Kalcis gali sumažinti gaubtinės žarnos vėžio tikimybę

  • Teksto dydis:

Kalcio papildai arba ne pieno produktai, praturtinti šiuo mineralu, gali sumažinti gaubtinės žarnos vėžio tikimybę, rodo Harvardo visuomenės sveiktos mokykloje atlikta anksčiau darytų tyrimų analizė.

Su maisto papildais kaskart padidinus kalcio suvartojimą 300 miligramų, tai siejama su vėžio rizikos sumažėjimu 9 procentais, tyrimo autoriai rašo žurnale „International Journal of Cancer“.

Apskritai su visu maistu kalcio suvartojant 300 miligramų daugiau, ta vėžio rizika kaskart sumažėja panašiai (8 proc.), rašo mokslininkai.

Pasak jų,  gautieji rezultatai svarbūs keliais klinikiniais ir visuomenės sveikatos aspektais. JAV atliktų tyrimų duomenimis, vyresnis nei 50 metų amerikietis, nevartojantis kalcio papildų, su maistu gauna maždaug 650 miligramų šio mineralo per dieną, o vartojantis kalcio papildus – maždaug 1000 miligramų per dieną.

„Kadangi kalcio vartojimo nauda dėl gaubtinės žarnos vėžio, tikėtina, pasireiškia suvartojant daugiau kaip 1000 miligramų per dieną, ne tik nevartojantieji maisto papildų, bet ir juos vartojantieji gali sumažinti gaubtinės žarnos vėžio riziką, papildomai vartodami kalcį“, – teigia tyrimo autoriai.

Jie taip pat pažymi, kad daugelyje šalių pagrindinis kalcio šaltinis yra pieno produktai, visų pirma, pats pienas, tačiau šie produktai turi daug kalorijų ir potencialiai gali kenkti sveikatai dėl tokių faktorių kaip sotieji riebalai, hormonai, kazeino baltymai.

„Kadangi mūsų analizė pateikia įrodymų dėl lygiavertės naudos, kurią suteikia su maistu ar maisto papildais gaunamas kalcis, kalcio naudą gaubtinei žarnai galima gauti tiek per maisto papildus, tiek ir ne pieno kilmės produktus, praturtintus kalciu“, – rašo mokslininkai.

Įtakingoje Bostono medicinos mokykloje dirbantys mokslininkai išnagrinėjo 15 anksčiau atliktų tyrimų, kurie apėmė 12305 gaubtinės žarnos vėžio atvejus, o pacientų suvartojamo kalcio kiekis svyravo nuo 250 iki 1900 miligramų per dieną. Nagrinėtų tyrimų trukmė buvo nuo 3,3 iki 16 metų.

Gauti duomenys rodė, kad tiek visas su maistu gaunamas kalcis, tiek ir kalcio papildai buvo susiję su rizikos susirgti gaubtinės žarnos vėžiu sumažėjimu, praneša nutraingredients.com.

„Apibendrinant, tiek su maistu, tiek su maisto papildais gaunamas kalcis, jei jo kiekis viršija 1000 miligramų  per dieną, gali mažinti gaubtinės žarnos vėžio riziką“, – tvirtina mokslininkai.

Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, rekomenduojama kalcio paros norma yra 800 miligramų.

Jau seniai nustatyta, kad žmogaus organizmui būtini tam tikri kiekiai kalcio, kad jo kaulai būtų sveiki. Kalcis sudaro 1,5–2 proc. žmogaus svorio, o 99 proc. žmogaus kalcio sukaupta jo  kauluose ir dantyse.

Pagrindiniai maistiniai kalcio šaltiniai yra pienas ir jo produktai (ypač fermentinis sūris), mineralinis vanduo, grūdai, jautiena, žuvis, soja, riešutai, saulėgrąžos, kopūstai, brokoliai, žemuogės, kriaušės, slyvos.


Šiame straipsnyje: vėžyskalcismaisto papildai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių