Kaip sveikai ir teisingai paruošti kūną aktyviam laisvalaikiui atšilus orams?

  • Teksto dydis:

Pavasariški orai greitai kvies pradėti dviračių, riedučių, bėgimo ir kitų lauko sporto pramogų sezoną. Ilgą laiką nesitreniravus, ypač po žiemos, kūnas yra sustingęs, sveikatingumo specialistai rekomenduoja pradėti nuo ramesnio tempo grupinių treniruočių. Tai geriausias būdas sustiprinti raumenis ir teisingai paruošti savo kūną aktyviam laisvalaikiui.

Svarbi treniruočių įvairovė

Sveikatingumo klubo "Apelsinas" grupinių treniruočių instruktorė ir kineziterapeutė Valerija Pavliukova akcentavo, kad naudingiausia sustingusį kūną išjudinti žemo intensyvumo grupinių užsiėmimų metu, o laikui bėgant rinktis kuo įvairesnes mankštas.

"Ramaus tempo grupinės treniruotės puikiai tinka pradedantiesiems arba nemėgstantiesiems aukšto intensyvumo užsiėmimų. Svarbu suprasti, kad geriausias efektas pasiekiamas tada, kai derinamos skirtingos treniruotės. Norint, kad raumuo tinkamai funkcionuotų ir tobulėtų, jis turi gauti įvairų krūvį bei dirbti skirtingu režimu ir tempu. Žmonės nekantrauja pradėti bėgiojimo sezoną, tačiau mankšta lauke neprilygsta užsiėmimui sporto salėje. Toks laisvalaikis tik papildo aktyvų gyvenimo būdą, bet nepakeičia treniruotės ir nelavina kūno visapusiškai", – sakė trenerė Valerija.

Besiruošiantiesiems aktyviam laisvalaikiui sveikatingumo klube "Apelsinas" vyksta šešios žemo intensyvumo grupinių treniruočių programos – tai "Stuburo ir sąnarių mankšta", "Kalanetika", "Pilates", "Kūno balansas", "Joga" ir "Roll masažai".

Užsiėmimai stiprina raumenis, lavina kūną, gerina laikyseną ir didina sąnarių plastiškumą. Treniruotės taip pat mažina stresą, suteikia daugiau jėgų, o kartu degina riebalus ir dailina figūrą.

Nauda sveikatai

"Apelsino" sveikatingumo specialistė V.Pavliukova pabrėžė, kad žemo intensyvumo treniruočių programos tinka visiems, o svarbiausia tai, kad grupiniai užsiėmimai naudingi sveikatai.

"Stuburo ir sąnarių mankšta" labiausiai tinka turintiems stuburo ar sąnarių negalavimų, ją veda profesionalūs "Apelsino" kineziterapeutai.

"Kineziterapijos pagrindas – tai gydymas judesiu. Stuburo ir sąnarių mankštą labiausiai rekomenduoju tiems, kurie jaučia skausmą nugaros, pečių, kelių, čiurnų ar kitose srityse. Ši mankšta yra lėta, todėl tiems, kurie nevarginami skausmo, labiau tiktų "Kalanetika" – tai šiek tiek intensyvesnė mankšta, kurios pagrindas yra pulsavimas. Jo metu keičiasi raumens lygis ir taip sudaromas jėgos treniruotės efektas". "Kalanetika" sukurta derinant baleto ir jogos elementus, jos esmė stiprinti vidinius raumenis ir pašalinti įtampą. "Roll masažai" – tai sportas ir masažas viename, užsiėmime naudojami volai, kurie padeda masažuoti giliuosius raumenis ir audinius. "Joga" – tai treniruotė, kurioje atliekami tempimo, kvėpavimo bei meditacijos pratimai. "Pilates" užsiėmimai padeda formuoti taisyklingo judėjimo principus, tad yra puikus pagrindas intensyvesnėms treniruotėms. "Kūno balanso" treniruotė skirta lavinti ir balansuoti kūną, užsiėmimo metu daug krūvio tenka šlaunų, sėdmenų ir pečių lanko raumenims. "Pilates" ir "Kūno balanso" užsiėmimuose vyrauja daugiau dinamikos, skirtingų judesių", – pasakojo trenerė V.Pavliukova.

Būdas įveikti stresą

Ramaus tempo grupinių treniruočių metu pratimai atliekami didelį dėmesį skiriant kvėpavimui ir skambant atpalaiduojančiai muzikai, todėl žmogus įveikia ne tik fizinę įtampą, bet ir pailsi psichologiškai.

"Apelsino" trenerė Valerija pastebi, kad dėl intensyvaus gyvenimo ritmo žmonės patiria daug įtampos, visur skuba ir nebemoka atsipalaiduoti.

"Kvėpavimas – tai geriausias būdas įveikti stresą. Žmonės sportuodami atsipalaiduoja, pamiršta rūpesčius, išmoksta pajusti savo kūną, nusiramina. Teisingas kvėpavimas pagerina miego kokybę, suteikia daugiau jėgų ir teigiamai veikia ne tik sveikatą, bet ir nuotaiką", – pasakoja V.Pavliukova.

Taigi po žiemos, kai jaučiamės irzlūs ir apatiški, treniruočių metu galime atrasti ne tik kūno, bet ir dvasios harmoniją.

Informacija

Daugiau informacijos apie grupines treniruotes, pasiūlymus ir treniruočių tvarkaraščius sužinosite internetinėje svetainėje www.apelsinas.lt, telefonu, o taip pat užsukus į artimiausią sveikatingumo klubą šeimai "Apelsinas".


Šiame straipsnyje: kūnassportasapelsinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių