Istorija su laiminga pabaiga – pamoka ne tik tėvams

Netikėtas vaiko užspringimas vos nesibaigė baisia tragedija. Greitosios pagalbos medikai tepadėjo tiek, kad kūdikį nuvežė į ligoninę. Ką daryti ištikus tokiai nelaimei?

Užspringo svetimkūniu

"Mano vaikas jau buvo pamėlęs", – tariant šiuos žodžius, jauno tėčio, Kauno rajone gyvenančio Mindaugo (pavardė redakcijai žinoma), akyse šmėstelėjo išgyvento siaubo šešėlis.

Tai nutiko šeštadienio vidudienį, kai abu tėvai buvo namuose, jų dešimties mėnesių dukrelė linksmai žaidė ant kilimo. Vartė knygelę, šiugždeno plastikinį maišelį, kuriame ji buvo įdėta. Mažylė staiga užsikosėjo, ir mama jos burnoje pamatė plastikinio maišelio skiaučių. Žinoma, kad tokio amžiaus vaikai viską kiša į burną ir kanda.

Tėvai bandė išimti iš mažylės burnos svetimkūnį, deja, nesisekė. Negana to, mergaitė verkdama dar giliau įkvėpė tas maišelio skiautes ir pradėjo dusti, mėlynuoti. To siaubo Mindaugas ir jo žmona niekada nepamirš. Visa laimė, kad išgąstis neaptemdė sveiko proto. Mergytės mama, apžiojusi dukrelės burną, bandė įtraukti į save svetimkūnį, bet ir tai nepavyko. Tėtis prisiminė, kad užspringusį vaiką reikia guldyti ant pilvo ir puolė kviesti greitąją medicinos pagalbą.

"Nors jautėme baisų stresą, jam nepasidavėme ir abu su žmona dirbome kaip vieninga komanda. Greitoji atvyko po 15 min. Gydytoja nieko nedarė, tik, pažiūrėjusi į dukrelę, pasakė, kad jokių priemonių svetimkūniui pašalinti neturi ir pasiūlė mus nuvežti į ligoninę", – ne be apmaudo pasakojo Mindaugas.

Jam kyla klausimas: jei vaikas būtų dar dusęs, ar būtų padėjusi greitoji pagalba, kurioje nebuvo reikiamų priemonių? Vyras sako, kad per tą ketvirtį valandos jis pats būtų nuvežęs dukrą į Kauno klinikas.

Ką tokiu atveju reikia daryti kitiems, kuriuos, neduok Dieve, gali ištikti tokia nelaimė?

Tėvai elgėsi teisingai

Dešimties mėnesių mažylei užspringimas nebuvo gyvybiškai pavojingas. Medikai patvirtina, kad tėvai, paguldę dukrą ant pilvo, elgėsi teisingai.

"Vaikutį guldyti ant rankos – krūtine žemyn, suduoti penkis smūgius į tarpumentę, patikrinti burną. Jei nepavyko pašalinti užspringimo priežasties, atversti aukštielninką – penkis kartus paspausti krūtinkaulį. Jei dar nepavyko ir vaikas prarado sąmonę – pradėti gaivinti", – pirmosios pagalbos pradžiamokslį pristato Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties slaugos padalinio vadovė Irena Dabulskienė.

Smegenų žūtis prasideda 4–5 min. ir, negaudamos deguonies, jos žūsta per 10 min.

Nors mažylės tėvai ir nežinojo šių taisyklių, veikė intuityviai, tai padėjo išgelbėti dukrelės gyvybę. Smegenų žūtis prasideda 4–5 min. ir, negaudamos deguonies, jos žūsta per 10 min., todėl, akcentuoja I.Dabulskienė, šalia esančiųjų pagalba yra neįkainojamos vertės.

"Mergytė jau buvo atpurtyta, kvėpavo. Tokiu atveju nieko nedarome, tik vežame ligonį į gydymo įstaigą toliau stebėti būklę. Vežant skirtas deguonis", – atvejį pakomentavo Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties vyr. gydytoja Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Į pastabą, kad pas ligonę atvykusi garbaus amžiaus gydytoja viso labo skėstelėjo rankomis, Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties vadovė atšovė: "Duokite mums jaunesnių!"

Atskubėjo iš arčiausiai

Medikės dėl amžiaus niekas nekaltina, nors N.Gudžiūnaitė-Bybartienė šiuo klausimu turi savo nuomonę.

"Kai medikas vyresnio amžiaus ir išmokęs dirbti dar anais laikais, metodai truputėlį skiriasi nuo tų, kuriuos taiko ką tik mokslus baigusieji", – vyr. gydytoja pastebėjo ir tai, kad ne visi jauni specialistai, norintys dirbti Kauno rajono greitojoje už nemažą čia mokamą atlyginimą, sugeba atsakyti į elementarius klausimus apie skubią pagalbą, todėl darbuotojų trūksta.

Vadovė pakomentavo, kad mažylės užspringimo atveju gydytoja turėjo įvertinti ligonės būklę, tėvams paaiškinti, kad vienintelė reikalinga pagalba – deguonies tiekimas.

Reanimacinės brigados paslaugų, tvirtino N.Gudžiūnaitė-Bybartienė, tikrai nereikėjo, ir pagal iškvietimą atvyko ta, kuri buvo arčiausiai.

"Jei situacija būtų buvusi sudėtingesnė, būtų pradėta gaivinti, iškviestas reanimobilis. Jis siunčiamas vadovaujantis atsakymais į konkrečius algoritmo klausimus. Sprendimą generuoja Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinė", – apie tai, kas priima sprendimus, kai mes šaukiamės pagalbos, paaiškino N.Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Dispečerė ryšio nenutraukė

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties slaugos padalinio vadovė I.Dabulskienė kategoriška: visi greitosios pagalbos tarnyboje dirbantys medikai privalo mokėti užtikrinti gyvybines funkcijas, kad ir kokioje brigadoje dirbtų.

"Paspringusiajam pagalbą privalo mokėti teikti tiek paramedikai, tiek profesoriai. Jei ligoniui negalima padėti pradinėmis pagalbos teikimo priemonėmis, taikoma specializuota pagalba: pacientas intubuojamas, naudojamos specialios žnyplės svetimkūniui pašalinti, turinys iš kvėpavimo takų siurbiamas gleivių siurbtuvu, taikomos kitos pagalbinės kvėpavimo takų praeinamumą užtikrinančios priemonės", – gaivinimo priemones pristatė I.Dabulskienė.

Ji paaiškino, kad greitosios medicinos pagalbos brigados yra dvejopos: pradinio gyvybės palaikymo, kuriose dirba paramedikai ar bendrosios praktikos slaugytojai, gebantys užtikrinti gyvybines funkcijas, ir pažangaus gyvybės palaikymo, kai reikia sudėtingesnės pagalbos. Šią brigadą gali sudaryti gydytojas, skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistas (slaugytojas) ir paramedikas-vairuotojas arba vien pastarieji be gydytojo. Kokią brigadą siųsti, sprendžiama pagal kvietėjo atsakymus į dispečerio užduodamus klausimus ir specialųjį algoritmą. Sistema pati sugeneruoja atitinkamą nuorodą iš surinktos informacijos apie paciento būklės sunkumą. I.Dabulskienė patvirtino, kad pas užspringusią mažylę į Kauno rajoną reikėjo siųsti arčiausiai įvykio vietos esančią brigadą.

"Būtų pakakę net ir pradinio gyvybės palaikymo brigados, nes labai svarbu laikas. Nors pavojus gyvybei jau buvo praėjęs, mergytė kvėpavo, verkė, tačiau visuomet lieka komplikacijų tikimybė, būklė gali staiga pablogėti", – aiškino I.Dabulskienė.

Mažylės būklę sekė iškvietimą registravusi dispečerė, palaikiusi ryšį telefonu su pagalbą kvietusiais tėvais, kol greitoji atvyko.

Galimybių yra daug

"Dispečerė viską darė tiksliai pagal protokolą", – išanalizavusi šį iškvietimą, patvirtino I.Dabulskienė.

"Ar vaikas kvėpuoja, ar kosti, ar sąmoningas? Šie klausimai apie ligonio būklę ir jų pakartojimai kiek erzino tėvus, bet atsakymai į juos yra gyvybiškai svarbūs. Kaip ir dispečerės nuorodos: "Tik netrenkite mergaitei per nugarą, nes ji kvėpuoja", "Laikykite pilvu į apačią", "Nieko nedarykite, laukite, brigada jau pusiaukelėje", "Jei kas nors keisis, iškart sakykite". Dispečerė vis primindavo, kad tėvai neišjungtų telefono, suklusdavo, mergaitei pritilus, ir ragino raminti, jai labai verkiant, kad nepervargtų.

"Nepavyksta nuraminti? Duokite kokį nors jos mylimą žaislą. Kaip dabar kvėpuoja?" – šie klausimai ir tėvų atsakymai, klausantis iškvietimo įrašo, panašūs į dramą.

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties atstovė I.Dabulskienė pridūrė, kad miestas turi du pažangaus gyvybės palaikymo intensyviai pagalbai automobilius su įranga, vadinamuosius reanimobilius. Jais vykstama į kvietimus, kai ligonio būklė itin sunki, gresia pavojus jo gyvybei ar būklė gali tapti labai sunki ar kritiška.

Mokėti būtina kiekvienam

"Įranga reanimobiliuose – ta pati, kaip ir kituose, tik papildomai yra valdomo kvėpavimo aparatas, skirtas ilgalaikei dirbtinei plaučių ventiliacijai. Ir rankų tose brigadose daugiau, nes dirba trys asmenys, o gydytojų ir slaugytojų patirtis didesnė", – apibendrino I.Dabulskienė.

Ji patvirtino, kad visos greitosios medicinos pagalbos brigados privalo turėti žnyples svetimkūniui ištraukti, gleivių siurblius, priemones atviriems kvėpavimo takams užtikrinti ir mokėti atlikti atitinkamas manipuliacijas. Tai pagal suteiktas kompetencijas gali atlikti net ir skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistai.

Už medikų pagalbą daug greitesnė yra šalia esančiųjų, todėl pagrindinius gaivinimo veiksmus privalome mokėti teikti kiekvienas.

"Žinoma, tie, kurie yra išmokyti šių manipuliacijų. Jei nori turėti gerų specialistų – juos ir mokai", – pabrėžė I.Dabulskienė.

Laimė, mažylei invazinių procedūrų neprireikė, tėvai laiku sureagavo į kritinę situaciją, atliko tinkamus pirmosios pagalbos veiksmus. Vėliau svetimkūnis pasišalino savaime su išmatomis.

"Esame labai dėkingi Kauno klinikų Vaikų skubios pagalbos skyriuje tą dieną budėjusiai gydytojai Ingai Udovičiūtei, slaugytojoms Vidai Sirvidienei ir Oksanai Vitkovskienei už profesionalią mūsų mažylės sveikatos būklės apžiūrą bei įvertinimą, nuoširdų rūpestį, meilę savo darbui ir atsakomybę", – sakė Mindaugas, Kauno klinikose patyręs visai kitokį medikų požiūrį į jo šeimą ištikusią nelaimę.

Mergaitės tėvai svarsto, gal jiems patiems reikėjo vežti dukrą į ligoninę arba iškart skambinti ne 112, o 003. Taip būtų sutrumpinę greitosios medicinos pagalbos laukimo laiką. Už medikų pagalbą daug greitesnė yra šalia esančiųjų, todėl pagrindinius gaivinimo veiksmus privalome mokėti teikti kiekvienas. Pirmiausia nuo to priklauso ligonio gyvybė.


Užspringimas

Užspringstama tada, kai maistas ar svetimkūnis, esantis burnoje, patenka ne į stemplę, bet į kvėpavimo takus ir sutrukdo orui patekti į plaučius.

Galimi du užspringimo variantai: dalinis ir visiškas.

Dalinai užspringus svetimkūnis susiaurina kvėpavimo takus, tačiau jų visiškai neužkemša. Negalima pamiršti, kad jei svetimkūnis pasislinks balso klosčių link, dalinis užspringimas gali virsti visišku.

Visiškai užspringus viršutiniai kvėpavimo takai yra aklinai užkemšami.

Dažniausiai svetimkūnis užstringa ties balso klosčių aukščiu. Žmogus negali nei įkvėpti, nei iškvėpti, nei kalbėti, nei kosėti.

Dalinio užspringimo požymiai

Užspringęs žmogus išlieka sąmoningas, gali kosėti ir kalbėti.

Pagalba

Stebėkite užspringusį žmogų, nepalikite jo.

Kosulys – geriausias svetimkūnio pašalinimo iš kvėpavimo takų būdas.

Netrankykite į tarpumentę.

Nedarykite Heimlicho stūmio.

Užtrukus šiai būklei, kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

Visiško užspringimo požymiai

Nukentėjusiojo klausiama: "Ar jūs užspringote?", "Ar galite kalbėti?"

Jei kvėpavimo takai visiškai užkimšti, žmogus negalės kalbėti.

Imtis veiksmų reikia šiais atvejais

Žmogus rodo visų suprantamą užspringimo ženklą.

Negali kalbėti paklaustas: "Ar galite kalbėti?"

Kosulys yra silpnas, neveiksmingas.

Kvėpuojant atsirado švilpesys.

Kvėpavimo nepakankamumas sunkėja.

Nukentėjėlis pradeda mėlti.

Žmogus netenka sąmonės.

Pagalba

Penkis kartus suduokite į tarpumentę.

Jei žmogus vis tiek lieka užspringęs, atlikite penkis Heimlicho stūmius.

Kai žmogus neteks sąmonės, pradėkite pradinį gaivinimą.

Ką daryti, jei esi vienas

Vienos rankos kumštį uždėkite ant pilvo srities vidurio, virš bambos, tada kita ranka suimkite su savo kumščiu ir staigiu judesiu spustelėkite jį į viršų.

Atsiremkite į šalia esantį stabilų objektą (kėdės atlošą, kriauklę, vonios kraštą, turėklą ir pan.) ir visu kūnu spustelėkite į jį.

Nutukę žmonės arba nėščios moterys

Atlikdami Heimlicho stūmį, rankas dėkite ne ant pilvo, bet ant krūtinės.

Atsistokite šalia, apkabinkite krūtinę iš nugaros. Uždėkite delnus, sugniaužtus į kumštį, ant vidurinės krūtinkaulio dalies, ties spenelių aukščiu. Atlikite penkis paspaudimus.

Pagalba užspringusiam kūdikiui

Jei kūdikis sąmoningas, tačiau neverkia, negali kosėti, nustoja kvėpuoti, pagalbą reikia teikti nedelsiant šiuo būdu: paguldyti  aukštielninką ant savo dešinės rankos dilbio, plaštaka laikyti vaiko galvą; kitos rankos dilbį uždėti ant vaiko krūtinės ir pirštais suimti jo apatinį žandikaulį; apversti vaiką ir laikyti jį ant kairės rankos dilbio taip, kad galva būtų šiek tiek žemiau. Laisvos rankos delno pagrindu penkis kartus stipriai trenkti į nugarą tarp menčių. Jei šie veiksmai nepadėjo pašalinti svetimkūnio, prilaikykite kūdikio galvą laisvos rankos plaštaka, apverskite jį aukštielninką ir penkis kartus dviem pirštais staigiai paspauskite krūtinkaulį ties spenelių linija. Paspaudimo gylis – 1,5–2,5 cm. Veiksmus (patrankymus į tarpumentę ir krūtinkaulio paspaudimus) kartokite, kol kūdikis pradės kvėpuoti, kosėti, verkti. Išnykus sąmonei, būtina iškart pradėti gaivinti. Skambinti 033, paguldyti vaiką ant kieto pagrindo, po petukais pakišti paklotėlį, suvyniotą į ritinėlį, atverti kvėpavimo takus ir užspaudus nosytę įpūsti į burnytę du kartus. Jei nėra gyvybės požymių, atlikti 30 krūtinės ląstos paspaudimų ir du įpūtimus. Gaivinimo veiksmus atlikti, kol atvyksta greitoji arba vaikas pradeda kvėpuoti, kosėti, verkti.

Pavojai

Griežtai draudžiama kratyti vaiką laikant už kojų žemyn galva. Kūdikių galva yra gana didelė ir sunki, jų kaklo raumenys yra per silpni, kad galėtų palaikyti stabilią galvos padėtį trankymų metu, dėl staigių kūdikio galvos judesių galima kaklinės stuburo dalies trauma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

X

X portretas
Perdėtai aprašytas straipsnis. Jaučiasi situacijos hiperbolizavimas tėvų atžvilgiu. Kartais situacija nėra tokia rimta kaip atrodo išsigandusiems tėvams, kurie tik dar labiau pablogina situaciją ir išgasdina vaiką. Nieko čia blogo neįvyko, todėl nereikia net taip aprašinėti ir šmeižti medikų. Ką, gal kad rimčiau atrodytų norite kad ir rekalui neesant pradėtų gaivinti? O manau iš vis džaukites kad kažkokia pagalba teikiama ir yra kam dirbti už tokias algas šiame sektoriuje. Eikit ir patys dirbkit arba ateis laikas kaip žiūrėsit į merdėjantį artimą ir nebus kam is vis teikti pagalbos,gal tada geriau bus nebus nei ką kaltinti nei ką...

Dėkinga

Dėkinga portretas
Mums labai padėjo greitoji. Dispečeriai aiškiai davė nurodymus, atvykę medikai taip pat nepasišiukšlino. Medikai atvyko per 6 min. Bet reikia nepamiršti, kad greitoji nėra lėktuvas, kad tik paskambinus jau būtų vietoj. Taip pat greitosios stotis yra mieste, todėl natūralu, kad mieste gyvenantys žmonės greičiau sulauks pagalbos ( negu žmonės gyvenantys akademijoje, ringauduose ar palemone ).Visi esam žmonės, visur yra transporto kamščių, tiesiog reikia klausyti jums duodamų nurodymų, nes medikai jūsų nepaliks nelaimėje.

Smiltė

Smiltė portretas
Kitose valstybėse greitosios medikai yra pačios aukščiausios kvalifikacijos specialistai, nes tai yra prestižinis darbas, o pas mus????? Todėl ir kvalifikuota pagalba arba per vėlai, arba jos nėra.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių