Keliuose prekybos centruose aptikta nekokybiško medaus

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) siekdama įvertinti, kokios kokybės medus parduodamas Lietuvoje, taip pat ar jis saugus, ištyrė didžiuosiuose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių prekybos centruose UAB ,,Maxima LT“, UAB ,,Norfos mažmena“, UAB ,,Rimi Lietuva“, UAB ,,Palink“ ir UAB „Prisma“ parduodamo medaus mėginius.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto cheminių tyrimų laboratorijoje buvo tiriamas lietuviško, latviško ir kiniško medaus drėgnumas, rūgštingumas, sacharozė, diastazė, hidroksimetilfurfurolas ir kt. Medaus mėginiuose taip pat buvo ieškoma antibakterinių medžiagų likučių, kurie gali atsirasti bites gydant draudžiamais preparatais.

,,Atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad nei viename tirtame medaus mėginyje nebuvo rasta kenksmingų medžiagų likučių. Siekiant nustatyti, ar medus nefalsifikuojamas pridedant cukraus, ištirti ir sacharozės kiekiai, kurie visuose mėginiuose atitiko teisės aktų reikalavimus. Medaus drėgmės procentai buvo ženkliai mažesni. Tai parodo, kad parduodamas medus buvo išsuktas tinkamai subrandintas“, – sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. specialistas Jonas Stanius.

Kiekvienais metais atliekami tokie tyrimai patvirtina, kad Lietuvos bitininkų tiekiamas medus yra natūralus ir aukštos kokybės.

Šiais metais nustatyti tik du nekokybiško medaus atvejai. UAB ,,Medaus pirkliai“ įmonėje išpilstytame medaus mišinyje ,,Lauko gėlių medus“ (pagamintame Kinijoje ir Europos Sąjungoje) diastazės aktyvumo rodiklis siekė tik 5,8 Šadės vieneto (turi būti ne mažiau kaip 8).  Šiuo medumi, indeliuose po 450 g, buvo prekiaujama UAB „Maxima LT“ prekybos centre (Ukmergės g. 369, Vilnius). VMVT inspektoriai nedelsiant sustabdė medaus realizavimą ir nurodė UAB „Maxima LT“ pašalinti iš rinkos visą nekokybiško medaus partiją.

Taip pat buvo uždrausta UAB ,,Prisma“ prekybos centrui (Pramonės g. 6) prekiauti Danijos gamintojo ,,Jakobsens“ išfasuotu kinišku medumi ,,X-tra Medus“. Mat jame dvigubai viršyta kenksmingos sveikatai medžiagos, hidroksimetilfurfurolo, leistina norma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirkejas

pirkejas portretas
Jonai, NEMELUOK!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių