Kasos kvitų popierius kenkia sveikatai

  • Teksto dydis:

Kasdien už įsigytas prekes ir paslaugas prekybos vietose gaunamas kvitas ne tik padeda suskaičiuoti išlaidas, bet ir gali pakenkti, todėl specialistai pataria namuose jų nekaupti.

Cheminių medžiagų ekspertai sako, kad susirūpinti verta, nes dauguma tokių kvitų spausdinami ant terminio popieriaus, kuriame yra cheminės medžiagos bisfenolio A, galinčio per odą patekti į žmogaus organizmą, kauptis ir sukelti nevaisingumą ar net vėžį, pirmadienį pranešė LNK "Žinios".

"Taip pat yra nemažai duomenų, kad tai endokrininę sistemą trikdanti medžiaga", - teigia "Batijos aplinkos forumo" Cheminių medžiagų ekspertė Justė Kukučionė, kurios teigimu, dalis šios pavojingos medžiagos iš organizmo pasišalina su šlapimu, bet kita dalis kaupiasi, o ypač tada, kai bisfenolio A turintys produktai supa kasdien.

Europos Komisija pernai nuo 2019 metų uždraudė šią medžiagą naudoti terminiame popieriuje, kuris naudojimas kasos aparatų juostose, bet prekybininkai šio pigesnio popieriaus į kitą, saugesnį keisti neskuba ir abejoja, ar kas Lietuvoje iki to laiko pasikeis.

Pasak J.Kukučionės, dauguma prekybininkų naudoja popierių, kuriame yra bisfenolio A:"Yra tokių įmonių, kurios nenaudoja, bet jų yra mažuma, todėl mes teigiame, kad dauguma prekybos centų tokį popierių naudoja", - LNK "Žinios" teigė J.Kukučionė.Nuo 1960 metų bisfenolis A naudojamas maisto pakuotėse, pavyzdžiui, kaip antibakterinė medžiaga dengianti aliumininių konservų dėžučių vidų, žaislų, plastikiniu butelių ir indų gamyboje kaip plastiko keitiklis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
ir dar zada organizuoti loterija

Anonimas

Anonimas portretas
kasininkės 12val dirba su kenksmingomis medžiagomis ,kur priedas už kenksmingas darbo sąlygas

Anonimas

Anonimas portretas
tai baisu apsurdiska xx1 amziuje ---zudom save
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių