Iš įstaigų pavadinimų iškritusios raidės – kvietimas tapti kraujo donoru

  • Teksto dydis:

Ar šiomis dienomis pastebėjote – kai kurių įstaigų, įmonių, kavinukių pavadinimuose ant pastatų trūksta raidžių? Ar teko pamatyti firmų, kompanijų logotipų ar rubrikų pavadinimuose išimtas raides? 

Ar skaitėte artimųjų, bičiulių, draugų „Facebook“ paskyrose nesuprantamus tekstus, ar pastebėjote garsių asmenų socialiniuose tinkluose žinutes, pranešimus, parašytus keistoka kalba, ar keliaudami po Lietuvą teko pravažiuoti kelio ženklą-rodyklę, vedančią į „neatpažintus“ objektus?

Visa tai – nuo rugpjūčio 12 iki 21 dienos vykstanti pasaulinė kraujo donorystės akcija „Missing Type“ („Dingusi raidė“), kurioje pirmą kartą aktyviai dalyvauja ir Lietuva.

Nacionalinis kraujo centras, būdamas „European Blood Alliance“ (EBA) nariu, buvo pakviestas dalyvauti tarptautinėje kraujo donorystę skatinančioje akcijoje „International Missing Type“. Prie jos jis pasiūlė prisijungti Lietuvoje veikiančias įmones, įstaigas, firmas bei kompanijas, visuomenėje atpažįstamus veikėjus-kraujo donorus, bičiulius ir savo šeimos narius.

Žmonės retai pagalvoja apie savo kraujo grupę, dažnas jos net nežino. Šia akcija, susieta su kraujo grupes žyminčiomis raidėmis, norima parodyti, kas atsitiktų, jei jūsų „grupė“ dingtų iš kasdienio gyvenimo. Taip pat siekiama, kad žmonės susimąstytų apie tai, kad, atsitikus bėdai jiems patiems ar artimiesiems, gali pritrūkti tinkamos kraujo grupės – tokios, kuri grąžintų sveikatą ar net išgelbėtų gyvybę – atsargų.

„Pamatėme ir supratome, kad mūsų kalba be tokių gyvybiškai svarbių raidžių – nesuprantama, chaotiška, skurdi. Kaip ir visuomenė be kraujo donorų – nevisavertė ir negyva“, – sako Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė.

Anot NKC vadovės, ši akcija Lietuva siekia suaktyvinti tautiečius ir kampanijos metu pritraukti iki 1000 naujų, pirmą kartą gyvenime apsisprendusių tapti kraujo donorais, žmonių, paskatinti suprasti donorystės reikšmę ir lengviau apsispręsti tapti neatlygintinais kraujo donorais, taip pat užtikrinti pakankamą kraujo rezervą kampanijos metu.

Prie pasaulinės „Dingusi raidė“ („Missing Type“) akcijos Lietuvoje prisidėjo bendrovės ir įmonės –  AB Lietuvos paštas, „PayPost“, UAB PaySera LT, Grūto ir Europos parkai, Teo.lt, „Forum Cinemas“, „Coffee Inn“, Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostai, DNB bankas, bankas „Swedbank“, PC VCUP, „Versli mama“, UAB „Mantinga“, UAB „Barbora“, UAB „Uoga Uoga“, PC „GO9“ UAB Eugesta, Lietuvos autoverslininkų asociacija, Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centras, UAB „Baltic Amadeus“, muzikos grupė „The Roop“, „Tadam! Design“, dainininkas ir dainų kūrėjas Gabrielius Liaudanskas–Svaras, dominikonų vienuolis brolis Pijus, Marijampolės vicemeras Povilas Isoda, žiniasklaidos priemonės ir kt. 

2015-asiais Anglijoje ir Šiaurės Velse Nacionalinės kraujo ir transplantacijos sveikatos tarnybos pradėta iniciatyva sulaukė per 2 mlrd. žmonių palaikymo, o pasidalinti krauju su sergančiaisiais per savaitę panoro 30 000 žmonių. Prie kampanijos „Missing Type“ prisidėjo per 1000 prekių ženklų ir organizacijų, kurios sutiko pašalinti A, B, O raides (ABO – kraujo grupes žyminti raidžių sistema) iš viešųjų erdvių, internete esančių užrašų, socialinių tinklų, gatvių pavadinimų ir pan.

Šiais metais akcija subūrė 25 kraujo donoryste užsiimančias įstaigas net iš 21 pasaulio valstybės, apimančios milijardą visos populiacijos. Tokios akcijoje dalyvaujančios šalys, tokios kaip Didžioji Britanija, Belgija, Švedija, Šveicarija, Nyderlandai, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Australija, Naujoji Zelandija, Brazilija Kanada, JAV, Pietų Afrika ir kt., ragina prisijungti vis naujus kraujo donorus ir rodyti gerą pavyzdį ateities kartoms. Kampanijoje šiemet dalyvauja Sidnėjaus opera, „Quanta“ oro linijos, Bondi Beach paplūdimys Australijoje, JAV puikiai žinomas ženklas „Route66“, Kanados Toronto miestas, Naujosios Zelandijos Welingtono oro uostas, Briuselio oro uostas, Japonijos „Tokyo Tower“,  „Samsung“ bei daugelis kitų.

Daugiau informacijos čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių