Kaip gyventi sergant diabetu?

Šiandien vis dažniau girdime raginimus valgyti sveiką, subalansuotą maistą, daug vaisių ir daržovių, mažiau riebalų bei druskos. Jei sergate diabetu, jums galioja tos pačios mitybos taisyklės, kokios galioja ir sveikiems žmonėms.

Valgykite reguliariai

Pamėginkite reguliariai valgyti tris kartus per dieną, maistą paskirstydami visai dienai. Venkite uždelsti ar iš viso praleisti valgymui skirtą laiką. Organizmas geriau apdoroja gliukozę, kai į kraują ji patenka po truputį, o ne iš karto, dideliais kiekiais. Reguliariai maitindamiesi, padėsite išlaikyti pastovų gliukozės kiekį kraujyje.

Atsargiai vartokite druską

Vartojant per daug druskos, pakyla kraujo spaudimas. Tai didina riziką susirgti širdies ligomis ar insultu. Vietoj druskos maistą skaninkite žolelėmis ar prieskoniais. Kuo labiau maistas perdirbtas, tuo daugiau jame riebalų bei druskos – stenkitės gaminti patiekalus tik iš šviežių produktų.

Subalansuokite maistą

Subalansuotoje dietoje yra penkioms grupėms priskiriamo
maisto: krakmolingų maisto produktų; vaisių ir daržovių; baltyminio maisto, pavyzdžiui, mėsos, žuvies ar pupelių; pieno ir jo produktų; taip pat saldžių, riebių produktų.

Aišku, Jūsų mėgstami patiekalai priklauso nuo individualaus skonio ar kultūros, tačiau viską, ką paprastai valgote, turėtų būti nesunku suskirstyti į šias penkias grupes.
Krakmolingas maistas

Pirmoji − krakmolingų maisto produktų grupė (duona, kruopos, miltiniai patiekalai, ryžiai, bulvės ir makaronai). Visuose Jūsų patiekaluose bei užkandžiuose turėtų būti ir šiek tiek krakmolingų maisto produktų.

Krakmolingas maistas − pagrindinis kraujyje esančios gliukozės šaltinis. Geriau rinktis lėčiau virškinamą krakmolingą maistą, kad insulinui užtektų laiko susidoroti su Jūsų kraujyje padidėjusiu gliukozės kiekiu. Lėčiau virškinamas krakmolingas maistas: makaronų patiekalai, rupaus malimo duona, kruopos.

Vaisiai ir daržovės

Puikus vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų šaltinis. Kasdien stenkitės suvalgyti bent po penkias vaisių ir daržovių porcijas. Porcija šviežių vaisių ar daržovių gali būti: obuolys, kriaušė, nedidelis dubenėlis salotų, trys valgomieji šaukštai smulkintų daržovių.

Mėsa, žuvys ir juos pakeičiantys produktai

Baltymai − labai svarbūs mūsų mitybai, tai organizmo statybinė medžiaga. Tačiau būkite atsargūs − daugelis baltyminių produktų turi daug širdžiai kenksmingų riebalų. Rinkitės žuvį, liesą mėsą, o jei mėgstate vištieną − ruoškite ją be odos.

Ankštiniai, pavyzdžiui, pupos ar lęšiai, taip pat puikus baltymų šaltinis, juose nedaug riebalų. Mažai riebalų turinčio maisto taisyklės išimtis galėtų būti riebi žuvis, pavyzdžiui, sardinė, lašiša ar skumbrė. Šioje žuvyje esantys riebalai yra naudingi − padeda organizmui apsisaugoti nuo širdies ligų, todėl šios žuvies rekomenduojama valgyti du kartus per savaitę.

Pienas ir jo produktai

Pienas – svarbus kalcio šaltinis, padedantis išlaikyti sveikus kaulus ir dantis. Norėdami sumažinti riebalų kiekį maiste, pamėginkite vartoti nugriebtą ar pusiau nugriebtą pieną, taip pat mažiau riebalų turinčias jogurto ar sūrio rūšis.

Riebus ir saldus maistas

Suvalgius daug cukraus turinčių produktų, gliukozės kiekis kraujyje gali padidėti per greitai.

Tai nereiškia, kad racione iš viso neturi būti saldžių produktų, bet rinkitės mažiau cukraus turinčias alternatyvas: karštus gėrimus saldinkite saldikliais, rinkitės dietinius gazuotus gėrimus. Jei norisi ko nors saldaus ir Jūs nemėginate numesti svorio, paskanaukite truputį po valgio. Organizmas jį pasisavins lėčiau, taip suteiksite jam laiko susidoroti su gliukozės pertekliumi.


Šiame straipsnyje: diabetasmitybasveika mityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

iš portretas
iš tuščio į kiaurą
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Atskleidė, ką svarbu žinoti apie dehidrataciją žiemą
    Atskleidė, ką svarbu žinoti apie dehidrataciją žiemą

    Nors šaltuoju metų laikotarpiu dažnam atrodo, kad troškulys užklumpa kur kas rečiau, tokia savijauta tėra saviapgaulė. Siekiant palaikyti skysčių balansą, gaivinti organizmą gėrimais būtina net ir žiemą, mat dehidratacija tada ne k...

  • Devyni mažai girdėti faktai apie motinos pieną
    Devyni mažai girdėti faktai apie motinos pieną

    Motinos pienas, nors gausiai tyrinėjamas mokslininkų, vis dar turi paslapčių. Pavyzdžiui, kodėl berniuką maitinančios motinos piene yra 25 proc. daugiau kalorijų nei maitinančios mergaitę? Kodėl pieno sudėtis kinta keičiantis maitinimo laikui? ...

  • Nustatoma daugiau prekybos nesaugiais maisto papildais atvejų
    Nustatoma daugiau prekybos nesaugiais maisto papildais atvejų

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia vartotojų dėmesį, kad nustatoma vis daugiau prekybos maisto papildais atvejų, kai dėl jų sudėtyje esančių neautorizuotų Europos Sąjungoje (ES) medžiagų, uždraudžiama jai...

  • J.Brėdikis: svarbu išsivalyti ir nuo dvasinių toksinų
    J.Brėdikis: svarbu išsivalyti ir nuo dvasinių toksinų

    Apie žmogų – visatos dalį, jo subtiliąsias energijas ir informacinę komunikaciją. Pradedant ląstelės DNR iki globalaus lygmens. Apie visuotinę nelygybę ir mus supančias matricas. Apie tai ir dar daugiau – septintoji akademiko Jurgio Br...

    1
  • Medikų algų klausimas – tik ledkalnio viršūnė
    Medikų algų klausimas – tik ledkalnio viršūnė

    Vyriausybei ir medikams tariantis dėl galimybės didinti atlyginimus, pastarieji atveria vis daugiau sveikatos sistemos piktžaizdžių. ...

  • Vaistai – tarsi picos: bus galima užsisakyti telefonu?
    Vaistai – tarsi picos: bus galima užsisakyti telefonu?

    Sąmyšis dėl vaistų receptų sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą privertė keisti savo poziciją. Belieka tikėtis, kad ministras atšauks idėją priversti gydytojus savo pacientus gydyti telefonu. ...

    3
  • Mitybos specialistė apie vaikų pusryčius: ką valgyti, o ko ne?
    Mitybos specialistė apie vaikų pusryčius: ką valgyti, o ko ne?

    Vaikų pusryčiams tinka šie patiekalai ir produktai: sumuštiniai, jeigu jiems naudojama bemielė pilnagrūdė duona be cukraus ir jeigu sumuštinyje nėra perdirbtų mėsos produktų, vaisiai, uogos, riešutai, avokadai, blyneliai, j...

  • Kas lemia, kurie vaistai receptiniai, o kurie – ne?
    Kas lemia, kurie vaistai receptiniai, o kurie – ne?

    Kodėl registruoti vaistai taip ilgai būna receptiniai, juk tai – ne šventa karvė, stebisi Seimo narė gydytoja Irena Degutienė. Jos nuomone, apskritai receptinių vaistų turėtų būti kuo mažiau. Tad kokiais kriterijais remiantis nusprend...

    8
  • Abiturientės gyvenimą sukrėtusi tragedija: sukniubo ir šaukė, kad miršta
    Abiturientės gyvenimą sukrėtusi tragedija: sukniubo ir šaukė, kad miršta

    Abiturientės Ugnės ir jos tėčio gyvenimas per vieną akimirką apsivertė aukštyn kojomis. Dėl staiga plyšusios kraujagyslės mergina buvo paralyžiuota. Užtruko, kol buvo nustatyta tikroji diagnozė, skirtas adekvatus gydymas. Laimei, daba...

    16
  • Sveikatai palankus maistas – jau ant darželinukų stalo
    Sveikatai palankus maistas – jau ant darželinukų stalo

    Netylant diskusijoms, kaip maitinti vaikus darželiuose, kas atsakingas, kad ugdymo įstaigas pasiektų kokybiški ir sveikatai palankūs produktai, kaip paskatinti vaikus valgyti sveikai, Kėdainių lopšelis-darželis jau žengia žingsnį į pri...

    3
Daugiau straipsnių