Išsėtinė sklerozė: gydytoja ragina jaunus žmones neignoruoti simptomų

Paskutinį gegužės trečiadienį, gegužės 25 dieną, bus minima pasaulinė išsėtinės sklerozės diena. Gydytojai neurologai akcentuoja, kad šios ligos nederėtų priskirti pagyvenusiems žmonėms, priešingai – ja dažnai serga jauni žmonės.

Gydytoja neurologė Rasa Kizlaitienė pažymi, kad išsėtine skleroze dažniausiai suserga 20–40 metų amžiaus žmonės. Kartais ji gali būti nustatoma ir vaikams.

„Labai gaila, kartais jauni žmonės neskuba kreiptis į gydytojus, tikėdamiesi, kad tie simptomai praeis. Pradžioje ligos jie regresuoja, tačiau ilgainiui tų paūmėjimų vis daugėja, jie kartojasi ir, kas blogiausia, jie ilgainiui palieka negrįžtamą negalią“, – teigia gydytoja.

Liga gali prasidėti įvairiais simptomais. Anot specialistės, išsėtinė sklerozė prasideda regos sutrikimu, neretai – vienos akies, taip pat galimas rankos ar kojos nusilpimas, pusiausvyros sutrikimai. 

„Jeigu liga prasideda naujais simptomais, kurių anksčiau nebuvo, ir žmogus visgi yra jaunas, reikėtų atkreipti dėmesį ir kreiptis į gydytoją“, – ragina R. Kizlaitienė.

Plačiau apie tai –  LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.


Šiame straipsnyje: sklerozėligaatmintissveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių