Kaip kovoti su migrena?

Staiga užklupo nepakeliamas galvos skausmas, mirguliuoja akyse, sutriko kalba, silpna, pykina? Taip, tai gali būti migrena, liga, akimirksniu sugriaunanti dienos planus, netgi paguldanti į patalą.

Magnis į veną

Prieš kelis dešimtmečius žmonės, sergantys migrena, turėjo galimybę gelbėtis tik paprastu aspirinu. Šiandien sukurta įvairių vaistų, skirtų šiai ligai gydyti.

Tačiau viso pasaulio gydytojai ieško dar efektyvesnių gydymo metodų. Vieni atradimai labai paprasti, kiti – netikėti.

Niujorko neurologų atradimu galima pavadinti magnio stokos ir  migrenos sąsajas. Gydytojas Alexander Mauskop jau daugiau kaip 20 metų atlieka tyrimus ir paskelbė, kad magnio koncentracija organizme turi įtakos daugeliui receptorių, susijusių su migrena. Tai paaiškėjo, kai moterys, kurios kentėjo nuo menstruacinės migrenos, buvo gydomos magniu, vartojamu per burną. Organizmas jį įsisavino, bet didelio efekto nebuvo.

Kitame tyrime, kuriame dalyvavo pacientai, kenčiantys nuo aštrios migrenos, ir jiems magnis buvo leidžiamas tiesiai į veną, rezultatai buvo geresni.

Dar vienas svarbus tyrimas buvo atliktas, atrinkus 120 žmonių grupę, kurie kentėjo nuo migrenos su aura. Tai migrena su neurologiniais simptomais: sutrikusi rega, kalba, galūnių tirpimas. Gydant magnio sulfato preparatais šie požymiai ir  skausmas sumažėjo.

Prieita prie išvados, kad magnis, ypač leidžiamas į veną, yra veiksminga migrenos profilaktikos ir gydymo priemonė. Tiesa, tyrimai parodė ir šalutinį magnio poveikį. Dažniausiai tai buvo viduriavimas.

Klaidina negilūs tyrimai

Kaulams, širdies ir raumenų visaverčiam funkcionavimui bei kitiems organams reikalingas magnis įsisavinamas kartu su maistu.

Organizmas jo pasigaminti negali, o kai negauna pakankamai, gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų. Jų priežastis - magnio trūkumas - dažnai lieka neįvardytas.

Taip yra todėl, kad magnio kiekis organizme tikrinamas biocheniniais kraujo tyrimais. Jie nėra patikimi, nes 67 proc. viso organizme esančio magnio kiekio yra kauluose, 31 proc. - ląstelių viduje ir tik 2 proc. yra susikaupę ląstelių išorėje, iš kur ir yra paimami atliekant kraujo tyrimus.

Po botulino injekcijų

Botulino toksinas, dar žinomas kaip botoksas, išpopuliarėjo kaip priemonė, padedanti atsikratyti raukšlių. Taip pat botoksas putlina lūpas, mažina prakaitavimą.

Netikėta, tačiau botoksas siūlomas ir kenčiantiesiems nuo chroniškos migrenos, kai galvos skausmas kamuoja 15 ar daugiau dienų per mėnesį.

Didžiosios Britanijos neurologai džiaugiasi galėdami pasiūlyti pacientams tokią alternatyvą, gydant chronišką migreną. Gydymas nėra sudėtingas ir trunka tik 15 minučių. Labai plonomis adatomis į galvos odą, kaklą ir aplink pečių sritį yra suleidžiama 31 botokso injekcija.

Ligoniams, kuriems buvo atlikta ši procedūra, praėjus porai savaičių migrenos skausmai nurimo. Trečdaliu sumažėjus dienų, kai kankina migreninis galvos skausmas, pakartotinės injekcijų sesijos bus atliekamos kas tris ar šešis mėnesius.

Priešistorė

Neįprasta chroniškos migrenos gydymo botulinu alternatyva buvo atrasta visiškai atsitiktinai.

Moterys, kenčiančios nuo chroniškos migrenos ir siekdamos grąžinti savo veidui jaunystę po botokso injekcijų, visiškai atsitiktinai pastebėjo, kad jų galvos skausmas nuslopo.

Galima sakyti, kad šios moterys, pasidalijusios savo pastebėjimais su gydytojais, davė pradžią naujiems tyrimams ir lėmė dar vieno alternatyvaus migrenos gydymo metodo atsiradimą.


Šiame straipsnyje: galvos skausmasmigrena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių