Kaip mityba be gliuteno gali baigtis... diabetu

  • Teksto dydis:

Atsisakote gliuteno be diagnozės? Vis daugiau potencialios žalos sveikatai duomenų turėtų paskatinti permąstyti šį sprendimą.

Dėl vieno dalyko daugelis maisto ekspertų sutaria – geriausia yra įvairi ir įdomi mityba. Tad gaila, kad kai kurie žmonės serga celiakija: jie pasmerkti visą gyvenimą vengti daugelio skanių dalykų iš kviečių. Juos valgydami šį sutrikimą turintys žmonės, kurie, manoma, sudaro apie 1 proc. populiacijos, rizikuoja sveikata, nes kviečiuose yra gliuteno, kviečių ir jiems giminingų javų svarbios grūdų dalies.

Siekiant kompensuoti kone stebuklingas gliuteno struktūrines savybes, tenka naudoti daug riebalų ir cukraus. Todėl manantys, kad „be gliuteno“ yra sveikesnio maisto sinonimas, skaudžiai klysta.

Be to, dėl ne taip gerai žinomų priežasčių, neceliakinį jautrumą gliutenui turinti dar 4–6 procentų gyventojų dalis gali justi nedideles problemas, nors mokslas šiuo klausimu toli gražu nėra vienbalsis. Tad nekeista, kad apklausos rodo, jog  apie 5 proc. Jungtinės Karalystės vartotojų vengia gliuteno, nes kas nors jų namų ūkyje yra šiam baltymui jautrus. Kiek labiau glumina 8 procentai sakančiųjų, kad vengia gliuteno dėl „sveikesnės gyvensenos“. Šis skaičius aukščiausiose socioekonominėse grupėse pakyla iki 10 proc., o tarp abiturientų – iki 12 proc.

Nepaisant keliose sensacingose knygose pateikiamų teiginių, nėra įrodymų, kad gliuteno vengimas didžiajai daugumai gyventojų būtų kaip nors naudingas. Bet mityba be gliuteno tapo gyvenimo stiliaus „aksesuaru“, ypač tarp labiau išsilavinusių ir geriau finansiškai apsirūpinusių.

Gliuteno atsisakymas be realaus pagrindo yra visiškai nelogiškas. Tai yra baltymų mišinys – nieko daugiau, ir didžiajai daliai jis nėra toksiškas. Žinant, kad jo elastingumas ir sujungiamosios savybės suteikia daugeliui mūsų mėgiamiausių patiekalų, tokių kaip duona ar makaronai, nuostabų skonį ir tekstūrą, kodėl reikėtų jo vengti, jei vengti nėra būtina?

Kokie įrodymai

Ko gero, daugiau žmonių turėtų atkreipti dėmesį į gausėjančius duomenis apie gliuteno vengimo blogąsias puses. Naujausi jų rodo galimą ryšį tarp gliuteno atsisakymo ir didesnės 2 tipo diabeto išsivystymo rizikos. Tokie yra pateikti Harvardo universiteto, tyrusio beveik 200 tūkst. JAV gyventojų dietą ir sveikatą, pranešime, pristatytame praėjusią savaitę Amerikos širdies asociacijos susitikime.

Gliuteno atsisakymas be realaus pagrindo yra visiškai nelogiškas. Tai yra baltymų mišinys – nieko daugiau, ir didžiajai daliai jis nėra toksiškas.

Ir tai – tik viršūnėlė to, ką jau žinome apie mitybos be gliuteno neigiamas puses: daug brangesnė, mažiau ląstelienos ir tokių maistingųjų medžiagų bei mikroelementų, tokių, kaip vitaminas B12, folio rūgšties druskos, cinkas, magnis, selenas ir kalcis. Toks tad „sveikas“ pasirinkimas.

Nors dažnai demonizuojamas kaip „tušti angliavandeniai“ maistas, kuriame yra kviečių, gali būti labai maistingas. Gliuteno pakaitalai – ryžių, bulvių ir tapijokos krakmolas – dažnai tuo negali pasigirti. O siekiant kompensuoti kone stebuklingas gliuteno struktūrines savybes, tenka naudoti daug riebalų ir cukraus. Todėl manantys, kad „be gliuteno“ yra sveikesnio maisto sinonimas, skaudžiai klysta.

Tikrieji pavojai

Negana to, tendencija nusistatinėti jautrumą gliutenui patiems gali būti kenksminga žmonėms, kurie iš tiesų serga nediagnozuota celiakija. Be tinkamos diagnozės, kuri įmanoma nustatyti tik prieš pašalinant gliuteną iš mitybos, mažiau šansų, kad asmuo visą gyvenimą laikysis griežto režimo, būtino šios ligos atveju. Taip jie rizikuoja pažeisti žarnyną, susirgti osteoporozę ir kai kurių tipų vėžiu.

Propaguojantys gyvenimą be gliuteno kaip visuotinį kelią geresnės sveikatos link, ne tik yra suklaidinti, bet ir kelia tikrą grėsmę sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Sergant šia liga, mirtis tyko net suvalgius obuolį
    Sergant šia liga, mirtis tyko net suvalgius obuolį

    20 proc. Europos gyventojų pavasarį, sužydėjus augalams, turi gydytis nuo paūmėjusios šienligės (polinozės). Daugiausiai nuo jos kenčia miesto gyventojai, kuriems alergijos simptomus sustiprina oro tarša ir jame sklandančios dyzelinio k...

  • Nigerijoje per meningito protrūkį mirė beveik 270 žmonių
    Nigerijoje per meningito protrūkį mirė beveik 270 žmonių

    Nigerijoje per pastaruosius penkis mėnesius šalyje siaučiantį meningito protrūkį mirė beveik 270 žmonių, dauguma jų – vaikai, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai. ...

  • Beveik stebuklas: paralyžiuotas amerikietis vėl gali valdyti ranką
    Beveik stebuklas: paralyžiuotas amerikietis vėl gali valdyti ranką

    Vienas amerikietis, suparalyžiuotas žemiau kaklo po nelaimingo atsitikimo važiuojant dviračiu, praėjus dešimtmečiui vėl gali pats valgyti, trečiadienį paskelbė mokslininkai, kurie šį atvejį vadina pirmu tokiu pasaulyje. ...

  • Plaukų slinkimas: nuo ko pradėti gydymą?
    Plaukų slinkimas: nuo ko pradėti gydymą?

    Plaukų slinkimas, retėjimas ir plikimas – itin dažna problema, galinti pasireikšti bet kuriame amžiuje. Didžiausia klaida, pasak specialistų, plaukus bandyti susigrąžinti kosmetikos priemonėmis. ...

  • Laiko keitimas: žalos daugiau nei naudos
    Laiko keitimas: žalos daugiau nei naudos

    Miego sutrikimai, infarktai ir tūkstančiai nepatenkintų žmonių. Nepaisant to, praėjusį savaitgalį Lietuvoje, kaip ir visoje ES, vėl buvo įvestas vasaros laikas. ...

    17
  • Nugaros skausmas: kaip pasirinkti gydymą?
    Nugaros skausmas: kaip pasirinkti gydymą?

    Nugaros skausmai – didelė problema, o gydymo efektas priklauso nuo pasirinkto gydymo – gydomas pažeidimas ar siekiama panaikinti skausmo priežastį. Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Rūta Burzdžienė pataria, siekiant nustatyti ska...

  • Poliklinikoje – sudėtingi tyrimai ir net operacijos
    Poliklinikoje – sudėtingi tyrimai ir net operacijos

    Kauno Centro poliklinika garsėja ne tik itin kvalifikuotais specialistais, bet ir tuo, kad čia atliekamos įvairiausios planinės operacijos, o chirurgas skubią medicinos pagalbą teikia ir poliklinikoje, ir pacientų namuose. ...

    1
  • Saugokitės erkių net miestuose
    Saugokitės erkių net miestuose

    Atšilus orams, traukiame į gamtą, o ten mūsų gali laukti smulkūs ir nemalonūs gyviai – erkės. Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologės Birutos Zdanevičienės, erkės atsiranda, kai žemės temperatūra yra virš ...

    1
  • Šiuolaikinio pasaulio epidemija: kaip reikėtų gyventi su lėtiniu skausmu
    Šiuolaikinio pasaulio epidemija: kaip reikėtų gyventi su lėtiniu skausmu

    Lėtinis skausmas vadinamas šių laikų epidemija, nes daugybei žmonių jis nesiliauja net vartojant tinkamus vaistus, o kartais neįmanoma atsekti net jo priežasties. ...

  • Paaiškino, kodėl Lietuvoje bus sudėtinga įteisinti lyties keitimą
    Paaiškino, kodėl Lietuvoje bus sudėtinga įteisinti lyties keitimą

    Po Vyriausybės nurodymo parengti teisės aktus, kurie reglamentuotų lyties keitimo tvarką, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad tai padaryti bus sudėtinga dėl šį klausimą išmanančių specialistų stokos. ...

    12
Daugiau straipsnių