Kelionė į geresnę save (pirmasis žingsnis)

"Kūno gerovės" programa – keliomis pagrindinėmis taisyklėmis apie mitybą grindžiama, individualiai kiekvienam ją pasirinkusiajam pagal poreikius bei tikslus sudaroma mitybos ir sporto programa. Jos kūrėjas – įspūdingą kūno rengybos patirtį turintis sveikos gyvensenos specialistas Šarūnas Navickis.

Skaitytojams – dienoraštis

Šis sportiškas vyras daugeliui yra pažįstamas iš socialinių tinklų, kur įvairiuose rašiniuose ir vaizdo įrašuose pasakoja apie su mityba susijusius faktus, mitus bei motyvuoja nieko nelaukus siekti savosios kūno gerovės.

Kartkartėmis paskaitydavau Š.Navickio tekstus, juose įžvelgdavau nemažai logikos. Vėliau gyvenimas susiklostė taip, kad pačiai teko jį kalbinti, o interviu metu didžiulį įspūdį paliko jo realistiškas požiūris į mitybą, gebėjimas mintis dėstyti tiesmukai ir suprantamai. Tad nusprendusi pakoreguoti savo pačios mitybos įpročius, kreipiausi į Šarūną.

Apie savuosius tikslus, pojūčius dėl pasikeitusios gyvensenos bei rezultatus kas savaitę papasakosiu ir jums.

Metas kažką keisti

Nors didelių problemų dėl svorio niekuomet neturėjau, gana neseniai pasibaigę keli visomis prasmėmis įtempti mėnesiai davė savo. Nuolatinis poilsio trūkumas ir jo kompensavimas saldumynais ar miltiniais patiekalais, taip pat ir minimalus fizinis aktyvumas galiausiai padarė taip, kad nuolatos dėvimi džinsai atrodė kiek kitaip negu visuomet, o net ir po netrumpų atostogų visiškai nesijaučiau pailsėjusi. O ką jau kalbėti apie nuotaiką.

Kai nedžiugina ne tik vaizdas veidrodyje, bet dar kamuoja ir nuolatinis energijos trūkumas, turbūt nė nereikia sakyti, kad irzlumas bei bloga nuotaika tampa kasdieniu dalyku. Taigi nusprendžiau, kad reikia kažką keisti.

Išvargino skirtingi patarimai

Greičiausiai turėčiau paminėti, kad sveika mityba domiuosi jau ilgai, o ir pažvelgus į savo įprastą valgiaraštį (na, išskyrus tą makaronų bei saldainių periodą ir retokai įvykstančias keliones į greitojo maisto restoranus), jis atrodo gan naudingas ir kūnui, ir sielai. Tačiau problema, su kuria susidūriau tiek skaitydama įvairią literatūrą, tiek ir informacijos ieškodama interneto išminties slėniuose – kardinaliai skirtingi patarimai, kurių kiekvienas deklaruojamas kaip auksinė sveikos gyvensenos bei gražios figūros paslaptis.

Pavyzdžiui, vienos rekomenduojamos mitybos piramidės siūlo valgiaraščio pamatu laikyti angliavandenius – duoną, košes, kitus grūdų produktus. Kiti ekspertai, atvirkščiai, tikina, jog dažnas angliavandenių vartojimas – tiesus kelias į nutukimą, celiulitą ir kitus žmonijos prakeiksmus. Dėl to kilo noras vieną kartą ir visiems laikams išsiaiškinti tikrąją tiesą, tinkamą būtent man.

Sukaupusi drąsą kreipiausi į vieną geriausių man žinomų šios srities specialistų, "Kūno gerovės" programos kūrėją Š. Navickį.

Pritrūkdavo valios

Kita priežastis, kodėl nusprendžiau, kad šįkart kreipsiuosi patarimų ir motyvacijos į specialistą – ankstesnės itin sveikų gyvenimo epizodų pabaigos. Vienas ar du mėnesiai kasdienių kardiotreniruočių bei mitybos pagal griežtai apsvarstytą valgiaraštį mano gyvenime visada baigdavosi prasidėjus tingioms atostogoms užsienyje, per geriausios draugės gimtadienį ar savaitę, kupiną darbų, kai tiesiog neturėdavau laiko kasdien garinti daržovių ar trypti bėgimo takelio.

Iš šių patirčių nejučia pripažinau sau tiesą – idealus gyvenimo režimas be nuklydimų beveik neįmanomas, tad protingiau tiesiog pakoreguoti gyvenimo būdą tiek, kad net ir dieną kitą patinginiavus ar pasilepinus gabalėliu picos (na gerai, ne gabalėliu, o visa pica), nebūtų sunku grįžti į buvusį režimą. O tam reikėjo nuolatinės motyvacijos ir žmogaus, su kuriuo galėčiau prireikus pasikonsultuoti.

Penki valgymai per dieną?!

Kreipiausi į Šarūną ir jis netrukus pagal užpildytą klausimyną parengė man asmeniškai sukurtą mitybos programą bei atsiuntė informaciją, kaip ir kokiais produktais savo racioną galiu paįvairinti.

Turiu pripažinti, iš pradžių penki valgymai per dieną bei tikslūs angliavandenių, riebalų ir baltymų kiekiai truputį išgąsdino, bet paties programos kūrėjo žodžiai nuramino. Jis patikino, kad laikytis tikslaus mitybos plano ir niekada jam nenusižengti – sunkiai įmanomas dalykas, o taip nutikus nereikėtų labai jaudintis.

Pagrindiniai "Kūno gerovės" programos principai – valgyti mažomis porcijomis ir dažnai, angliavandenius, kaip energijos šaltinį, pakeisti riebalais, o visą kitą pagal savijautą galiu pritaikyti prie to, ko iš tiesų norisi.

Ryžausi ir žengiau

Nors ir nesu bandelių ar bulvių traškučių gerbėja, o tarp rekomenduojamų produktų liko dauguma tų, kuriuos valgau kasdien, kai kurie apribojimai vis tik šiek tiek nuliūdino. Pavyzdžiui, jau daug metų dieną pradedu kava ir sūreliu ar vaisiumi, tačiau pažvelgus į šių produktų sudėtį akis bado didžiulis cukraus kiekis, tad, remiantis "Kūno gerovės" programa, juos valgyti reikėtų kuo rečiau. Tas pats galioja ir visam alkoholiui, įvairiems sausiems pusryčiams, trapučiams.

Nors dėl to kiek nerimavau, programos kūrėjas padrąsino, kad pasaulio pabaiga neištiks nei manęs, nei mano apimčių, jei kartą kitą šioms taisyklėms ir nusižengsiu. Jo manymu ir pagal daug kartų pasitvirtinusią praktiką, žmogus, pasijutęs išties gerai dėl tinkamo gyvenimo būdo, ilgainiui tiesiog nebenori teršti savo organizmo nereikalingomis medžiagomis. Ši logika man pasirodė gan įtikinama, tad atlikusi kratą šaldytuve bei virtuvės spintelėse ir nebereikalingus produktus atidavusi "Kūno gerove" kol kas nelabai besidomintiems draugams, žengiau pirmąjį žingsnį į tai, kad savijauta teiktų daugiau džiaugsmo ir kad tapčiau geresnė savęs pačios versija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukrecija

Lukrecija  portretas
Alvydai,kritikuoti ir menkinti kitu sekmingai atliekama darba,kuris teikia ne tik malonuma,pajamas,bet ir apciuopiamos naudos tiek sveikatai,tiek ir gyvenimo kokybei,yra ne kas kita,kaip zemas zalias ir apgailetinas pavydas! :D Saugokite kepenis,gerbiamasai,sitaip pavydint jos iseis is rikiuotes greiciau,nei spesit sukurpti tulzies persunktus komentarus!....Su nerimu del jusu sveikatos....:))))))))))))))))

Alvydas

Alvydas portretas
Joks jis ne expertas/treneris tas Savickis. Jis tiesiog tingi/apsukri persona, ipratusi tokiu lengvu keliu uzdirbti pinigus, t.y. internetu, gulint namie ant sofos ar sedint fotelyje "sudaryti programa" ir ispesti pinigus is 3 grupiu zmoniu: 1. Grupe - patiklus, lengvai paveikiami/itikinami (dauguma sia grupe sudaro brandesnio amziaus moteriskes su zemesniu IQ) 2. Grupe - beviltiski, desperatiski , isbande daug visko bei zutbut norintys numesti svorio, tad nusprende isbandyti ir sia eiline afera (o gal pades) ir 3. Grupe - turintys laisvu pinigu/laiko pertekliu, nuobodziaujantys, vienisi, riedantys gyvenimo kalniuku zemyn. (P.S. Daugeliu atveju tai yra procentali kombinacija visu 3 grupiu.) Siais laikais tokiu "mokytoju" nebereikia, nebegyvename Sovietu Sajungos konclageryje uzristomis akimis. Yra internetas, kuriame siek tiek protingesnis visa informacija ras jame. Deja, visdar atsiranda kvailu/naiviu/patikliu zmoniu, kurie atiduoda savo pinigus siam akiu muilintojui.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Ne įdomi ta "kelionė į geresnę save" aptakumo, neaiškumo jausmas per visą rašinį, nieko konkretaus, apie tai jau rašyta 1000 kartų, tik kitokiais pavadinimais.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių