Kaip mityba be gliuteno gali baigtis... diabetu

  • Teksto dydis:

Atsisakote gliuteno be diagnozės? Vis daugiau potencialios žalos sveikatai duomenų turėtų paskatinti permąstyti šį sprendimą.

Dėl vieno dalyko daugelis maisto ekspertų sutaria – geriausia yra įvairi ir įdomi mityba. Tad gaila, kad kai kurie žmonės serga celiakija: jie pasmerkti visą gyvenimą vengti daugelio skanių dalykų iš kviečių. Juos valgydami šį sutrikimą turintys žmonės, kurie, manoma, sudaro apie 1 proc. populiacijos, rizikuoja sveikata, nes kviečiuose yra gliuteno, kviečių ir jiems giminingų javų svarbios grūdų dalies.

Siekiant kompensuoti kone stebuklingas gliuteno struktūrines savybes, tenka naudoti daug riebalų ir cukraus. Todėl manantys, kad „be gliuteno“ yra sveikesnio maisto sinonimas, skaudžiai klysta.

Be to, dėl ne taip gerai žinomų priežasčių, neceliakinį jautrumą gliutenui turinti dar 4–6 procentų gyventojų dalis gali justi nedideles problemas, nors mokslas šiuo klausimu toli gražu nėra vienbalsis. Tad nekeista, kad apklausos rodo, jog  apie 5 proc. Jungtinės Karalystės vartotojų vengia gliuteno, nes kas nors jų namų ūkyje yra šiam baltymui jautrus. Kiek labiau glumina 8 procentai sakančiųjų, kad vengia gliuteno dėl „sveikesnės gyvensenos“. Šis skaičius aukščiausiose socioekonominėse grupėse pakyla iki 10 proc., o tarp abiturientų – iki 12 proc.

Nepaisant keliose sensacingose knygose pateikiamų teiginių, nėra įrodymų, kad gliuteno vengimas didžiajai daugumai gyventojų būtų kaip nors naudingas. Bet mityba be gliuteno tapo gyvenimo stiliaus „aksesuaru“, ypač tarp labiau išsilavinusių ir geriau finansiškai apsirūpinusių.

Gliuteno atsisakymas be realaus pagrindo yra visiškai nelogiškas. Tai yra baltymų mišinys – nieko daugiau, ir didžiajai daliai jis nėra toksiškas. Žinant, kad jo elastingumas ir sujungiamosios savybės suteikia daugeliui mūsų mėgiamiausių patiekalų, tokių kaip duona ar makaronai, nuostabų skonį ir tekstūrą, kodėl reikėtų jo vengti, jei vengti nėra būtina?

Kokie įrodymai

Ko gero, daugiau žmonių turėtų atkreipti dėmesį į gausėjančius duomenis apie gliuteno vengimo blogąsias puses. Naujausi jų rodo galimą ryšį tarp gliuteno atsisakymo ir didesnės 2 tipo diabeto išsivystymo rizikos. Tokie yra pateikti Harvardo universiteto, tyrusio beveik 200 tūkst. JAV gyventojų dietą ir sveikatą, pranešime, pristatytame praėjusią savaitę Amerikos širdies asociacijos susitikime.

Gliuteno atsisakymas be realaus pagrindo yra visiškai nelogiškas. Tai yra baltymų mišinys – nieko daugiau, ir didžiajai daliai jis nėra toksiškas.

Ir tai – tik viršūnėlė to, ką jau žinome apie mitybos be gliuteno neigiamas puses: daug brangesnė, mažiau ląstelienos ir tokių maistingųjų medžiagų bei mikroelementų, tokių, kaip vitaminas B12, folio rūgšties druskos, cinkas, magnis, selenas ir kalcis. Toks tad „sveikas“ pasirinkimas.

Nors dažnai demonizuojamas kaip „tušti angliavandeniai“ maistas, kuriame yra kviečių, gali būti labai maistingas. Gliuteno pakaitalai – ryžių, bulvių ir tapijokos krakmolas – dažnai tuo negali pasigirti. O siekiant kompensuoti kone stebuklingas gliuteno struktūrines savybes, tenka naudoti daug riebalų ir cukraus. Todėl manantys, kad „be gliuteno“ yra sveikesnio maisto sinonimas, skaudžiai klysta.

Tikrieji pavojai

Negana to, tendencija nusistatinėti jautrumą gliutenui patiems gali būti kenksminga žmonėms, kurie iš tiesų serga nediagnozuota celiakija. Be tinkamos diagnozės, kuri įmanoma nustatyti tik prieš pašalinant gliuteną iš mitybos, mažiau šansų, kad asmuo visą gyvenimą laikysis griežto režimo, būtino šios ligos atveju. Taip jie rizikuoja pažeisti žarnyną, susirgti osteoporozę ir kai kurių tipų vėžiu.

Propaguojantys gyvenimą be gliuteno kaip visuotinį kelią geresnės sveikatos link, ne tik yra suklaidinti, bet ir kelia tikrą grėsmę sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Penki patarimai, kaip išlikti sveikiems atvėsus orams
    Penki patarimai, kaip išlikti sveikiems atvėsus orams

    Darganoti orai ir vis žemiau slenkantis termometro stulpelis lietuvius verčia susirūpinti imuniteto stiprinimu. Sveikos mitybos specialistė, tinklaraščio Sulieknek.lt ir knygų autorė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad rūpintis sveikata nėr...

  • Kaip be vargo sustiprinti imunitetą?
    Kaip be vargo sustiprinti imunitetą?

    Įpusėjus rudeniui ypač svarbu kalbėti apie tinkamą imuninės sistemos stiprinimą. Besikeičiantis klimatas, didesnės darbų apkrovos ir vitaminų stoka – priežastys, lemiančios pirmuosius imuniteto silpnėjimo požymius. ...

  • Prašo pagalbos: Santaros klinikose išseko kraujo atsargos
    Prašo pagalbos: Santaros klinikose išseko kraujo atsargos

    Vilniaus santaros klinikose įstaigose išseko kraujo atsargos, medikai įspėja, kad gali būti stabdomos operacijos. ...

    1
  • Dėl gripo komplikacijų gali tekti net persodinti širdį
    Dėl gripo komplikacijų gali tekti net persodinti širdį

    Medikai sako, kad nors gripo sezonas jau prasidėjo, tačiau skiepytis nuo jo dar nėra vėlu. ...

  • Kaip išvengti vėlyvų užkandžių pagundų?
    Kaip išvengti vėlyvų užkandžių pagundų?

    Atėjus rudeniui, tenka priprasti, kad atsikelti rytais yra šiek tiek sunkiau, bet taip pat pamažu pastebime, kad galime mėgautis ir jaukiais vakarais namuose. Tuo pačiu, deja, iškyla tikimybė, kad ilgiau vakarojant labiau išalksime ir...

  • 83 kraujo donorai pasipuošė Garbės donoro medaliais
    83 kraujo donorai pasipuošė Garbės donoro medaliais

    Savaitgalį Vilniuje, Lietuvos Mokslų akademijos salėje, vyko Nacionalinio kraujo centro (NKC) inicijuota mokslinė-praktinė konferencija „Šiuolaikinė kraujo komponentų transfuzija – nuo donoro iki recipiento“. Konferencija dialog...

  • Kai diagnozė – profesionalusis sportas
    Kai diagnozė – profesionalusis sportas

    Teiginį, kad sportas yra sveikata, ne kartą paneigė faktai, kai maratonuose ar netgi pėsčiųjų žygiuose miršta žmonės, tai nutiko ir prieš dvi savaites. Žinomas gydytojas Vytenis Trumpickas perspėja, kad sportininkų sveikatą reikia s...

  • Maisto kultūra: kokia ji Lietuvoje?
    Maisto kultūra: kokia ji Lietuvoje?

    Kokia maisto kultūra pasižymi lietuviai? Pasaulinės sveikatos organizacijos atstovai pabrėžia, kad, kaip rodo naujausi tyrimai, lietuvių mityba dar nėra visiškai subalansuota ir sveika, be to, vertėtų susirūpinti ir išmetamo maisto kiek...

  • Lietuvoje daugėja gripo atvejų
    Lietuvoje daugėja gripo atvejų

    Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jog prasidėjus gripo sezonui, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje nežymiai sumažėjo.  Nors bendras sergamumo rodiklis sum...

    1
  • Kauno rajone peršalimo ligos labiausiai atakuoja vaikus
    Kauno rajone peršalimo ligos labiausiai atakuoja vaikus

    41-osios metų savaitės duomenimis, sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje siekia 72,4 atv./ 10 tūkst. gyventojų per savaitę, informuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas. ...

Daugiau straipsnių