Kaip apsaugoti šunų pėdutes žiemą?

Žiema jau parodė savo ragus – privertė mus šiltai apsirengti, apsiauti. Bet šaltis, ledas ir kiti žiemos palydovai yra pavojingi ir mūsų keturkojams augintiniams, ypač šalčiui neatsparūs tie, kurie gyvena žmogaus būste.

Šį kartą veterinarijos gydytoją Raimundą Jončą kalbinome ne apie šunų aprangą, bet apie tai, kaip apsaugoti nuo įvairių nemalonumų letenėlių pėdutes. Kalbėjomės ne apie kažkokį specialų šunų apavą žiemą, bet apie paprastas, prieinamas priežiūros priemones, kurios pravers jūsų augintinio pėdutėms. Mat už lango tvyrantis šaltis, sniegas, ledas, kelių druskos gali padaryti joms nemaža nemalonumų.

"Pirmiausia, – sakė veterinarijos gydytojas, – reikėtų patrumpinti keturkojo nagus. Stovintis šuo neturi nagais remtis į grindis, kitą dangą. Kartu būtina patrumpinti ir pridėtinį nagą. Mat šunims yra pavojinga turėti ilgus nagus – jie lauke gali už bet ko jais užsikabinti ir skaudžiai pasukti pirštą. Be to, besiremiantys į žemę nagai priverčia šunį plačiau laikyti pėdutės pirštus, dėl to pakinta gyvūno judesys."

"Antras dalykas, kurį būtina padaryti – iškarpyti pėdučių tarpupirščių plaukus. Tai reikia daryti bukomis žirklutėmis tiek ilgaplaukiams, tiek trumpaplaukiams šunims. Iškarpytuose tarpupirščiuose užsiliks mažiau druskos su purvinu sniegu, nesusidarys kieti sniego gumuliukai, kurie gali nutrinti pėdutes iki žaizdų", – aiškino R.Jončas.

Anot specialisto, prasidėjus šalčiams, šunų pėdutes žaloja kelių druskos, todėl reikia stengtis vesti šunis išoriniu šaligatvio pakraščiu, kur tų druskų mažiau. Jei vis dėlto teko šunį vesti vidiniu pakraščiu, kur tų druskų daug, po tokio pasivaikščiojimo reikėtų nuplauti vandeniu šuns letenas, nusausinti jas ir tarpupirščius.

Itin šaltu oru pravers specialus šuns pėdučių vaškas ar tepalas, apsaugantis pėdutes nuo druskų poveikio, skilinėjimo. Beje, tokie tepalai pravers ne tik žiemą – juos galima naudoti ir einant ilgus atstumus nelygiu keliu. Minėtą specialų vašką ir tepalą sėkmingai gali pakeisti riebus kremas, žuvų taukai ir ypač veterinarijos vaistinėse esantis tepalas "Evija". Mat jis ne tik suminkština, saugo nuo druskų, bet ir, kas itin svarbu kambariniams šuneliams, sumažina šalčio poveikį pėdučių pagalvėlėms, efektyviai veikia infekcijos atveju.


Šiame straipsnyje: šunysGyvūnaišalčiaižiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Siūlau šunis išmokyti "daryti: į puoduką, o pačiam turinį išnešti

kaunas

kaunas portretas
Na manau is didelio rasto......., batus keurkojams siuti pradesim.... negana kad vienoj lovoj guldos, tai dar ir apava siusim..., baisu prie ko zmones ritasi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių