Ką reikia žinoti gimdyme dalyvaujančiam vyrui?

  • Teksto dydis:

Besilaukiančiai moteriai yra didelė laimė, kai ji gali atsiremti į vyrą, sugebantį ja pasirūpinti, kai jai nereikia visų sunkumų nugalėti vienai. Tačiau vyro dalyvavimas gimdyme gali ne tik nepadėti, bet ir trukdyti, jei šis elgiasi netinkamai, straipsnyje elektroniniame žurnale „Sumani mama“ teigia akušerė Ieva Girdvainienė.

Specialistė pastebi, kad naujausi moksliniai tyrimai rodo, jog kai kuriais atvejais vyro dalyvavimas gimdyme ne tik nepadeda moteriai, bet netgi atvirkščiai – neigiamai veikia jos psichiką, trukdo pačiam gimdymo procesui, gali padidinti cezario pjūvio operacijos riziką.

„Gydytojai pastebėjo, kad moterys, kurių „kartu gimdantys“ vyrai gimdymo metu stipriai nerimauja, nervinasi ir nesugeba to nuslėpti, gimdo ilgiau, procesas dažniau komplikuojasi. Moteriai likus vienai su akušere ar gydytoju, gimdymo veikla normalizuojasi, paspartėja“, – dėsto I. Girdvainienė.

Pasak akušerės, baimės pojūtį prieš gimdymą išgyvena beveik visi vyrai. Todėl nusprendus gimdyti kartu, būtina tinkamai pasiruošti.

„Jeigu vyras planuoja dalyvauti gimdymo metu, privalo žinoti, kad jis bus ne įprastinis stebėtojas, o padėjėjas. Tėtis turi sukaupti kuo daugiau informacijos ir apie nėštumą, ir apie gimdymą. Iš vyro nebus reikalaujama padėti gydytojui ar akušerei. Jo dalyvavimas gimdymo metu turi vienintelį tikslą – fiziškai, psichologiškai ir emociškai padėti žmonai, o po to pasidalyti su ja vaiko atėjimo į šį pasaulį džiaugsmu“, – pataria akušerė I. Girdvainienė.

Kaip pasirengti dalyvavimui gimdyme?

Būtinai paskaitykite literatūros, pažiūrėkite filmų apie gimdymą. Jeigu norėsite lankyti pasiruošimo kursus, iš anksto pasiteiraukite, ar jie skirti ir vyrams. Daugumoje nėščiųjų kursų informacija pateikiama tik moterims. Po kursų būtinai įvertinkite, ar įsivaizduojate kūdikio gimimą, ar aiški jūsų paskirtis. Tai labai svarbu, teikiant pagalbą žmonai.

Pakalbėkite su draugais, kurie dalyvavo gimdyme. Jie pasidalys patarimais, nes kažkada išgyveno tokius pat jausmus, tačiau vėliau sėkmingai gimdė kartu.

Pasistenkite iš anksto kartu su žmona apsilankyti ligoninėje, pasirinkite gimdymo vietą ir susipažinkite su aplinka.

Aptarkite savo jausmus su žmona. Ji nori žinoti, ką jūs jaučiate. Tai padės išsiaiškinti, ko ji tikisi iš jūsų. Šio pokalbio metu būkite ypač jautrus. Jūsų baimę žmona gali įvertinti kaip ženklą, kad esate abejingas jai ir jūsų mažyliui.

Kaip elgtis gimdymo metu

Užtikrinkite žmonos saugumą. Padėkite moteriai jaustis saugiai, globokite ją, rūpinkitės jos poreikiais.

Bendraukite su personalu. Moteriai gali stigti energijos situacijai aptarti, šios užduoties imkitės jūs.

Nepriimkite asmeniškai moters reakcijų. Moteriai gali kilti pykčio banga, ją gali suerzinti neapgalvota jūsų frazė ar veiksmas. Tai yra normalu, priimkite tai neteisdamas ir neišsigąskite.

Mažiau šnekėkite. Moteris gimdymo metu gali sunkiai suprasti, ką jūs kalbate. Bendraukite daugiau fiziniais signalais, tačiau svarbu, kad aiškiai pasakytumėte, kas vyksta.

Siūlykite, o ne klauskite. Siūlykite vieną variantą, pavyzdžiui, ne „ko norėtum gerti?“, o „ar gersi sulčių?“

Palaikykite emociškai. Nekartokite bereikšmių žodžių „nusiramink“, „atsipalaiduok“. Gimdymas yra sunkus darbas, todėl moteris gali susierzinti. Geriau sakykite: „tu esi stipri“, „aš tavimi džiaugiuosi“, „skausmas stiprus, bet tu esi stipresnė“, „mes tuoj turėsime mūsų džiaugsmą savo rankose“.


Šiame straipsnyje: gimdymasnėštumasvyrasšeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

votis

votis portretas
Ankstesniais laikais nereikejo vyru pribuveju,ir kuo puikiausiai moterys pagimdydavo,o dabar be vyro tai ne zingsnio, nors mano manymu jiems maziausiai reiketu gimdyme dalyvauti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių