- LRT RADIJO laida „Vartotojo gidas“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Reikia vertinti maisto produkto visumą, nes užrašai „Be konservantų“, „Sveikas pasirinkimas“ ir kt. nebūtinai reiškia, kad produktas sveikas. Taip LRT RADIJUI sako maisto technologė Raminta Bogušienė. Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus patarėjos Onos Sužiedėlytės, bet kokios nuorodos, žodžiai ar paveiksliukai ant produkto vertinami tik kaip bendro pobūdžio nuoroda į sveikatą: „Gamintojas rašo, kad produktas be konservantų, bet jame yra cukraus, druskos, acto, o tai – irgi konservantai.“
Užrašai ant produktų – ne aksiomos
Rinkoje yra daug produktų, paženklintų teiginiais „Be konservantų“ ir pan., sako O. Sužiedėlytė. Pasak jos, tokią informaciją reikia vertinti gana kritiškai ir tiksliai: „Nereikia pamiršti pažiūrėti į sudedamųjų dalių sąrašus. VMVT kontroliuoja produktus, bet vartotojas turi atkreipti dėmesį į tam tikrus niuansus. Rinkoje yra gaminių, kurių sudėtyje nėra konservantų, bet gali būti rūgštingumą reguliuojančių medžiagų ir pan., tad pasakymas „Be maisto priedų“ – ne aksioma.“
R. Bogušienė įsitikinusi, kad ne tik užrašas „Be konservantų“ parodo, kad produktas – galimai palankus sveikatai. „Visi žinome kitus kriterijus, bet kažkodėl porą metų vyrauja nuomonė, kad maisto priedai – pats didžiausias blogis. Sveikatos specialistai ir Pasaulinė sveikatos organizacija įvardija, kad blogai yra ne tik maisto priedai, bet ir cukrus, druska, sotieji ir transriebalai“, – aiškina pašnekovė.
Kaip teigia R. Bogušienė, mėsos gaminyje be konservantų, pavyzdžiui, 100 g šaltai rūkytos dešros, gali būti net 4 g druskos: „Tai – keturis kartus daugiau, nei rekomenduotina pagal vaikų maitinimo aprašą. Tad konservantų sudedamųjų dalių sąraše yra ne tiek jau ir daug, nes sąrašo priekyje – cukrus, riebalai ir kt.“
Užrašai ir nuorodos – tik bendro pobūdžio
O. Sužiedėlytės nuomone, ir maisto produktą, ir jo ženklinimą reikia vertinti kaip visumą. „Negalima kreipti dėmesio tik į vieną užrašą, nes produktą sudaro daug sudedamųjų dalių. Jei išryškinama viena, nereiškia, kad nėra kitų. Gamintojai dažnai rašo, kad maisto produkte nėra konservantų, bet jų nėra kaip maisto priedų. Tačiau produktas turi cukraus, druskos, acto, o tai – irgi konservantai. Pagal ES teisę, konservantai nėra maisto priedų sąraše“, – sako specialistė.
R. Bogušienė, paklausta, kaip rūkytas gaminys su žaliu lapeliu „Sveikas pasirinkimas“ gali būti sveikas, tvirtina, kad toks produkto pasirinkimas – išties nepalankus sveikatai: „Ikimokyklinio ugdymo įstaigose tokie gaminiai juk uždrausti ne veltui. Paskutiniai tyrimai rodo, kad ir nedidelis tokių produktų kiekis siejamas su vėžiniais susirgimais. Rūkytas gaminys, nesvarbu, ar tai kalakutienos, ar vištienos krūtinėlė, turi didelį kiekį nitritinės druskos.“
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių2
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai2
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...