Kaip atsikratyti nuolatinio streso?

  • Teksto dydis:

Nuolatinis stresas kenkia sveikatai – jis gali sukelti daug problemų, tokių, kaip aukštas kraujo spaudimas ar širdies ligos. Truputį pasipraktikavę, mes galime pasiekti ramybės būseną bet kurioje vietoje, bet kuriuo metu, skelbia žinių portalas NBC.

Tyrimais nustatyta, jog meditacija gali padėti sumažinti ar atsikratyti nerimo ir streso. Taip pat manoma, jog ji padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Visgi, nepaisant įrodytos meditacijos naudos sveikatai, žmonės vengia pradėti medituoti, nes mano, kad tam reikia žvakių šviesos, tinkamo laiko ir šventos erdvės.

Pasak meditacijos eksperto ir rašytojo Lighto Watkinso, meditacijai tereikia vietos, kur galėtumėte atsisėsti ir atremti nugarą. „Žmonės, gyvenantys įtemptus gyvenimus, gali sėkmingai medituoti ant septynių metų senumo sofos, automobilio keleivio sėdynėje, darbe, prie virtuvės stalo, ant parko suolelio, autobuse, lėktuvo sėdynėje ar lovoje prie knarkiančio partnerio“, – sako L. Watkinsas. „Jeigu manysite, kad turite atsidurti ant uolos viršūnės ar baltame, beveik tuščiame kambaryje tam, kad galėtumėte pamedituoti, jūs tai darysite labai retai ir padarysite neteisingą išvadą, kad bet kokia nauda, kurią išgausite, tiesiogiai priklausys nuo ramios aplinkos. Tai netiesa“, – teigia specialistas.

Pasirodo, jog truputį pasipraktikavę, mes galime pasiekti ramybės būseną bet kokioje vietoje, bet kokiu metu. Emilė Fletcher, Niujorko meditacijos ekspertė, sako, kad medituoti viduryje darbo dienos prie darbo stalo taip pat malonu, kaip ir prieblandoje sėdint ant minkštos pagalvės.

Taigi, kaip galime pasiekti ramybės būseną? L. Watkinsas ir E. Fletcher pasidalijo keliais patarimais pradedantiesiems.

1. Pradėkite praktikuotis

Tam, kad galėtumėte medituoti bet kur ir bet kada, reikia trupučio praktikos. L. Watkinsas rekomenduoja pradėti medituoti po 15-20 min. tik ką atsikėlus ryte. „Atsisėskite, užimkite vertikalią poziciją, tačiau jūsų nugara ir pečiai neprivalo būti tiesūs. Atpalaiduokite rankas ir pėdas, o kojas galite ištiesti priešais save, jei jums taip patogiau. Svarbiausia patogumas ir jaukumas“, – sako L. Watkinsas. Nustatykite laiką ir užmerkite akis.

2. Įsileiskite visas mintis

Nesijaudinkite, jei jums iš karto neišeina atsikratyti visų minčių ir pajausti palaimą. L. Watkinsas teigia, kad nepageidaujamos mintys ar išsiblaškymas yra meditacijos dalis, o tam, kad tai atliktume sėkmingai, turime prisiminti, kad visos mintys yra svarbios – net tos, kurios atrodo atsitiktinės, nereikšmingos. Specialistas rekomenduoja per daug nesistengti ir nekontroliuoti savo meditacijos.

3. Praktikuokitės kuo dažniau

Norint kuo geresnio rezultato, reikėtų medituoti reguliariai. „Medituokite bet kada ir bet kur, kai tik turite tinkamą progą. Geriau pamedituoti 10 min., nei išvis to nedaryti“, – sako E. Fletcher.

Bet kaip galime atskirti, ar mes iš tikro medituojame? L. Watkinsas savo knygoje rašo, kad medituojame tada, kai leidžiame sau galvoti apie viską ir apie nieką tuo pačiu metu, kol pasiekiame „grimzdimo“ būseną. Taip apibūdinami atsitiktiniai ir nenuspėjami laiko tarpai tarp jūsų minčių ir užmaršumo jausmas – tai panaši būsena, kai pradedame užmigti kažką skaitydami lovoje.

4. Giliai kvėpuokite

Mėgstamiausias E. Fletcher pratimas yra kvėpavimas pro nosį. Tai meditacijos apšilimo pratimas, kuris užima tik porą minučių. Specialistės teigimu, tai puikus atsipalaidavimo būdas prieš svarbius susitikimus. „Tai padeda subalansuoti dešinį ir kairį smegenų pusrutulius, greitai nusiraminti ir pasisemti energijos“, – sako E. Fletcher. Jeigu turite itin mažai laiko, ekspertė rekomenduoja įkvėpti du kartus pro nosį ir iškvėpti keturis kartus pro burną. Jos teigimu, mes retai giliai kvėpuojame, o tai mums padeda nusiraminti.

5. Mėgaukitės akimirka

Vienas atsipalaidavimo metodas, kurį naudoja E. Fletcher, gali būti naudojamas bet kur, net autobuse. Tereikia užmerkti akis ir galvoti apie kiekvieną pojūtį, kurį jaučiate tuo metu, toje vietoje.

Pasaulyje yra daug meditacijos specialistų ir mokytojų, bet kiekvienas meditaciją supranta ir praktikuoja skirtingai. Nėra teisingo būdo – svarbiausia daryti tai, kas jums atrodo tinkama. Palengva kiekvienas gali pajusti palaimos ir ramybės jausmą.

Vertė Deimantė Žukauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių