Išrankumą maistui valdo ir genai

  • Teksto dydis:

Jei vaikas išrankus maistui, tai nereiškia, kad jis yra išlepintas – priežastis gali slypėti genetikoje. Tokią išvadą pateikė Londono universiteto koledžo (Didžioji Britanija) mokslininkai.

Jie išanalizavo 1921 šeimos, auginančios dvynukus, mažylių mitybą. Tyrėjai aiškinosi, kiek skonio formavimąsi veikia aplinka, o kiek – genetika. Paaiškėjo, kad 50 proc. pasirenkant maistą, o 78 proc. naujų produktų ragavimo baimę vaikams lėmė genai.

Mokslininkai pastebėjo, kad tėvai turėtų suprasti, jog jų atžalos atsisako valgyti kai kuriuos produktus ne dėl kaprizų, atsiradusių dėl neva blogo auklėjimo. Kita vertus, genų poveikį įmanoma pakoreguoti. Specialistai pabrėžė, kad būtina toliau tirti ir aplinkos veiksnius, susijusius su mitybos įpročiais, siekiant sumažinti jų neigiamą poveikį mažylių sveikatai.

Štai Kolorado universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad blogai išsimiegantys vaikai daugiau valgo. Tai – naujas aspektas aiškinantis antsvorio atsiradimo ryšį su poilsio trūkumu.

Tyrėjai atliko nedidelį eksperimentą, kurio dalyviams neleido miegoti dieną, o vakare jie ėjo miegoti dviem valandomis vėliau. Paaiškėjo, kad šiuo periodu mažyliai vartojo net 20 proc. kalorijų daugiau. Jie suvalgė 25 proc. daugiau cukraus ir 26 proc. – angliavandenių.

Daugelis mokslininkų yra įsitikinę, kad dieną nepamiegantiems ikimokyklinio amžiaus vaikams gerokai išauga rizika nutukti suaugus. Taip pat pastebėta, kad tokie bei vėlai užmiegantys mažyliai daugiau valgo. Tačiau naujausio tyrimo autoriai tvirtina, kad jie pirmą kartą akivaizdžiai įrodė šį ryšį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man portretas
labai gaila šito vaiko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių