Kaip išsaugoti sveikas akis? (šeši naudingi patarimai)

Gaminant kiaušinius, svarbi viena taisyklė – bet kaip išvirtą ar iškeptą kiaušinį geriausia vartoti su nepažeistu tryniu, nes jame yra galingų baltymų, vitaminų ir mineralų, reikalingų akių sveikatai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, bet kokie juodos, mėlynos, violetinės spalvos vaisiai, daržovės, uogos saugo ne tik akis, bet ir smegenis.

Ypatingą akis stiprinantį poveikį turi liuteinas, astaksantinas, antocianinai, vitaminas A ir beta karotenai, omega-3 riebalų rūgštys, tad svarbu šių elementų gauti su maistu, sako A. Unikauskas. Taigi, pataria profesorius, į savo racioną vertėtų įtraukti keletą svarbių produktų.

Laukinė raudonoji lašiša yra didžiausias astaksantino šaltinis. Astaksantinas – antioksidantas, panašus kaip beta karotenas, galbūt net galingesnis. Jis stabdo laisvuosius radikalus, darančius žalą akims ir sukeliančius geltonosios dėmės degeneraciją.

Taip pat šioje lašišoje daug omega-3 riebalų rūgščių, labai naudingų akims. Tai svarbu – šios rūgštys drėkina akis. Jei jaučiate išsausėjusias akis, dažniausiai galvojate apie drėgmės trūkumą – tai taip pat susiję ir su riebalų akyse stoka.

Kiaušinio trynyje – galingi baltymai, vitaminai ir mineralai, reikalingi akių sveikatai. Trynys turi antioksidanto, saugančio nuo geltonosios dėmės degeneracijos. Tai liuteinas. Jis geriausiai įsisavinamas iš kiaušinio trynio, o ne papildų.

Nesvarbu, kaip mėgstate gaminti, svarbi viena taisyklė. Bet kaip išvirtą ar iškeptą kiaušinį geriausia vartoti su nepažeistu tryniu.

Valgomieji batatai – puikus beta karoteno šaltinis. Net vaikai žino, kad akims geriausias – vitaminas A. Batatas yra pro-vitamino A šaltinis, o provitaminas A virsta vitaminu A. Ir batatuose yra gausybė (viename batate yra dienos norma).

Jei norite gauti daugiausia naudos iš batatų savo akims, valgykite juos su trupučiu riebalų. Sviestas ar lydytas sviestas arba alyvuogių aliejus padeda įsisavinti karotenoidus.

Špinatai – puikus liuteino šaltinis, stabdantis senstant vykstančią geltonosios dėmės degeneraciją. Valgykite špinatus, gerkite jų sultis, valgykite salotas, paskanintas sveikais riebalais.

Bet jei turite inkstų akmenų, špinatus vartokite atsargiai.

Mėlynėse ir šilauogėse yra antioksidantų antocianinų, kurių turi bet kokie juodos, mėlynos, violetinės intensyvios spalvos vaisiai, daržovės, uogos, pvz., juodieji ryžiai, raudonos vynuogės. Jie saugo akis ir smegenis.

Puiku, kad taisydami akių sveikatą, geriname ir smegenų būklę. Kuo mažesnė uoga, tuo geriau. Rekomenduojama po stiklinę mėlynių ar šilauogių per dieną. Geriausia šviežias, bet žiemą – puiku yra ir šaldytos.

Sviestas ir lydytas sviestas. Ypač laisvai augintų, žole šertų karvių sviestas turi daug vitamino A ir beta karoteno. Todėl sviestas geltonas. Gardinkite sviestu batatus, špinatus, tai puikus maistas akims. Tai puikiai veikia ir smegenis, ir netgi širdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teresa

Teresa portretas
keista,kad lietuviai nesiima auginti batatų(saldžiųjų bulvių).Parduotuvėse kainos neadekvačios,pavyzdžiui JAV jų kainos mažai skiriasi nuo bulvių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių