Kas knibžda ant moksleivių rankų?

  • Teksto dydis:

Kokia prasmė plautis rankas? Dauguma moksleivių atsakytų – jokios. Tačiau neplautos rankos lemia puikias sąlygas infekcinių – virusų ir bakterijų sukeliamų – ligų vystymuisi: susirgimų šiomis ligomis kasmet daugėja. Kad į problemą būtų atkreiptas deramas dėmesys, šiandien Kėdainių „Aušros“ sveikatingumo ir sporto mokyklos mokiniai buvo pakviesti iš arčiau pažvelgti į ant rankų vykstantį mikrobinį gyvenimą laikinai  įrengtoje mikrobiologijos-parazitologijos laboratorijoje.

Edukacinis projektas „Švarios rankos – mikrobams patrankos“ – tai sveikatos priežiūros specialistų viešnagė į šalies mokyklas, antrus metus inicijuojama įmonės „Pontem“ ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL). Projekto metu siekiama atkreipti moksleivių ir mokyklų bendruomenių dėmesį į rankų plovimo svarbą ir užkirsti kelią infekcinių ligų plitimui. Pasaulinė švarių rankų diena žymėjo projekto „Švarios rankos – mikrobams patrankos“ pradžią. Ši socialinė akcija jau įvyko Raseinių, Kupiškio, Vilniaus mokymosi įstaigose.

Remiantis tyrimais, asmeninės higienos stoka lemia virš 80 proc. užkrečiamųjų ligų, o sąlygos mikroorganizmams daugintis viešose erdvėse, tokiose kaip kad mokyklos – kur gausu žmonių ir fizinio kontakto – yra itin palankios. Pernai metais vykdytos akcijos metu paaiškėjo, kad moksleiviai rankas plauna nereguliariai, netaisyklingai arba iš viso jų neplauna, todėl šešių iš dešimties šalies moksleivių rankos yra užterštos ligas sukeliančiomis bakterijomis.

Akcijos metu moksleiviai galėjo stebėti laikinoje laboratorijoje mikroskopu išdidintas bakterijas ir susipažinti su higienos taisyklių nesilaikymo keliamomis grėsmėmis. Moksleiviai išgirdo įdomios ir naudingos informacijos apie mikrobiologinius, parazitologinius tyrimus, taisyklingą rankų plovimą.

„Apie tai, kad rankas plautis prieš valgį – būtina, žino kiekvienas moksleivis, tačiau nedaugelis gali įvardyti, kodėl, – sakė vienos didžiausių šalyje vaikų ir jaunimo maitinimu ugdymo įstaigose besirūpinančios bendrovės direktorė Audronė Tendzegolskienė. – Neretai atrodo, kad rankų plovimas – močiutės išgalvotas, atgyvenusiai skambantis patarimas, todėl siekiame į šią problemą pažvelgti kitu kampu: taip, kad patiems moksleiviams būtų įdomu“.

Dėl nepakankamos arba netinkamos rankų higienos galima užsikrėsti daugeliu infekcinių ligų, tokių kaip rotavirusinis enteritas, norovirusinė infekcija, šigeliozė, virusiniai hepatitai A ir E, taip pat – tuberkulioze, gripu, tymais, meningokokine infekcija, difterija bei parazitinėmis ligomis.

Tikimasi, kad iš arti į mikrobus ir bakterijas pažvelgti leidžiantis edukacinis projektas ilgainiui prisidės prie švaresnės bei saugesnės aplinkos mokyklose kūrimo ir patrauklia forma primins vaikams seną tiesą – rankas plauti yra gyvybiškai svarbu. Mėginių nuo moksleivių rankų ir mokyklos aplinkos tyrimo rezultatai bus paskelbti mėnesio pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių