Kaip be vaistų suvaldyti migreną?

Migrena – tai specifinis galvos skausmas, nuo kurio neapsaugotas nė vienas, sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas.

Sergant migrena jaučiamas tvinkčiojantis galvos skausmas vienoje galvos pusėje, kuris vėliau gali pereiti į visos galvos skausmą. Dažniausiai migrenos sukeliamų skausmų malšinimas neįsivaizduojamas be vaistų, tačiau gydytojas A. Unikauskas pataria, kaip be vaistų suvaldyti migreną.

Vis dėlto migreną galima suvaldyti tik pradinėje jos stadijoje – jei skausmas jau perėjo į visos galvos skausmą, be vaistų išsiversti nepavyks.

Pirmiausia, reikėtų vengti migreną sukeliančių veiksnių, kuriuos nustatyti padės kelias savaites rašomas „migrenos dienoraštis“. Migreną sukelti gali šie veiksniai: rūkymas, fizinė įtampa, stresas, miegojimo įpročių pasikeitimas, galvos ir kaklo skausmai, dantų problemos ir t.t.

Užkirsti kelią migrenai galite vengdami didelių cukraus kiekio kraujyje svyravimų, kuriuos sukelia greitųjų angliavandenių vartojimas. Kuo dažnesni ir intensyvesni cukraus kiekio svyravimai kraujyje, tuo anksčiau ar vėliau bus didesni kraujospūdžio svyravimai. Padidėjęs, ypač svyruojantis, kraujospūdis tampa dirgikliu, kuris gali sukelti migrenos priepuolius. Taigi reikėtų maitintis sveikai ir reguliariai.

Kitas būdas siekiant sumažinti migrenos riziką – atidus maisto produktų etikečių skaitymas ir maisto priedų vengimas. Pavyzdžiui, mononatrio glutamatas (E 621), aspartamas (E 951), tartrazinas (E 102), sulfitai, natrio (sodos) benzoatas (E 211).

Migrenos sukeliamo pykinimo simptomus palengvins imbiero kramtymas. Imbieras taip pat veikia kaip priepuolių prevencija.

Norėdami išvengti migreninio skausmo didinkite serotonino, arba laimės hormono, kiekį organizme. Tyrimai rodo, kad kenčiančių nuo migrenos žmonių organizme yra labai mažas serotonino kiekis. Padidinti šio hormono kiekį padės maistas, gausus baltymų: vištiena, kalakutiena, kiaušiniai, pieno produktai ir t.t.

Gydytojas A. Unikauskas taip pat pataria gerti pakankamai vandens, nes dehidratacija yra vienas iš pagrindinių migreną sukeliančių veiksnių.

Migrenos priepuolio tikimybę sumažins magnio turintys produktai, kaip antai juoda duona, grikiai, sojos, bananai, ankštinės daržovės, riešutai, grūdai. Svarbu žinoti, kad įsisavinti magnį trukdo alkoholis, šlapimo pasišalinimą skatinantys vaistai ir riebalai.

Išsamiau apie šiuos patarimus – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.


Šiame straipsnyje: migrenagalvos skausmasvaistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių