Kaip gyventi, sergant cukriniu diabetu?

  • Teksto dydis:

Cukriniu diabetu pasaulyje serga 425 milijonai žmonių – 1 iš 11 planetos gyventojų, ir 1 iš 2 nežino, kad serga, nes liga lieka nediagnozuota.

Tuo tarpu Lietuvoje diabetu serga daugiau nei 100 tūkst. žmonių, todėl siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą, Kauno klinikose organizuojami renginiai lapkričio 14 d. – Pasaulinei diabeto dienai – paminėti su šūkiu „Diabetas ir Šeima. Išgirsti, žinoti, padėti“.

Endokrinologijos klinikos Ambulatorinio skyriaus vadovė, gydytoja endokrinologė prof. Džilda Veličkienė pabrėžia, kad Lietuvoje nediagnozuoto cukrinio diabeto skaičius išlieka didelis. „Vis dar manoma, kad jeigu žmogus nejaučia troškulio, kūno niežulio ar silpnumo, jis neserga. Tačiau dauguma sergančiųjų 2 tipo cukriniu diabetu nejaučia jokių ligos simptomų, todėl būtina tikrintis, atliekant gliukozės toleravimo mėginį, net jei simptomų nėra, – įspėja gydytoja. – Jeigu turite antsvorį ar jums diagnozuotas nutukimas, mažai judate ir mažai valgote daržovių, sergate širdies ir kraujagyslių ligomis ar giminėje yra sergančiųjų cukriniu diabetu – patariu nebijoti ir pasitikrinti. Įrodyta, kad 2 tipo diabeto galima išvengti ar atitolinti jo pradžią keičiant mitybą, didinant fizinį aktyvumą, subalansuojant darbo ir poilsio rėžimą.“

Lapkričio 14 d., trečiadienį, nuo 11 val. Endokrinologijos klinikos gydytojai lauks visų, sergančių 2 tipo cukriniu diabetu, jų artimųjų ir visų žmonių, kurie nori sužinoti apie cukrinio diabeto prevenciją. Renginio metu bus galimybė išgirsti, ar diabetas paveldimas, kaip atpažinti, kuomet cukraus kiekis kraujyje yra per mažas, ką daryti, jeigu gyvenimas su liga atsibodo, kokie akių pažeidimai gali būti, sergant cukriniu diabetu, kada gresia kojų opos ir ką daryti, kad jos neatsirastų. Taip pat bus mokoma, kaip sveikai pasigaminti priešpiečius, o vienas iš pacientų pasidalins savo sėkmės istorija, kaip liga jam padėjo išpildyti kūrybinius sumanymus. Pirmąją renginio dalį vainikuos spartaus ėjimo pratybos, siurprizai ir prizai sumaniausiems renginio dalyviams, rašoma Kauno klinikų pranešime.

Antroje renginio dalyje nuo 16 val. Kauno klinikų gydytojai kviečia tuos, kurie serga 1 tipo cukriniu diabetu ir jų artimuosius. Į renginį gali atvykti tėveliai su vaikučiais, kurių lauks spektaklis apie diabetu susirgusią beždžionėlę Koko, o vyresnieji dalyvaus diskusijoje „Kas nauja diabeto technologijų pasaulyje?“. Gydytojai endokrinologai atsakys į klausimus, ar diabetas paveldimas, kaip gyventi, jeigu liga atsibodo, kaip pasiruošti nėštumui, jei sergama cukriniu diabetu, kaip taisyklingai įvertinti angliavandenių kiekį maiste, gaminant pavakarius. Pacientai, taikantys savo ligos valdymui modernias technologijas ir dirbtinę kasą, dalinsis savo patirtimi bei sėkmės istorija, kaip sergant 1 tipo cukriniu diabetu pasiekti visus ambicingus savo tikslus. Speciali paskaita vyks ir švietimo srities darbuotojams – „Diabetu sergantis vaikas mano klasėje ir grupėje. Ką turėčiau žinoti, kad būtų visiems saugu?“.

Dienos pabaigą vainikuos įgytų žinių ir įgūdžių aptarimas, bus dalinami prizai aktyviausiems susirinkusiesiems, o 19 val. Prisikėlimo bažnyčia nušvis mėlyna spalva, siekiant skleisti informaciją apie diabetą ir parodyti žmonių vieningumą kartu su šia liga sergančiais žmonėmis.

Interaktyvūs žaidimai, diskusijos ir seminarai vyks Kauno klinikų Endokrinologijos klinikoje (Eivenių g. 2, Kaunas) nuo 11 val. Daugiau informacijos – Kauno klinikų „Facebook“ tinklalapyje.

Apie cukrinį diabetą:

Cukrinis diabetas – liga, kurios metu padidėja gliukozės kiekis kraujyje, sutrinka baltymų ir riebalų apykaita.

1 tipo cukriniu diabetu suserga vaikai ir jauni žmonės dažniausiai iki 35 metų, kuomet organizme pradeda gamintis medžiagos, puolančios savus organus, ir pažeidžiama kasa, kuri nustoja gaminti insuliną. Šis diabeto tipas sudaro apie 10 proc. visų atvejų, o Lietuvoje yra apie 7 tūkst. sergančių 1 tipo cukriniu diabetu.

2 tipo cukriniu diabetu serga dauguma pacientų – 90 proc. visų diabeto atvejų. Šis diabeto tipas vystosi, kuomet ligos pradžioje insulino kiekis yra pakankamas, tačiau ligai progresuojant jo gamyba sutrinka. Ši būklė išsivysto dažniausiai vyresniems nei 45 m. žmonėms ir dažniausiai tiems, kurie yra nutukę ar turi viršsvorį, mažai juda ar giminėje yra sergančiųjų šią liga.

Išskiriamas dar vienas diabeto tipas – nėščiųjų diabetas – kuriuo susergama tik nėštumo laikotarpiu ir po gimdymo dažniausiai liga išnyksta, nors šioms moterims išlieka didesnė rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.


Šiame straipsnyje: diabetascukrinis diabetasliga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Mano sūnus po gripo komplikacijos 4 m.susirgo.Dabar jam 33. Baigė universitetą,bet pagal specialybę dirbti negali dėl nlogėjančios sveikatos.Visi tik ir gieda,o tai ko gi norit,šitoks diabeto stažas.Mes su vyru darėm viską,kad tų komplikacijų būtų kuo mažiau,bet jos neišvengiamos.Šiai dienai sūnus turi neįgalumą iki gyvos galvos,100 eurų pašalpos ir viskas.Kas bus,kai mes du vyru nebegalėsime jo išlaikyti? Visi specialistai,medikamentai - mokami.Adatos mokamos,reagentai - mokami.Kas lieka? Kur įsidarbinti? Tėvai,esami dėkingi bent už insuliną.Tiesa,jam irgi taikoma priemoka . .

As

As portretas
Mano vaikas serga nuo 1.5m.jam dabar 18.kol buvo vaikas gavo neigaluma,nesiskundem.kaip tapo suauges nureze per puse.paliko 100e.kaip gyventi jam,sveikata silpna,gal ponai ministrai patars.nes sis kryzius visam gyvenimui,jokia cia svente.

Algys

Algys portretas
O kaip gyventi jei is debetiko pasalpos ,anstolis 140 euru palieka? Viskam:ir butui,ir maistui,ir vaistams,gal galetu kas patarti? P.S. Cia visos pajamos!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių