Kas kaltas, kad Lietuvos krepšinio rinktinė nelaimėjo aukso?

Kas tas mažytis nematomas rato formos virusas, kuris Europos krepšinio čempionato metu buvo užpuolęs tokį galiūną kaip Jonas Valančiūnas?

Kas tas mažytis nematomas rato formos virusas, kuris Europos krepšinio čempionato metu buvo užpuolęs tokį galiūną kaip Jonas Valančiūnas? Virusas, kuris negaili net naujagimių ir suklaidina chirurgus, kartais operuojančius visai be reikalo.

Puola net karius

Dar Rygoje susirgęs ir po dviejų dienų medikų pastatytas ant kojų J.Valančiūnas pirmose rungtynėse po ligos atrodė išsekęs. Rotavirusas, kuriuo jis buvo užsikrėtęs ir apie kurį girdime vis dažniau, per porą dienų neįveikia net ir moderniausi medicinos metodai.

Praėjusią savaitę, trečiadienį, į medikus kreipėsi dešimt Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių. Jie skundėsi pykinimu, vėmimu. Penki kariai dėl sunkios sveikatos būklės buvo paguldyti į Klaipėdos infekcinę ligoninę.

"Pykinimas, vėmimas, viduriavimas dažniausiai yra rotavirusinės infekcijos simptomai. Šis dar ne visiems žinomas virusas diagnozuojamas jau seniai, nuo 1991 m.", – pabrėžė Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų II skyriaus vedėja Estela Tamašauskienė.

Į šią ligą labai panaši ir norovirusinė infekcija. Ji pradėta diagnozuoti palyginti neseniai, kai buvo identifikuotas sukėlėjas.

"Infekcijų, kurios sukelia karščiavimą, viduriavimą ir vėmimą, yra daug. Dažniausiai pasitaikančios – rotavirusinė ir norovirusinė", – apibendrino gydytoja E.Tamašauskienė.

Grėsmė – komplikacijos

Rotavirusas ir norovirusas identifikuojami mikrobiologijos laboratorijose, tačiau medikams nustatyti jų sukeltą ligą nesunku. Ją lengvai išduoda požymiai ir paplitimas: ši infekcija dažniausiai yra grupinė. Susirgus vienam beveik visada suserga visa šeima, kolektyve – daug jo narių.

"Virusai persiduoda fekaliniu-oraliniu, buitiniu-kontaktiniu būdu, per užkrėstą maistą ir vandenį", – atskleidžia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Šeimos medicinos klinikos gydytoja Olga Vasiliauskienė.

Jai nuolat tenka gydyti rotavirusine infekcija sergančius pacientus. Ir per rugsėjį tokių buvo nemažai. Vieną jų, ilgai delsusį be medicinos pagalbos ir ligai komplikavusis, teko siųsti stacionariniai gydyti į Kauno klinikinę ligoninę.

"Ligos komplikacijos išsivysto dėl nepakankamo skysčių kiekio. Jų ir mikroelemetų stoka gali sukelti dehidrataciją. Sergant per dieną reikia išgerti ne mažiau kaip du litrus skysčių. Jie turi būti praturtinti druskomis ir mineralais", – perspėja šeimos gydytoja O.Vasiliauskienė.

Pakilimas prasideda rudenį

Ypač pavojingas rotavirusas vaikams. Jie užsikrečia daug dažniau nei suaugusieji, liga itin puola trejų–penkerių metų amžiaus vaikus, nors serga ir kūdikiai.

"Rotavirusinės infekcijos pakilimas jaučiamas rudenį, kai po vasaros atostogų visi susirenka į kolektyvus, daugiau bendrauja. Vos pasijutus geriau – normalizavusis kūno temperatūrai, nebevemiant ir nebeviduriuojant, galvojama, kad ligonis jau pasveiko, todėl jis eina į kolektyvą ir užkrečia kitus", – atkreipia dėmesį Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Regina Šimėnienė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

arw

arw portretas
Kalti Ispanai...

NA NA

NA   NA portretas
nusigyveno kauno dienos žurnalistai _________tokias nesąmones rašydami ,_______ kas mosikuoja ,kardais po mūšio ,,,,,,,sėkmės susicementuoti olimpiadoje ,,,,,,

Ispanai

Ispanai portretas
Mes.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių