieną inovatyviausių gydymo galimybių - popetinį balioną, kuris implantuojamas tarp mentės petinės ataugos ir žastikaulio galvos bei pripildomas skysčio. Šiandien Santaros klinikose atlikome dvi pirmąsias tokias operacijas. Pati operacija atliekama artroskopiniu būdu, per nedidelius pjūvius, nesudėtinga, trunka 20-30 minučių. Jau kitą dieną pacientai galės grįžti namo“, - pasidžiaugė R. Valčeckas.

Popetinis balionas pagamintas iš biologiškai skaidomos medžiagos ir visiškai ištirpsta per vienerius metus. Jis neleidžia trintis žastikaulio galvai į petinę ataugą. Taip išnyksta skausmas petyje, padidėja judesių apimtis.

Mokslininkai bei gydytojai, naudojantys popetinius balionus, pastebėjo, kad jiems ištirpus susidaro randinis audinys. Manoma, kad būtent dėl jo praėjus daugiau nei vieneriems metams pacientai nebejaučia skausmo petyje.

Yra mokslinių straipsnių, kurie nurodo, kad ir praėjus keleriems metams po operacijos, 90 proc. pacientų buvo patenkinti pažangaus operacinio gydymo rezultatais.

Popetinis balionas naudojamas daugelyje Europos šalių: Vokietijoje, Britanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Olandijoje, Skandinavijos ir kitose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių