Kad margučiai nesugadintų šventės

  • Teksto dydis:

Švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turėtų būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač tais, kurie ilgai laikyti kambario temperatūroje. Sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – svarbiausio ateinančios šventės patiekalo. Nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos reikalavimų kiaušiniai valgytoją gali susargdinti salmonelioze.

Salmoneliozė – ūmi infekcinė žarnyno liga, kurią sukelia salmonelių genties bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga paprastai pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema, kai netenkama daug skysčių.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, kreminius gaminius į kurių sudėtį įeina kiaušiniai. Salmonelės nebijo išdžiūvimo ar šalčio, tačiau jautrios aukštai temperatūrai, todėl termiškai apdorojant maistą, jos žūsta. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20°C iki +40°C.

Pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama vartojant kiaušinius ir paukštieną. Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, šventės yra ypatinga situacija, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų.

Per šių metų pirmus du mėnesius Kauno apskrityje buvo užregistruota 38 salmoneliozės atvejai, kai tuo tarpu per tą patį pereitų metų laikotarpį – 28. Kur kas daugiau žmonių serga nepatikslintomis bakterinėmis žarnyno infekcijomis (užregistruoti 186 atvejai), atitinkamai per 2014 m. pirmus du mėnesius – 165 susirgusieji.

Būti sveikiems ir nesirgti po švenčių padės Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės patarimai:

  • nusiplauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą;
  • laikyti žalius kiaušinius reikėtų nuo +5ᄚC iki +18ᄚC temperatūroje, be to jie neturi liestis su kitu maistu;
  • valgyti tik šviežius, nesuskilusius, rekomenduotina kietai išvirtus kiaušinius, prieš verdant nepamiršti jų nuplauti, o palietus žalią kiaušinį tuojau pat nusiplauti rankas;
  • valgymui skirtus margučius laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas;
  • kreminiai gaminiai (tortai, pyragai, pyragaičiai ir kt.), į kurių sudėtį įeina kiaušiniai, turi būti gaminami pagal technologijas, kurios numato kiaušinių saugų naudojimą bei iki vartojimo turi būti laikomi tik šaldytuve;
  • plakto trynio su cukrumi, namuose gaminto kremo ar tortų, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių, valgyti iš viso nerekomenduojama;
  • gatavus maisto produktus šaldytuve saugoti nuo sąlyčio su žalia mėsa ir nuo jos varvančių skysčių;
  • žaliai mėsai ir gataviems produktams naudoti atskiras lenteles, virtuvės reikmenis, įrankius, juos kruopščiai plauti;
  • neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo;
  • gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.

Pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos požymius nesigydyti patiems, o nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių