Ką rodo apgamų skaičius ant jūsų odos

Rizika susirgti odos vėžiu kyla dėl daugybės priežasčių, todėl svarbu atkreipti dėmesį ne į vieną pasirinktą požymį, bet į visą jų grupę, komentuodama BBC paskelbtą tyrimą apie odos vėžį LRT radijui sako Santariškių klinikų Dermatovenerologo konsultacijų skyriaus vedėja Ramunė Jurčiukonytė. Jos teigimu, ypač atidūs turėtų būti tie, kurių oda šviesi, kurie vaikystėje saulėje buvo stipriai nudegę, kurie dėl darbo ar pomėgių joje praleidžia daug laiko. „Žmonės, kurie du tris kartus per metus atostogauja šiltuosiuose kraštuose ir nenaudoja apsauginių kremų, bei tie, kurie reguliariai lankosi soliariumuose, irgi priklauso didesnės rizikos susirgti odos vėžiu grupei“, – pastebi medikė.

– Ar daug žmonių apskritai turi apgamus?

– Praktiškai nėra žmogaus, kuris neturėtų bent kokio nors pigmentinio darinio.

– Apgamas ir pigmentinis darinys yra tas pats?

– Pačiam pacientui labai sunku atskirti, ar tai apgamas, ar dėl saulės poveikio, dėl uždegimo susiformavęs pigmentinis darinys. Tiksliai tai pasakyti gali tik gydytojas specialistas. Atsiradusias dėmeles reikėtų vertinti pakankamai atsakingai, nes naujai atsiradę dariniai gali būti odos melanomos požymis.

– Kaip vertinate BBC skelbiamą pranešimą, kad, pasak britų tyrėjų, daugiau nei 11 apgamų ant vienos žmogaus rankos rodo didesnę nei vidutinę riziką susirgti odos vėžiu?

– Odos melanoma paprastai atsiranda visiškai naujai arba vystosi iš jau esančio apgamo. Didelę riziką susirgti odos vėžiu turi tie žmonės, kurių oda šviesi ir kurie labai greitai nudega saulėje. Taip pat tie, kurie vaikystėje saulėje buvo stipriai nudegę, ir tie, kurie dėl darbo ar pomėgių joje praleidžia labai daug laiko.

Žmonės, kurie du tris kartus per metus atostogauja šiltuosiuose kraštuose ir nenaudoja apsauginių kremų, bei tie, kurie reguliariai lankosi soliariumuose, irgi priklauso didesnės rizikos susirgti odos vėžiu grupei. Taip pat į didesnės rizikos grupę įtraukti visi tie, kurie turi daugiau negu 50 apgamų.

Pabrėžiu, kad labai svarbu visi bendri požymiai, o ne vienas iš tyrimo ištrauktas požymis, nes rizika susirgti odos vėžiu atsiranda dėl daugybės priežasčių.

– Kaip elgtis, jei sunku nustatyti, kur apgamas, kur pigmentinė dėmelė ar strazdana? Ypač jei žmogus priklauso paminėtai rizikos grupei.

– Geriau laiku pasitikrinti, negu vėliau gailėtis. Jei, apžiūrėdami odą, aptikote ką nors įtartina, pavyzdžiui, pastebėjote, kad keičiasi apgamo kraštai, spalva, simetriškumas, atsirado kažkokių paviršiaus netolygumų, kreipkitės į gydytoją specialistą. Taip sumažinsite riziką susirgti net tik melanoma.


Šiame straipsnyje: apgamaimelanomaodos vėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių