Ką turėtume žinoti apie pilvo skausmą?

Laba diena. Skundžiuos papilvės skausmu. Jau keli metai skauda man pilvą. Kelissyk kamavo tokie dideli pilvo skausmai (toks tempiantis ir labai staigus skausmas), kad teko gultis į ligoninę, bet ir ten man taip ir nepasakė, kas man negerai. Mano kraujo tyrimai geri. Pastaruosius kelis mėnesius man skausmas padažnėjo ir sustiprėjo: skauda papilvę sueities metu, tuštinimosi metu (ypač pirmomis menstruacijų dienomis), kartais šlapinimosi metu ir ramybės būsenoje, kankina užkietėję viduriai. Buvau neseniai pas ginekologę, bet ji, apžiūrėjus mane su echoskopu,  nieko nematė, pasakė, kad esu visiškai sveika ir skausmą man sukelt gali nebent nesveikas žarnynas, todėl išrašė Lepicol maisto papildą. Jau tuoj įpusėsiu tuos vaistus gerti, bet man tie skausmai nepraėjo, nebent padidėjo, viduriai vistiek užkietėję ir dar išmatos kažkaip patamsėjo. Kiekvieną dieną stengiuos maitintis kuo "žaliau", valgyti daug kruopų, bet niekas nepadeda. Prašau, jei galite, pasakykite, kas man galėtų būti. Greta

Sveiki. Pradėsiu nuo to, kad skausmą pilve sukelia daug atrodytų visiškai skirtingų priežasčių, tokių kaip: 1) pilvo ertmės organų ligos (skausmas atsiranda dėl  vieno iš pilvo ertmės organų uždegimo, trūkimo, spindį turinčių organų obstrukcijos ar kraujotakos sutrikimo); 2) pilvo sienos patologija (pvz., odos rožė, raumenų uždegimas, išvaržos); 3) retroperitoninio tarpo organų ligos (pvz., inkstų ligos, aortos pilvinės dalies disekacija, retroperitoninio tarpo pūliniai, augliai); 4) krūtinės organų ligos (pvz., apatinės plaučių skilties uždegimas, pleuritas, perikarditas, miokardo infarktas, stenokardija, stemplės uždegiminės ligos, augliai, apatinio tarpuplaučio uždegimas); 5) stuburo patologija ir nervinių šaknelių, kamienų, rezginių dirginimas ( pvz., tarpšonkaulinė neuralgija, neuritas, Herpes zooster, stuburo osteochondrozė, augliai, spaudžiantys nervinius rezginius) ir 6) sisteminės ligos (pvz., diabetinė hiperketonemija, uremija, ūminė porfinurija, apsinuodijimai, epilepsija, infekcinė mononukleozė, vaistų šalutinis poveikis, psichikos sutrikimai).

Prieš pradedant detalų ištyrimą labai svarbu tikslingai susirinti gyvenimo anamnezės duomenis. Kreipiamas dėmesys į tai 1) ar Jūs nesirgote kokiomis nors gastroenterologinėmis ligomis (pvz., skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, opiniu kolitu, Krohn'o liga, pankreatitu, hepatitu, ciroze ir t.t.) ar nebuvo diagnozuotos patologinės būklės (akmenligė, randai, sąaugos, divertikuliozė, polipozė ir t.t.); 2) ar Jūs neturėjote pilvo, ginekologinių ar šlapimo sistemos operacijų, traumų, nes dėl šių priežasčių pilvaplėvės ertmėje gali susidaryti sąaugų; 3) ar Jūs nesirgote lytiniu būdu plintančiomis ligomis, nesikartojo šlapimo takų infekcijos, nebuvo plaučių tuberkuliozės reumato, bronchinės astmos, kitų sčnarių ar sisteminių ligų, kurioms gydyti vartojami hormoniniai ir nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, turintys ulcerogeninį poveikį); 4) turite prisiminti ir pasakyti gydytojui, ar Jūsų tėvai, giminaičiai nesirgo ligomis, kurias lemiantys veiksniai yra paveldimi ( pvz., opaligė, tulžies pūslės akmenligė, inkstų akmenligė, policistozė, navikai, malaabsorbcinis sindromas, žarnyno polipozė, storosios žarnos, skrandžio navikai); 5) ar neturite žalingų įpročių.

Topografiškai pilvas menamai skirstomas į 3 aukštus: viršutinį aukštą, kuriame randame epigastrio bei kairio ir dešinio pašonkaulio sritis, vidurinį aukštą, kuriame skiriamos bambos bei kairė ir dešinė pilvo sritys ir apatinį aukštą, kuriame yra gaktos ir dešinė bei kairė kirkšnies sritys. Jūsų klausime aprašyti nusiskundimai atitiktų apatinio pilvo aukšto lokalizaciją, bet nereikia pamiršti, kad skausmai gali būti iradiacinio pobūdžio. Apžvelgiant apatinio pilvo aukšto pilvo organų projekciją topografinėse srityse, dešinėje kirkšnies srityje randame akląją žarną, kirmėlinę ataugą, klubinės žarnos galą, dešinį šlapimtakį, dešiniuosius gimdos priedus (vyrams-sėklinį virželį), gaktos srityje randame šlapimo pūslę, gimdą, plonąją žarną, kairėje kirkšnies srityje - riestinę žarną, kairį šlapimtakį, kairiuosius gimdos priedus (vyrams-sėklinį virželį), todėl ieškant atsakymo, kas Jums sukelia skausmą, visų pirma būtina atmesti šių organų patologiją, o jos neradus - atkreipti dėmesį į pradžioje minėtas kitas galimas pilvo skausmo priežastis ir jas ekskliuduoti.

Siūlyčiau pradėti nuo paprasčiausių tyrimų atlikimo - bendro kraujo tyrimo, C - reaktyvinio baltymo ištyrimo kraujyje, bendro šlapimo tyrimo ir šlapimo pasėlio, pilvo ertmės organų echoskopijos, stuburo juosmeninės - kryžmeninės dalies rentgenogramos atlikimo. Neradus patologijos, rekomenduočiau gastroenterologo konsultaciją dėl detalaus žarnyno ištyrimo ir kartotinę ginekologo konsultaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių