- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gegužės 6-ąją pasaulyje minima Tarptautinė diena be dietų. Tai anaiptol nereiškia, jog dietų turėtume atsisakyti vieną dieną metuose – ši diena skirta susimąstyti ir suprasti dietų problematiką, tykančius pavojus bei pakeisti jas kasdieniais sveikos mitybos įpročiais.
Žodis „dieta“ netgi žodynuose aiškinamas dvejopai – taip galime vadinti tam tikrus sveiko ar sergančio žmogaus mitybos įpročius (pvz., vegetariška, žaliavalgiška dieta), kuriais nebūtinai siekiama numesti svorio ar sureguliuoti kūno formas. Deja, dažniausiai dietomis vadiname griežtai nustatytas mitybos taisykles, kurios nurodo atsisakyti tam tikrų produktų, reguliuoja valgymo laiką ir maisto kiekį, o taip pat dažnai eina koja kojon su nuolatiniu kūno svorio tikrinimu ir perdėtu kalorijų skaičiavimu. Nors stebuklingos, greitos ir veiksmingos dietos kartais gali atrodyti labai patraukliai, svarbu žinoti, su kokiais pavojais galime susidurti ėmęsi įvairių mitybos programų svoriui mažinti.
Kaip teigia mitybos specialistai, paprastai dietos yra tik trumpalaikiai mitybos pakeitimai, kurių rezultatas gali būti keletas (ar net keliolika) nukritusių kilogramų. Vis dėlto, neretai nutinka taip, jog po alinančių dietų žmonės linkę save „apdovanoti“ ne itin sveikais produktais, turinčiais daug perdirbto cukraus ar riebalų, todėl numestas svoris gali labai greiti sugrįžti.
Dietas keičia sveikas gyvenimo būdas
Anot maisto ekspertės Aidos Matulevičiūtės, dietą organizmas priima kaip šoko būseną, tad jai pasibaigus, savyje ima kaupti maisto atsargas, taip susigrąžindamas numestus kilogramus. Ekspertė pabrėžia, jog dietų tikslas neturėtų būti trumpalaikis riebalų ar raumenų sumažinimas kūne: „Mitybos tikslas turėtų būti bendra sveika gera savijauta, sveikesnio maisto vartojimas, perėjimas į sveikesnio stiliaus gyvenseną kasdien“.
Aida Matulevičiūtė/Asmeninio arch.nuotr.
Klausite, kad jei dietos tokios pavojingos, kaip tuomet numesti svorio? Atsakymas, anot A. Matulevičiūtės, labai paprastas: „Valgykite mažiau, rinkitės šviežią, kokybišką maistą, daugiau judėkite, bendraukite ir juokitės. Stebuklingos dietos ar svorį mažinantys eliksyrai tiesiog neegzistuoja – atkreipkite dėmesį į visų liekninančių arbatų ar vaistų aprašymus – kiekviename jų rasite prierašą, jog geriausius rezultatus pasieksite, jei preparatų vartojimą derinsite su sveika, subalansuota mityba ir fizine veikla. Štai ir jūsų auksinis bilietas į sveiko kūno paslaptis“.
Raktas į sveiką mitybą – produktų įvairovė
Anot specialistų, sveika mityba turėtų tapti įpročiu, o ne išimtimi. „Pažiūrėkite į savo lėkštę ir mintyse padalinkite ją į keturias dalis: vieną jų užpildykite liesa mėsa ar kitais sveikais baltymų šaltiniais, tokiais kaip žuvis, pupos, lęšiais, tofu ar avinžirniai, antrąją – sveikais angliavandeniais ir skaidulomis, tam galite rinktis saldžias bulves, bolivinę balandą, grikius ar pilno grūdo makaronus, o likusią lėkštės dalį atiduokite daržovėms ir žalumynams“, – pataria A. Matulevičiūtė.
Pažiūrėkite į savo lėkštę ir mintyse padalinkite ją į keturias dalis: vieną jų užpildykite liesa mėsa ar kitais sveikais baltymų šaltiniais, antrąją – sveikais angliavandeniais ir skaidulomis, o likusią lėkštės dalį atiduokite daržovėms ir žalumynams.
Daržoves rekomenduojama rinktis pagal sezoną, tad pavasario ir vasaros metu, prekybos centrų lentynoms prisipildžius įvairiomis daržovėmis ir vaisiais, jūsų lėkštei neturėtų trūkti spalvų.
A. Matulevičiūtė rekomenduoja gaminant rinktis neperdirbtus aliejus, mažiau gruzdinti ar kepti maistą riebaluose, vartoti viso grūdo produktus, į kuriuos įeina ne tik kviečiai, bet taip pat ryžiai, avižos ir kiti grūdai. Vartojantiems pieną, siūloma pirmenybę teikti fermentuotiems pieno produktams. Komentuodama mėsos produktų vartojimą, maisto ekspertė sako, jog pastaroji valgiaraštyje turėtų atsidurti ne kasdien, o kelissyk per savaitę.
Formuokite teisingus mitybos įpročius
„Nė vienas produktas nėra nuostabesnis, nei visaverčių produktų visuma. Net ir atradus labai patinkantį produktą, svarbu, kad mityba išliktų daugialypė – vartokite skirtingus produktus“, – įsitikinusi A. Matulevičiūtė.
Besikeičiantį požiūrį į mitybą stebi ir prekybos tinklų atstovai. Pasak prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, pastaraisiais metais ryškėja sveikesnės gyvensenos propagavimas.
„Požiūris į maistą tikrai kinta. Pavyzdžiui, atšilus orams ir prasidėjus iškyloms gamtoje, iš lentynų ėmė dingti įvairūs sveikesni ir švieži produktai: vaisiai, daržovės, lengvi užkandžiai. Panašu, jog žmonės savo iškylas pradeda įsivaizduoti be pakelio bulvių traškučių, saldumynų ar rūkytų mėsos gaminių, vietoj jų rinkdamiesi riešutus, vaisius, uogas ir daržoves. Manau, jog keičiant įpročius, mokome ir ateities kartas. Lepinimasis geru oru gamtoje neturi būti susietas su persivalgymu, anaiptol – norime jaustis žvalūs ir energingi, tad ir maistą renkamės atitinkamą“, – sako B. Čaikauskaitė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms1
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?2
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...