Kaip natūraliais būdais stiprinti širdį?

Natūralūs nitratai – tai medžiagos, labai naudingos mūsų širdžiai. Taip teigia LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Jis sako, kad natūralių nitratų daugiausiai yra burokėliuose, gražgarstėse, rabarbaruose, kalendrose, bazilikuose ir kituose produktuose.

Stresas labai svarbus veiksnys širdies sveikatai, tačiau kitas, kone esminis veiksnys, galintis užtikrinti, kad širdis būtų sveika, – mityba.

„Jei prisiminsite mūsų laidas, širdžiai palankaus maisto piramidės viršūnėje puikuojasi sveikieji riebalai, tačiau yra ir dar viena medžiagų grupė, labai naudinga mūsų širdžiai. Tai – natūralūs nitratai“, – sako gydytojas A. Unikauskas.

Anot gydytojo, natūraliais nitratais papildyta mityba gali būti raktas į sveiką širdį. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad jokiu būdu nereikėtų šių medžiagų painioti su cheminiais nitritais, kurių, pavyzdžiui, galima rasti rūkytos mėsos produktuose.

„Daržovėse iš tiesų apstu natūralių nitratų. Tiesą pasakius, valgant daržoves mūsų burnos bakterijos [nitratus] paverčia nitritais. Kadangi daržovėse gausu antioksidantų, šie nitritai žalingo poveikio sveikatai nebeturi. O dar svarbiau, kad galiausiai nitratai paverčiami į azoto oksidą“, – pasakoja gydytojas.

Azoto oksidas apsaugo kraujagyslių vidines sieneles nuo pažeidimų, jas praplečia, saugo mitochondrijas, taip pat saugo, kad nesuliptų trombocitai.

„Kuo kraujagyslės laisvesnės, kuo geriau jomis prateka kraujas, tuo tolimesnius kūno kampelius pasieks pakankamas kraujo kiekis, o kartu su juo ir deguonis bei maistinės medžiagos“, – kalba A. Unikauskas.

Natūralūs nitratai taip pat mažina kraujospūdį. Daug natūralių nitratų yra burokėlių sultyse. Kaip teigia A. Unikauskas, tyrimai parodė, kad šios sultys viršutinį kraujo spaudimą gali sumažinti daugiau nei 8 punktais – daugiau nei tai padaro kai kurie vaistai. Tačiau be pasitarimo su gydytoju ir be jo žinios vaistų burokėlių sultimis keisti negalima.

Daugiausiai natūralių nitratų yra (100 g):

Gražgarstėse – 480 mg;

Rabarbaruose – 281 mg;

Kalendrose – 247 mg;

Bazilikuose – 183 mg;

Burokėliuose – 110 mg, tačiau jų sultyse natūralių nitratų yra tiek pat, kiek rabarbaruose.

„Taip pat galima paminėti morkas, špinatus, kiniškus kopūstus, baklažanus, petražoles, ropes, žiedinius kopūstus, brokolius, artišokus, česnakus, svogūnus“, – sako gydytojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viciunia iš Šančiu

Viciunia iš Šančiu portretas
Viskas gerai,bet ne vienas Gerb. Unikauskas tai sako.Yra ir daugiau.Kam taip sureikšminti vieną?Juo labiau,kad tai jis pasiskaito k i t ų straipsniuose.Paskiau išmeta kaip s a v o.Unikauskas-tai viskas?O Šimukauskas-niekas?Būkim biedni,bet teisingi.Visiems daug SVEIKATOS.

b

b portretas
patariu gerti saltinio ar sulinio vandeni nestai gyvas vanduo o zmogas organizmui to ir reikia pasaulinio garso mokslininkas Emoto Masaru tai itvirtina
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių