Kaip apsisaugoti nuo ore tvyrančių žiedadulkių?

  • Teksto dydis:

Oras ir jo kokybė yra svarbi kiekvieną akimirką. Vėjo pernešamos žiedadulkės pastaruoju metu priskiriamos prie vienos iš periodiškai veikiančių oro taršos rūšių. Nuo ankstyvo pavasario iki rudens ore sklandančios augalų žiedadulkės kai kuriems žmonėms sukelia alerginius susirgimus. Žinodami žiedadulkių ore kiekį, žmonės gali išvengti susidūrimo su žiedadulkėmis, vykdami į vietas, kur nėra alergizuojančių augalų, o žiedadulkių koncentracija yra mažesnė.

Žiedadadulkių pasirodymas ore susijęs su augalų žydėjimu. Šios smulkios ir lengvos augalų dalelės yra keliautojos, galinčios nuskristi tūkstančius kilometrų. Ore sklandančių žiedadulkių kiekį Lietuvoje stebi Šiaulių universiteto mokslininkai, kurie analizuoja žiedadulkių dinamiką, siekdami nustatyti kada, kur ir kokiomis sąlygomis formuojasi bei iš žiedų byra žiedadulkės. Taip pat daug dėmesio skiriama įvairiems tyrimams, susijusiems su žiedadulkių sklaida atmosferoje, jų pernašos ir nusėdimo mechanizmais, sąveika su kitais atmosferos komponentais. Šiaulių universiteto mokslininkams įsitraukus į Europos žiedadulkių pernašų tyrimus, stebėjimai atliekami trijose aerobiologinio monitoringo stotyse – Vilniuje, Šiauliuose ir Klaipėdoje. Šiuose miestuose vykdomi tyrimai praplečia žiedadulkių monitoringo galimybes, o duomenys teikia svarbios informacijos apie žiedadulkių paplitimą ore augalų žydėjimo metu.

Alerginius susirgimus, pasireiškiančius rinitu, konjunktyvitu, o kartais net bronchine astma, sukelia žiedadulkėse esantys baltymai, kurie veikia žmogaus organizmą. Šių ligų simptomai pasireiškia sezoniškai, kiekvienais metais. Žiedadulkių sklaidos atmosferoje sustabdyti ar sumažinti neįmanoma, tad alergijos kamuojamiems žmonėms būtina žinoti apie žiedadulkių sklaidos ore dėsningumus.

Informaciją, kuri padės suprasti, kokią įtaką sveikatai turi ore sklandančios žiedadulkės galima rasti interneto svetainėje http://ekomokslas.lt/ (skiltyje „Žiedadulkės“). Čia galima stebėti ir žiedadulkių sklaidos ore prognozes, taip pat susipažinti su aerobiologija, t. y. biologijos mokslų šaka, kuri tiria oru pasyviai plintančias bioorganines daleles (žiedadulkes, grybų sporas, bakterijas ir kt.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių