Kaip išsirinkti graikišką jogurtą?

  • Teksto dydis:

Daugumai žmonių pagrindinis skirtumas tarp graikiško ir paprasto jogurto yra kaina. Tačiau šie jogurtai skiriasi ir naudingų maistinių medžiagų kiekiu.

Kaip išsirinkti graikišką jogurtą, pataria LSMU profesorius Alvydas Unikauskas.

Paprastas jogurtas yra gaunamas iš karvės pieno, į jį pridedant gyvosios bakterinės jogurto kultūros. Toks pat yra ir graikiško jogurto pagrindas, tačiau nuo jo nupilamos natūraliai per tam tikrą laikotarpį susidariusios išrūgos – pašalinamas vanduo, angliavandeniai ir didžioji dalis laktozės. Tai yra skystis, kurį galima pastebėti atidarius įprasto natūralaus jogurto indelį.

Dėl šios priežasties graikiškas jogurtas yra tirštas, ryškesnio skonio ir turi dvigubai daugiau baltymų nei paprastas jogurtas. Būtent dėl baltymų graikiškas jogurtas ir yra naudingas žmogaus organizmui.

Gydytojo A. Unikausko teigimu, graikiško jogurto kaina yra didesnė, nes vienam produkto vienetui pagaminti sunaudojama apie keturis kartus daugiau žaliavos nei įprastam jogurtui.

Taupydami žaliavas kai kurie gamintojai į paprastą jogurtą deda tirštiklių, pavyzdžiui, želatinos, kukurūzų miltų, pieno baltymų koncentrato ir pieno išrūgų koncentrato. Šios medžiagos negali dirbtinai padidinti baltymų kiekio, todėl jogurte, kuriame yra dirbtinių tirštiklių, baltymų kiekis visada bus mažesnis nei tikrame graikiškame jogurte.  

Kita svarbi jogurto sudedamoji dalis yra probiotikai, arba gerosios bakterijos. Atlikus tyrimus tiek graikiškame, tiek paprastame jogurtuose buvo rasti panašūs jų kiekiai. Probiotikų taip pat yra grietinėje ir kefyre.

Natūralaus graikiško jogurto etiketėje turėtų būti parašyti tik pienas ir gyvosios bakterinės kultūros (lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus ar lactobacillus acidophilus).

Išsamiau apie tai, kaip išsirinkti graikišką jogurtą, – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių