Kalėdų dovana – išgelbėta vaiko gyvybė

Stebuklas, telpantis delne, kurio taip ilgai lauki, bet negali priglausti – tik regėti, kaip laidų pataluose miniatiūrinis žmogus kiekvieną minutę kabinasi į gyvenimą. Tokią dramą išgyvena neišnešiotų kūdikių šeimos.

Pamiršta kvėpuoti

Svajojusius apie angelišką, skaistaveidį, putlų vaikutį tėvus tokia likimo grimasa nubloškia į nežinią, nerimą ir neretai depresiją.

Gąsdina ir faktai, kad mažiausieji ankstukai gyvenimą paprastai pradeda su tokiomis diagnozėmis kaip įgimta pneumonija, anemija, širdies ligos, kraujosruvos smegenyse, gresiantis aklumas, nesubrendę vidaus organai ir galybė kitų sveikatos sutrikimų. Išplėšti iš saugių mamos įsčių jie pakliūva į pasaulį nemokėdami išgyventi be kitų pagalbos – negebantys valgyti, tad iškart gauna lašelinę ir zondą, per nosį išvestą tiesiai į skranduką, negebantys kvėpuoti, tad daryti tai padeda prijungti aparatai. Būna ir taip, kad per anksti gimę kūdikiai išvis pamiršta kvėpuoti.

Paramos akcija

Diagnozės skamba išties šiurpiai, tačiau perinatologijos centrų dėka daugybė tokių istorijų pasibaigia džiaugsmu apie sveikus, stiprius ir laimingus augančius „nykštukus“. Visgi dėl lėšų stokos centruose nėra pakankamai arba naujausios medicininės įrangos neišnešiotų naujagimių gyvybei išgelbėti ir užtikrinti tolesnį jų sveiką vystymąsi bei augimą. Išsaugoti trapius ankstukų gyvenimus prašo ir labdaros akcija „Kalėdų naktį tylią išgelbėkime gyvybę“, inicijuota dainininko Tomo Augulio ir organizacijos „Padedu augti“. Projektą globoja pati prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Diagnozės skamba išties šiurpiai, tačiau perinatologijos centrų dėka daugybė tokių istorijų pasibaigia džiaugsmu apie sveikus, stiprius ir laimingus augančius „nykštukus“.

Prie iniciatyvos prisijungė garsūs atlikėjai Stepas Januška, Irūna Puzaraitė, Liepa Norkevičienė, Igoris Kofas, Karina Krysko, Violeta ir Vilius Tarasovai. Visi jie nusifilmavo šventiniame dainos „Kalėdų naktį tylią“ vaizdo klipe ir šįvakar prašys susivienyti geros valios žmones specialioje „KK2 Penktadienio“ laidoje. Be gražiausių dainų eteryje savo patirtimi dalinsis neišnešiotų kūdikių susilaukusios šeimos, apie mažylių, kartais tesveriančių kelis šimtus gramų, sveikatą kalbės medikai. Visos aukos bus skirtos pirkti neinvazinį kraujo dujų (deguonies ir anglies dvideginio) analizatorių, kurio dėka ankstukai patirs mažiau skausmo. Jo esmė – pritvirtinamas daviklis ant odos, kuris apytiksliai rodo, kokia kraujo dujų – deguonies ir anglies dvideginio sudėtis. Tada rečiau reikia durti vaikui ir imti jo kraują dujoms patikrinti. Aukos koncerto metu ir dar visą sausį bus renkamos LSMUL Kauno klinikų neonatologijos skyriaus reanimacijai. Šiuo metu 10 vietų reanimacijoje yra du tokie aparatus, todėl stengiamasi juos naudoti patiems mažiausiems.

Aukoti galima siunčiant SMS žinutę numeriu 1405 įrašius tekstą 1405 (2 eurai) ir www.aukok.lt.


Įdomu

Neišnešiotu laikomas naujagimis nuo 22 iki 37 nėštumo savaičių.

Mažiausiai svėręs ir išgyvenęs visų laikų naujagimis yra 2004 m. Čikagoje gimusi Rumaisa Rahman. Ji gimė 26-ąją nėštumo savaitę, svėrė 244 g ir buvo 25 cm ūgio.

Anksčiausiai gimęs kūdikis – mergaitė, vardu Frieda, gimusi 21 nėštumo savaitės ir penkių dienų Vokietijoje. Išgyvenusi mažylė šį pasaulio rekordą dalijasi su berniuku iš Kanados, kuris irgi gimė tokio pat gestacinio amžiaus, ir išgyveno. Frieda svėrė 460 g.

Mažiausias gimęs Lietuvos kūdikis – 2000-aisiais Vilniaus universitetinėje ligoninėje Moterų klinikoje gimusi 450 g svorio ir 28 cm ūgio mergaitė.

L. Vinje nuotr.

Amerikietė Freya – gimė nesverdama nė 1,5 kg. Jos mamai Lauren Vinje 28-ąją nėštumo savaitę buvo diagnozuota preeklampsija – viena iš dažniausių ir pavojingiausių nėštumo komplikacijų, tad gydytojai nedelsdami atliko Cezario pjūvį. Plati mergaitės šypsena, kurią mama užfiksavo penktą jos gyvenimo dieną, sujaudino šimtus tūkstančių žmonių socialiniuose tinkluose ir sulaukė palaikymo žinučių ir linkėjimų užaugti didelei ir sveikai. „Ji džiaugiasi, kad gyvena! Dažnai žiūrėjau į šią nuotrauką, ir tai man padėjo sunkiomis dienomis. Gyvybė yra brangi“, – rašė mama, kuri pasidalijusi nuotrauka suteikė vilties ir daugybei kitų tėvų, susilaukusių neišnešiotų kūdikių. Šiandien dvejų Freya auga sveika ir džiaugiasi maža sesute.

„Kalėdų naktį tylią išgelbėkime gyvybę“ – šį penktadienį 19.30 val. per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių