Kaip išvengti padidėjusio kraujo spaudimo

  • Teksto dydis:

Lietuvoje  širdies ir kraujagyslių ligomis serga 700 tūkst. žmonių. Gydytojai sako, kad  trečdalis šalies gyventojų turi per didelį kraujo spaudimą, ir tai yra pagrindinė širdies ligų – insulto, infarkto, lėtinės inkstų ligos, širdies nepakankamumo priežastis. Hipertenzija dažnai lemia ir ankstyvą mirtį.

„Pirma žinutė, kurią turėtų žinoti visi, kad spaudimas, kuris yra didesnis negu 140 ir 90, jau yra problema. Ir visai nesvarbu, kiek pacientui metų – ar jam yra 30, ar 60, ar 80“, – pasakoja sveikatos apsaugos viceministrė prof. Gintarė Šakalytė.

Kad tokio aukšto spaudimo išvengtume, turėtume sveikai maitintis, daug judėti, vengti tokių rizikos veiksnių kaip rūkymas, sūrus maistas.

„Sūrus maistas tiesiogiai didina kraujo spaudimą kaip ir per didelis kūno svoris. Mes sakom, kad sumažinus kūno masę bent vienu kilogramu spaudimas mažėja beveik vienu milimetru“, – pabrėžia viceministrė.

Lietuvoje jau daugelį metų pagal širdies ligų profilaktikos programą tiriami vyresnio amžiaus žmonės ir išsiaiškinus aukštą spaudimą ar cholesterolio lygį kraujyje, pacientai pradedami gydyti vaistais.

Lietuvoje jau pasiekta, kad įvykus infarktui ar insultui, pacientas iš bet kurio Lietuvos taško per dvi valandas gali patekti į vieną iš penkių visą parą dirbančių centrų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, kur pacientą galima operuoti. Tačiau nukentėjęs širdies raumuo Lietuvoje dar neatstatomas.

Ligoniams, kurie po infarkto turi širdies nepakankamumą, šiek tiek galime padėti vaistais, implantuojamu prietaisu, tačiau kamieninių ląstelių, kuriomis galima būtų atstatyti raumenį, mes dar neturime. Bent jau kasdienėje praktikoje. Tikiu, kad tai įvyks kažkada“, – kalba Lietuvos kardiologų draugijos prezidentas, LSMU Kauno klinikų gydytojas kardiologas prof. Rimvydas Šlapikas.

Siekiant išvengti staigių mirčių nuo kardiologinių patologijų Lietuvoje pradedami įrengti automatiniai išoriniai defibriliatoriai, kurie padėtų prireikus skubios pagalbos.

Plačiau – Virginijos Motiejūnienės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Pirmiausia reikia nervu sistema susitvarkyt. Aplinka yra tokia, kuri skatina zmogu nerimauti, jaudintis ir vis galvoti kas bus rytoj poryt. Aciu tiems, kurie jau 28-us metus zmones varo i nevilti. Tas brangs, tas brangs...Jau ir transporta kels iki kosmosiniu kainu, ir siuksles brangs ir pvm uz sildyma didins ir dujos brangs. O ka tie kalchoznykai ciulbejo...Tai va, kokia cia sveikata jei jauni zmones gauna insultus infarktus ir dar aibe ligu. VIEN STRESAS STRESAS. Paprastas zmogus normalesnio maisto nusipirkti negali. Paziuresim uz 3 metu kas bus....Duonos kepalas kainuos kokius 5 eurus, o pieno gaminiu neipirksim....EUROPA????

vartotojas

vartotojas portretas
eiliniai paistalai, sveikai maitintis, gyventi :) jei norit esminiu pokyciu, tai jokios mesos lavonienos, pieno nevartokit ir pasibaigs tos jusu hipertenzijos ir infarktai. nu zmones atsibuskit gal, nors pabandykit bent 3 savaites tokio rezimo laikytis. ne, neiseina sakot, tada gaila, rykit vaistus saujom ir nusipirkit is anksto graba :)

aš portretas
Turiu širdies nepakankamumą, kurį įgijau po infarkto. Infarkto daktarė nenustatė, nepažino. Ir pravaikščiojau su juo kelias savaites, kol dasibaladojau pas kardiologę. Turiu dėkoti tik Dievui, kad nebuvo tas infarktas, nuo kurio mirštama. Tai ko verti daktarai?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių