Išsiplėtusios kojų venos – ne tik negražu

Išsiplėtusios kojų venos – klastinga ir grėsminga liga. Nors vis dar vyrauja nuomonė, kad jos gydymas yra skausmingas ir nemalonus, angiochirurgai džiaugiasi vis tobulėjančiais gydymo metodais.

Išsiplėtusios kojų venos – klastinga ir grėsminga liga. Nors vis dar vyrauja nuomonė, kad jos gydymas yra skausmingas ir nemalonus, angiochirurgai džiaugiasi vis tobulėjančiais gydymo metodais.

Metodų – ne vienas

"Naujosios technologijos padeda pasiekti geresnių gydymo rezultatų ir palengvina gydytojų darbą", – konstatuoja Respublikinės Kauno ligoninės Kraujagyslių skyriaus vedėjas Gediminas Grigas.

Ilgametę patirtį sukaupęs angiochirurgas teigia, kad šiomis dienomis venų gydymui pasitelkiamas ne vienas metodas.

"Pavyzdžiui, krioterapijai naudojama technika, skirta išsiplėtusių arba, medicinos terminais tariant, varikozinių šakų šalinimui, padeda išvengti didelių pjūvių. Paprastai užtenka tik mažos skylutės, per kurią ir pašalinamos varikozinės venos", – pabrėžia gydytojas G.Grigas.

Per operaciją į išsiplėtusią veną įvedamas zondas, ji sušaldoma su krauju iki 40 laipsnių šalčio ir tuomet pašalinama.

Keičiasi ir lazeriai

Venos gydomos ir lazeriu. Šis metodas pasižymi preciziškumu ir gerais kosmetiniais rezultatais. Jis taikomas jau seniai, bet yra nuolat tobulinamas.

"Venos lazeriu Lietuvoje gydomos jau apie dešimt metų. Anksčiau šie aparatai buvo tik tiesaus, linijinio spindulio. Dabar naudojame ir tulpinius bei žiedinius lazerinius aparatus, kurie yra saugesni paciento atžvilgiu", – aiškina gydytojas G.Grigas.

Vienas naujausių – radiodažnuminis gydymo būdas pripažintas geriausiu pasaulyje. Šiandien šis metodas taikomas ir Lietuvoje.

"Radiodažnuminis aparatas veikia tuo pačiu principu kaip ir lazerinis. Į veną įvedamas zondas, per kurį sklinda aukšto dažnumo radijo bangos. Jos koaguliuoja venų sienelėje esančius baltymus, todėl išsiplėtusi vena sulimpa", – gydytojas G.Grigas teigia, kad ligoniai turi žinoti, kas jiems daroma.

Skirtumas tarp lazerinio ir radiodažnuminio gydymo yra tik toks, kad vena nėra pašalinama. Radiodažnuminio gydymo metodas palengvina gydytojo darbą, operacijos yra saugesnės nei atliekamos lazeriniais aparatais.

Brangiau, bet efektyviau

"Norint ligą gydyti radiodažnuminiu būdu pacientui tenka primokėti už įrangos priedus, kurie reikalingi operacijai, nes ligonių kasos jos išlaidas padengia ne 100 proc.", – apgailestauja G.Grigas.

Gydytojas priduria, kad radiodažnuminis gydymo metodas suteikia galimybę po operacijos greičiau sugrįžti į normalų gyvenimą, taip pat ir į darbą.

"Yra pacientų, kurie jau kitą dieną po operacijos eina į darbą. Tai leidžiame tik tuo atveju, jei darbas – ne fizinis", – tvirtina G.Grigas.

Operaciją atlikus bet kuriuo metodu reikalinga reabilitacija, tačiau radiodažnuminis gydymas jos trukmę sutrumpina net du tris kartus.

Pagrindinė priežastis – genai

Kraujagyslių chirurgo G.Grigo teigimu, venų varikozę sukelia įvairios priežastys, tačiau viena pagrindinių – genai.

"Jeigu seneliai, tėvai ar kiti giminaičiai serga venų varikoze, yra didelė tikimybė, kad ši liga pasireikš ir jums", – perspėja gydytojas.

Tačiau ligą gali sukelti ir antsvoris, pasyvus gyvenimo būdas, stovimas darbas, nuolat patiriamas karštis ir drėgmė. Labai svarbu ligą nustatyti ir gydyti kuo ankščiau. Tuomet ir komplikacijų pasitaiko labai retai.

"Šiandien venų operacijos yra saugios. Laiku kreipusis į specialistus komplikacijos yra beveik neįmanomos", – tvirtina G.Grigas.

Deja, labai daug ligonių į gydytojus kreipiasi tik tada, kai kojas labai skauda, jos tinsta, atsiveria pigmentinės dėmės ir žaizdos. Tokiais atvejais, gydytojo teigimu, net ir po operacijos negalime tikėtis labai gerų rezultatų.

Moterys serga dažniau

"Šiandien naudojama įranga yra tobulesnė, po operacijų randų lieka labai nedaug. Jei pacientai nelauktų komplikacijų, randai būtų dar mažiau pastebimi", – gydytojas G.Grigas vertina ligos padarinius ir kosmetiniu požiūriu.

Moterys kojų venų ligomis serga dažniau nei vyrai. Neretai tai lemia dailiosios lyties atstovių avimi aukštakulniai batai.

"Avint aukštakulnius batus kojos nuolat yra įtemptos, o tai skatina išsivystyti varikozę", – atkreipia dėmesį gydytojas angiochirurgas.

Jis priduria, kad padidėjęs veninis slėgis kojose, skatinantis varikozę, gali atsirasti dėl antsvorio, sunkaus fizinio darbo, nuolatinio stovėjimo, nėštumo. Taip pat ligą gali sukelti hormonų svyravimai, kontraceptinių preparatų vartojimas.

"Nustatyta, kad kontraceptinius preparatus ilgai vartojančios moterys venų varikoze serga dažniau nei tos, kurios šių preparatų nenaudoja", – pastebi G.Grigas.

Jis priduria, kad operacinis gydymas taikomas, kai išbandytos kitokios gydymo priemonės. Gydytojas pataria mūvėti specialias kojines, kurios išvaizda nesiskiria nuo paprastų. Svarbu nepamiršti sporto ir masažo, o kojose susikaupusį nuovargį puikiai padės įveikti kontrastinės vandens vonios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ačiū bobutei

Ačiū bobutei portretas
už patarimą, bet geriau reikėjo nesiviešinti. Ba dabar valdžia ir kamparo spiritą uždraus...

bobutė

bobutė portretas
Išsiputusias kojų venas jau daugelį metų prieš guldama patapšnoju (nemasažuoju)kamparo spiritu, ir jos sublūkšta...Amžius nemažas, bet kojos kaip gimsazistės...O buvo kažkada smarkiai išsiputusios venos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių